En ny studie från Firefox-utvecklaren Mozilla tyder på att YouTubes videomodereringsverktyg är ineffektiva eftersom webbplatsen kommer att fortsätta att rekommendera videor du inte bryr dig om.

Sättet som det är tänkt att fungera är att användare har flera verktyg för att lära YouTubes gåtfulla algoritm vad de inte vill se. Du har alternativ som ogilla-knappen, ogillade kanalalternativet och möjligheten att ta bort videor från din kontohistorik. Men enligt Mozillas studie (öppnas i en ny flik) fortsätter användare att få dessa "dåliga rekommendationer". I bästa fall halverar YouTubes verktyg oönskade videor med nästan hälften. När det är som värst gör YouTube tvärtom: det ökar antalet oönskade videor du kommer att se.

Hela 47-sidiga studien finns på Mozillas hemsida (öppnas i en ny flik) där den bryter ner forskarens metodik, hur organisationen fick data, dess slutsatser och vad den rekommenderar till YouTube.

mozilla upptäckter

Studien inkluderade mer än 22 000 frivilliga som laddade ner Mozillas RegretsReporter webbläsartillägg (öppnas i en ny flik) som låter användare kontrollera rekommendationer på YouTube och skapa rapporter för forskare. Genom RegretsReporter analyserade de mer än 500 miljoner videor.

Enligt resultaten finns YouTubes verktyg överallt när det gäller konsekvens. 39,3 % av deltagarna såg ingen förändring i sina rekommendationer. En användare, som heter Deltagare 112 i studien, använde modereringsverktyg för att sluta ta emot medicinska videor på sitt konto bara för att översvämmas med dem en månad senare. 23 % sa att de hade en blandad upplevelse. För den här gruppen slutade de titta på oönskade videor ett tag innan de visade dem igen strax efter. Och 27,6 % av deltagarna sa att de slutade få dåliga rekommendationer efter att ha använt modereringsverktygen.

Det mest effektiva oberoende verktyget visade sig vara kanalen Rekommendera inte, som minskade rekommendationerna med cirka 43 %. Alternativet Don't Care och Ogilla-knappen var värst, och stoppade endast 11 % respektive 12 % av oönskade videor.

Forskarna fann också att människor ändrade sitt beteende för att hantera rekommendationerna. I studien sa användare att de skulle ändra sina YouTube-inställningar, använda ett annat konto eller undvika att titta på vissa videor av rädsla för mer. Andra skulle använda VPN och integritetstillägg för att hålla saker rena.

I slutet av studien ger Mozilla-forskarna sina egna rekommendationer om hur YouTube bör ändra sin algoritm med fokus på att öka transparensen. De vill att kontrollerna ska vara lättare att förstå och ber YouTube att lyssna på användarfeedback oftare. Mozilla ber också plattformen att vara mer transparent om hur dess algoritm fungerar.

youtubes svar

Som svar skickade en talesperson för YouTube ett uttalande till The Verge (öppnas i en ny flik) där han kritiserade studien. Talesmannen hävdar att forskarna inte tagit hänsyn till den "faktiska driften av systemen" och inte förstått hur verktygen fungerade. Tydligen stänger modereringsverktygen inte en hel tråd, bara den specifika videon eller kanalen. Enligt forskarens eget erkännande (öppnas i en ny flik) är studien "inte ett representativt urval av YouTubes användarbas", men den ger insikt om användarens frustration.

Som sagt, YouTubes algoritm och förändringarna runt den har orsakat stor ilska bland användarna. Många var missnöjda med att YouTube tog bort ogilla-räknaren från webbplatsen till den punkt där folk skapade tillägg bara för att lägga till den igen. Dessutom hävdar vissa att YouTube utnyttjar kontroversiellt innehåll för att öka engagemanget. Förutsatt att Mozillas data är korrekta kan spamrekommendationer vara en biprodukt av att plattformen drar fördel av innehåll som folk inte vill få fler visningar.

Om du vill lära dig mer om YouTube, se till att kolla in TechRadars berättelse om skadlig programvara som släpps via spelvideor.

Dela detta