Du har hört talas om identitetsbedrägeri. Du är ganska säker på att du vet vad identitetsstöld är. Och du känner någon vars kreditkort blev stulet. Men är de inte alla lika, tre sidor av samma mynt?

På ett sätt, ja, det är de. Men skillnaderna mellan identitetsstöld, kreditkortsstöld och identitetsbedrägeri kan hjälpa dig att förstå vad var och en är, upptäcka riskerna för dig och agera därefter.

Vad är identitetsstöld?

Detta är kanske den enklaste definitionen. Identitetsstöld är i huvudsak självbeskrivande: det betyder att en persons uppgifter är stulna. Denna person kan vara en vuxen, ett barn eller till och med en avliden person. Identitetsstöld förlitar sig på tillräckligt med stulna data för att någon på ett övertygande sätt kan utge sig för att vara offret.

Idag betraktas identitetsstöld främst som ett onlinebrott, men det finns många offlinemetoder för att stjäla en identitet. Till exempel kan en identitetstjuv gå igenom din papperskorg efter kasserade kontoutdrag och annan ekonomisk information. De kan stjäla ditt meddelande för att få information om dig. Tjuvar kan också stjäla det de behöver från din plånbok eller handväska. Körkort, kreditkort, medlemskort för ett offentligt organ räcker för att veta tillräckligt om dig för att ta ett lån i ditt namn.

Att stjäla någons identitet personligen kräver mer ansträngning än att sitta bakom en dator. I allt högre grad blir identitetsstöld ett onlinebrott, med nätfiske-e-post och snabbmeddelanden som lurar människor att oskyldigt lämna över sina inloggningsuppgifter till banker och kreditkortswebbplatser, vilket får dem att tro att webbplatserna är legitima. Nätfiske är en nyckelfunktion i identitetsstöld online, även om det kan utföras lika snabbt via telefon.

En identitetstjuv behöver ditt namn, födelsedatum och adress för att komma igång. Denna information kan berikas med aktivitet på sociala nätverk. Till exempel kan en bedragare kontrollera ditt Facebook-konto för att se om det du gjorde för att verka helt övertygande när du fick ett lån i ditt namn.

Tror du att din identitet har blivit stulen? Kontakta din bank, kreditkortsföretag och vid behov polisen.

Vad är identitetsstöld?

När identitetsstöld är framgångsrik kan identitetsbedrägeri inträffa. Det är den praxis genom vilken identitetsstöld lurar en bank eller ett kreditkortsföretag att lämna över pengar och information om offret.

Det är i huvudsak ett bedrägeri som utförs under en annan persons identitet.

Identitetsbedragare kan använda din information för att öppna ett nytt bankkonto, ansöka om nya kreditkort och lån, få statliga förmåner, beställa produkter, teckna ett mobiltelefonkontrakt, ta över dina bankkonton, krediter och fastigheter och till och med konfiskera legitima dubbletter av dina officiella dokument. Detta inkluderar saker som pass och körkort.

(Bildkredit: Shutterstock)

Vad är kreditkortsstöld?

Om en brottsling inte har tid eller resurser att stjäla hela din identitet, kanske de föredrar att använda ditt kreditkort istället. Betalkort ingår också i denna typ av stöld.

Det finns tre huvudtyper av kortstöld: fysisk stöld, kloning och stöld. Om din plånbok blir stulen har en fysisk stöld inträffat. Ett kort kan klonas efter en fysisk stöld, eller så extraheras data helt enkelt från det och lagras i en databas. Här väntar du på att ett nytt falskt kort ska laddas ner som sedan kan användas som ett riktigt kreditkort.

Skimming är en avgörande risk vid kreditkortsbetalning. Skimmer-teknik är en kompakt metod för att kopiera data som lagras på ditt kreditkort. Uppgifterna kan sedan användas för att köpa varor eller tjänster som debiteras ditt konto. Tyvärr är det inte bara restaurang- och caféanställda som kan bära skummare, utan bankomater och bensinstationer som betalar vid pumpen är utsatta för störningar. Vanligtvis innebär detta att man installerar en skummare.

Kreditkortsstöld leder naturligtvis till kreditkortsbedrägerier. Här kan varor erhållas med hjälp av kartan och levereras till en avlägsen plats, till exempel en industrizonenhet. Alternativt kan pengarna överföras (via en falsk "betalning") till ett konto som förvaltas av brottslingen.

Skillnaderna mellan identitetsbedrägeri, identitetsstöld och kreditkortsstöld

Du vet och förstår nu vad identitetsbedrägeri är, liksom identitetsstöld och kreditkortsstöld. Skillnaderna borde vara ganska tydliga, men om inte, här är en sammanfattning:

 • Identitetsstöld är bedräglig aktivitet (låna, förlänga krediter, till och med agera i officiell egenskap) genom att använda någon annans stulna identitet.
 • Identitetsstöld är handlingen att stjäla en identitet. Det kan göras offline eller online. Identitet kan också köpas eller säljas online; några är stulna på beställning.
 • Kreditkortsstöld inkluderar kreditkort och betalkort. Det består av att stjäla (eller duplicera) ett kort för personligt bruk eller att överföra saldot till ett annat konto med en falsk betalning.

Alla dessa saker är dåliga, men du kan minska din exponering för dessa:

 • Bli av med gamla kontoutdrag och korrespondens
 • Förvara viktiga dokument säkert under lås och nyckel
 • Minska aktiviteten på sociala nätverk och vänner
 • Ställ in olika lösenord för varje konto med en lösenordshanterare
 • Aktivera tvåfaktorsautentisering när det är tillgängligt
 • Ställ in en säker PIN-kod eller fingeravtrycksautentisering på din telefon
 • Prenumerera på SMS-saldovarningar från din bank och kreditkortsleverantör
 • Registrera dig för månatliga kreditrapporter för att verifiera kreditansökningar å dina vägnar

digitalt lås

(Bildkredit: Pixabay)

Identitetsbedrägeri, identitetsstöld och kreditkortsstöld: tre sidor av samma mynt

Stölden och efterföljande bedrägerier som förklaras här är alla relaterade. Att inte ha ett kreditkort förhindrar inte identitetsbedrägerier. Att koppla från nätverket förhindrar inte identitetsstöld. Dessa är aspekter av det moderna livet som förstärks av vårt beroende av omedelbar anslutning för samtidiga fördelar och hot.

Var medveten om skillnaderna mellan identitetsbedrägeri, kreditkort och identitetsstöld. Men kom ihåg att problemen hänger ihop och beteende som håller din data privat kommer att hjälpa dig enormt.

Dela detta