Gigabyte Aorus Gen4 AIC samlar fyra M.2 SSD:er på ett enda kort

Gigabyte Aorus Gen4 AIC samlar fyra M.2 SSD:er på ett enda kort

Efter att ha avslöjat sin nya Gen4 AIC på Computex tidigare i år, presenterade Gigabyte officiellt sitt nya PCI-4.0 quad-SSD-adapterkort.

Själva kortet är utformat för att rymma upp till 4 NVMe SSD:er och fungerar som en flerkanalig M.2-adapter som låter fyra SSD:er fungera från en PCI 4.0 x16-plats. Aorus Gen4 AIC inkluderar också ett aktivt kylsystem som gör att frekvensomriktarna kan arbeta med konstanta hastigheter även under hög belastning.

Gigabyte har utrustat enheten med fyra 2TB m.2280-2 SSD:er baserade på Phion PS5016-E16-kontrollern, eftersom det är den enda SSD-klientkontrollern med ett PCIe 4.0 x4-gränssnitt.

För att hålla kortet svalt har företaget utrustat det med ett sofistikerat kylsystem som består av en stor kopparkylfläns, en 5 cm kulfläkt, ett moderkort och åtta termiska sensorer som övervakar temperaturen på enheterna. Programvaran Aorus Storage Manager används för att övervaka enheten och kan även konfigurera kortkylning med ett tyst, balanserat och effektivt driftläge för fläkten.

Offra grafik för lagring

I RAID 0-läge kan 4TB Gen8 AIC SSD ge sekventiella läs- och skrivhastigheter på upp till 15GB/s, samt läs/skriv-IOPS på €430,000/€4,440,000.

Kartprestandan är imponerande, men de potentiella nackdelarna är enorma. AMD Ryzen 3000 är den enda plattformen som stöder PCIe Gen 4 och dess processorer stöder endast 24 PCIe 4.0-banor med x16 tillgängliga för ett tilläggskort, x4 tillgängliga för NVMe SSD:er och x4 för anslutning till chipset.

Detta innebär att för att fullt ut kunna använda 4TB ADes AIC Gen8 SSD, måste användare överge den enda PCIe 4.0 x16-platsen på sitt moderkort för SSD och inte kunna använda ett dedikerat grafikkort. Även om detta kan vara lämpligt för vissa arbetsbelastningar, kommer grafiska designers, videoredigerare och andra som behöver dedikerad grafik för att utföra sitt arbete inte att kunna dra full nytta av den nya kartan.

Aorus Gen4 AIC 8TB SSD skulle dock vara perfekt för en arbetsstation som använder AMD:s EPYC 7000-processor, som har maximalt 128 PCIe Gen 4-banor.

Via AnandTech