Photoshops höga prislapp har skrämt många människor tidigare, men Adobe testar nu en gratisversion av sin populära bildredigeringsapp.

Teknisk nyhetssajt The Verge (öppnas i en ny flik) rapporterar att kanadensiska användare kan prova Photoshop gratis på webben. Uppenbarligen vill Adobe göra sin app mer tillgänglig för människor och beskriver testversionen som en "freemium"-tjänst. Det finns också planer på att lägga till nya funktioner för prenumeranter för att skilja den betalda versionen från den gratis.

I grund och botten gör Adobe sin egen version av Canva, som är ett gratis bildredigeringsverktyg online med en egen betald premiumplan. Adobe har inte avslöjat, enligt The Verge, om och när gratis Photoshop på webben kommer att lanseras officiellt, eller om det finns planer på att utöka testversionen internationellt.

Vi tog kontakt med Adobe för att se om de var villiga att ge oss information om Photoshops kostnadsfria testversion på webben, men möttes av radiotystnad.

Webbplatsfördelar

Adobe lanserade Photoshop på webben (öppnas i en ny flik) i oktober förra året vid sin Adobe Max 2021-konferens. Den webbläsarbaserade appen är en avskalad version av Photoshop på skrivbordet med mer betoning på samarbete. Du får penslar, lagerjusteringar, beskärning och mer, men du kommer inte att ha hela arsenalen av verktyg.

För samarbete kan du själv lägga till kommentarer eller redigera ett pågående arbete. Tanken är att du inte bombarderar artisten med flera kommentarer om vad som ska ändras; du kan göra det själv.

En av de bästa sakerna med Photoshop på webben är att du kan använda det på en Chromebook. Användning på en viss bärbar plattform kan verka godtycklig, men Chromebooks är ett viktigt verktyg för proffs och studenter. Adobe har bekräftat i ett foruminlägg (öppnas i en ny flik) att den vanliga Photoshop-skrivbordsappen inte fungerar på Chromebooks.

Webbläsarappen lindrar detta problem. Du har nu en version av Photoshop som Chromebook-användare kan använda. För närvarande måste du betala €21 i månaden för en enhet, och om du inte har råd har du ingen tur. Det är praktiskt att ha en gratisversion av Adobes utan tvekan bästa app.

Analys: Det nya freemium

Adobe erbjuder redan flera gratisapplikationer. Det finns Adobe Express, en designapp med en mängd olika verktyg, men den låser många av dem bakom en betalvägg. Det finns också Fresco (öppnas i en ny flik), som är en rit- och målningsapp under en freemium-modell.

Det verkar som att Adobe tar ett lockande tillvägagångssätt med sina appar: locka nya användare med gratisversioner av sina appar samtidigt som de låser de bästa delarna bakom en betalvägg. Det ska bli intressant att se om andra appar, som Premiere-videoredigeraren, också får den kostnadsfria behandlingen.

Tillsammans med denna nyhet får Photoshop också ett nytt Neural Filter-verktyg för att återställa gamla foton (men få dem att se ut som plast).

Om du vill prova gratis Photoshop-alternativ har TechRadar en lista över de bästa för 2022, inklusive ovannämnda Canva.

Dela detta