Apple, vid sin utvecklarkonferens denna vecka, presenterade en digital whiteboard-app för att stödja realtidssamarbete mellan användare. Den snygga appen, kallad Freeform, var bland höjdpunkterna som erbjöds av Apples chefer under WWDC keynote; de beskrev det som ett samarbetsverktyg som lätt kan användas för projektplanering eller brainstorming.

Men kan dess begränsade räckvidd hindra Freeform från att få fäste i företaget, precis som Apples FaceTime-videoapp, till skillnad från Zoom och Microsoft Teams, misslyckades med att nå en stor publik under covid-19 coronavirus-pandemin?

Freeform kan öppnas från FaceTime: därifrån kan användare komma åt ett delat whiteboard-utrymme för att göra anteckningar och rita (det finns stöd för Apple Pencil) och dela innehåll som videor och PDF-filer.

Muspekare är synliga för alla deltagare och indikerar i realtid var andra användare koncentrerar sig. Du kan också trycka på en användares ikon för att snabbt hoppa till det du arbetar med, vilket kan vara användbart när tabeller är belamrade med information.

Freeform, som förväntas komma senare i år, kommer att konkurrera med många kollaborativa whiteboard-appar som syftar till användning på arbetsplatsen. Mural och Miro är två populära fristående whiteboard-appar, medan Microsoft återlanserade sin Whiteboard-app förra året. Google, Zoom, ClickUp och Box är bland andra programvaruföretag som nyligen har integrerat whiteboards i sina produkter.

"Med stöd för asynkront och realtidssamarbete spelar whiteboardverktyg en allt viktigare roll för att göra det möjligt för team att förnya, brainstorma och samskapa när de inte kan vara tillsammans, vilket bevisas av den fortsatta tillväxten av nya företag som Miro. sa Angela Ashenden, huvudanalytiker på CCS Insight. "Genom att utnyttja gruppmeddelandefunktionerna i iOS/iPadOS/iMacOS och tillåta användare att bjuda in hela grupper att samarbeta, vill Apple ta bort friktionen med att byta mellan appar och därigenom förbättra användningen av sina nya verktyg."

Även om Freeform är jämförbar i funktionalitet med andra digitala whiteboardverktyg på marknaden, betyder appens tillgänglighet endast på Apple-enheter att den inte kommer att ha lika stor räckvidd, säger Irwin Lazar, president och huvudanalytiker på Metrigy.

"Jag kanske ser det här som användbart för individer eller bland små team som använder Apples operativsystem, men jag ser inte att det har den vanliga överklagandet av mer robusta verktyg som är kompatibla med iOS, Mac och Windows," sa Lazar.

Ashenden höll med, till en viss grad. "Problemet är att naturligtvis alla samarbetspartners måste vara Apple-användare, men det är samma sak för alla iWork-appar och vi ser fortfarande konsekvent användning av dessa verktyg av cirka 5-6 % av alla. anställda i CCS Insight-undersökningar," han sa. sa. .

Freeform kommer att finnas tillgängligt på iOS 16, iPadOS 16 och macOS Ventura när det lanseras.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.

Dela detta