Alla riskerar att bli identitetsstölder. Men kan vi verkligen skydda oss från det? Företag som erbjuder skydd mot identitetsstöld och kreditövervakning föreslår att du kan. Men hur tillförlitliga är dessa tjänster? Håller de verkligen vad de lovar, eller kan du skydda din identitet från stöld utan att köpa en dyr "identitetsförsäkring"?

Vad är identitetsstöldskydd?

Identity Theft Protection är en tjänst från finansiella företag utformad för att skydda din identitet från stöld, vilket förhindrar det oundvikliga bedrägeri som inträffar.

De erbjuder generellt tre saker:

 • Övervakning: Dina kreditfiler övervakas för ändringar.
 • Varningar: Du meddelas om öppnandet av nya konton i ditt namn eller om ovanliga utgifter.
 • Återställning: Skydd mot identitetsstöld inkluderar ett försäkringselement som täcker återvinning av förlorade bank- och kortsaldon och effekterna av annan bedräglig aktivitet å dina vägnar.
 • Du kan också hitta regelbundna e-postmeddelanden om identitetsstöld och annan integritetsrelaterad information som dyker upp i din inkorg när du registrerar dig för en skyddstjänst.

  Vem erbjuder kreditbevakning?

  Om du har bestämt dig för att betala för kreditbevakning finns det flera alternativ för dig. I takt med att identitetsstölder har ökat de senaste åren har antalet lösningar som erbjuder skydd ökat.

  Var du bor avgör vilka kredituppföljningslösningar som finns tillgängliga för dig.

  Om du till exempel är i USA, erbjuder Norton LifeLock (öppnas på en ny flik), ID Watchdog (öppnas på en ny flik) och Identity Force fullbetalda tjänster med flera täckningsalternativ, med månadsabonnemang och motsvarande årstider .

  Behöver du något mindre omfattande? Credit Karma (öppnas i en ny flik) är en gratistjänst som kontrollerar ändringar i Equifax- och TransUnion-rapporter. Den här tjänsten skickar varningar och rekommenderar finansiella produkter baserat på din aktuella kreditinformation. Som sådan är det ett allt-i-ett kredithanteringsverktyg.

  Credit Karma kreditövervakning är också tillgänglig i Storbritannien (öppnas i en ny flik).

  (Bildkredit: Pixabay)

  Nackdelar med identitetsstöldskydd

  Vilken identitetsstöldskyddstjänst du väljer beror i första hand på dina förväntningar och din budget.

  Tyvärr, även om alla stora namn lovar mycket, är det för många skillnader mellan dem. ID Watchdogs premiumskydd erbjuder färre tjänster än IdentityForce, så det är värt att undersöka rätt produkt för dig. Till exempel erbjuder IdentityForce UltraSecure + Credit och LifeLock Ultimate Plus familjeplaner, medan ID Watchdog inte gör det.

  Sedan är det frågan om förtroende, pålitlighet och transparens.

  Till exempel, medan Lifelock Ultimate Plus-försäkringen (öppnas i en ny flik) är utformad för att minska allmänhetens exponering av din information, övervaka Dark Web för dina data och skydda stulna pengar, är det inte utan problem. Nya dataläckor hos LifeLock och Equifax kan få dig att undra om de är pålitliga.

  Slutligen erbjuder dessa tjänster sina produkter till olika priser.

  Hur fungerar kredituppföljning?

  Om du registrerar dig för en identitetsstöldskyddstjänst kommer du att upptäcka att kreditövervakning är den viktigaste delen av tjänsten. men hur fungerar det?

  Kreditövervakning är enkel: företaget som tillhandahåller tjänsten övervakar din kreditupplysning för eventuella ändringar. Dessa skickas till dig som varningar, och om något oväntat händer kan du spåra det.

  Vissa företag kompletterar grundläggande kreditövervakning med hjälpfunktioner. Vissa kommer till exempel att kontrollera om sjukvård tas emot för din räkning. De kan också erbjuda ökande försäkringsnivåer, allt från grundläggande skyddsnivåer till mer omfattande täckning.

  Kärnan i detta är grundidén med kreditövervakning. Tjänsten övervakar din kreditfil och förlitar sig på alla tillgängliga kreditupplysningsföretag för data. Aviseringar kan skickas via e-post eller SMS.

  Men i huvudsak betalar du för att kunna granska din kreditupplysning. Detta är något du redan kan göra själv. Så ska du betala för kreditbevakning?

  Du kan skydda din identitet gratis

  Även om betallösningar verkar bli allt vanligare, kanske du föredrar att skydda din identitet gratis. Flera kostnadsfria verktyg och tjänster låter dig övervaka din kredit och skydda din identitet för högst kostnaden för din Internetanslutning.

  • Håll koll på din kreditvärdering: Kortutgivare och vissa privatekonomiwebbplatser (till exempel Credit Karma) kan hjälpa dig att övervaka din kreditupplysning gratis.
  • Rapportera identitetsstöld: Regeringen och finansiella institutioner tillhandahåller redan gratis rapporteringsverktyg, så det finns ingen anledning att betala för denna tjänst.
  • Lås ner din kreditfil: Kanske det mest värdefulla verktyget mot identitetsstöld; du bör hålla din kreditupplysning fryst när du inte ansöker om kredit.

  Fungerar kredituppföljning?

  Med så många tillgängliga alternativ för att övervaka din kreditstatus, kanske du undrar hur många som är offer för identitetsstöld. Fungerar kredituppföljning?

  Ja, men om det fungerar för dig är en helt annan sak. Det kräver proaktiv uppmärksamhet på din ekonomiska situation, oavsett om du betalar för service eller kontrollerar din kreditupplysning.

  När allt kommer omkring bör du läsa varningarna som skickas av kreditövervakningstjänster.

  När det gäller identitetsstöldskydd är det bara så bra som företaget som tillhandahåller det. Det här kanske inte är den försäkring du behöver. Undersök noggrant en skyddspolicy innan du använder den och kontrollera recensioner av tjänsten för att se om den uppfyller dina krav i praktiken.

  Den bästa kreditkortshanteringstjänsten

  (Bildkredit: Pixabay)

  Ska jag betala för identitetsstöldskydd och kreditövervakning?

  Har du råd med månadsavgiften för kreditupplysningen? Skydd låter som en bra idé om du är orolig för identitetsstöld, men är risken verklig? Är det värt att betala för att undvika det? Och kan betala för att stoppa identitetsstöld förhindra att det händer?

  Skyddstjänster för identitetsstöld är oftast överkomliga och kan ge dig bra resultat. Men det finns ingen bra anledning att betala för en tjänst som replikerar det mesta du kan göra gratis.

  I slutändan, om du är villig att betala och har råd, kommer det inte att skada. Ändå är det rättvist att säga att abonnemangsbaserat identitetsstöldskydd och kreditövervakning är lite mer än digitala placebo. Du kan få bättre resultat gratis med SMS-varningar, ökad medvetenhet och vaksamhet och bästa säkerhetspraxis.

  Dela detta