Focal Bathys: recension i protokollet

Låt oss vara tydliga: ljudmässigt är Focal Bathys mer än värda sitt avundsvärda arv. Och förutom trådlös kvalitetslyssning kopplar du in USB-C-kabeln i DAC-läge så får du även hög upplösning upp till 21-bitar/192kHz. Åh, och om det behöver sägas, de är helt fantastiska att titta på. Så varför den fyra och en halv stjärniga recensionen istället för en platt femma? Det är inte så enkelt till det här priset och konkurrensen är hård.

Focal Bathys är inte den franska ljudspecialistens första inhopp i vackra lådor; Faktum är att företaget tillverkar några av de bästa over-ear-hörlurar vi någonsin har haft nöjet att stoppa i öronen. Men det här är Focals första satsning på trådlösa hörlurar, och (det finns inget enkelt sätt att säga) Bathys är dyra. Vi förstår skälen till avgiften: dessa proprietära aluminium/magnesium "M" kupoldrivrutiner är tillverkade i Frankrike med teknik från Focals bästa hörlurar och de är inte billiga; det bakgrundsbelysta flammemblemet i mitten av varje vacker öronsnäcka, men de är dyrare än AirPods Max och nya Bowers & Wilkins PX8, vilket är betydande och sätter stor press på deras prestanda.

Ta på dig dem och du kommer att känna dig vacker, stärkt av deras detaljer, insikt och tydlighet, men implementera ANC (du får "tysta", "släta" och "transparenta" alternativ) och du kanske vill ha lite mer. – det som inte går att justera.

Inget av våra klagomål om Bathys handlar om deras ljud, oavsett vilken brusreducerande profil du väljer, och medan den billigare Sennheiser Momentum 4 Wireless (släpptes i augusti 2022) erbjuder dubbel batteritid vid 60 timmar jämfört med 30 timmar, Sony WH -1000XM5 (släpps i maj 2022) kommer också med 30 timmars uthållighet och det är mer än tillräckligt för oss.

Bathy's Focal och Naim-kompanjonsapp (svep åt höger för Focal eller vänster för Naim, ungefär som en audiofil dejtingapp) är också vänlig och har alla funktioner du behöver för att hjälpa dig njuta av din musik. , inklusive en fembands EQ-flik med användbara förinställningar.

Kanske förvirrande nog, våra frågor rör konstruktion, konstigt eftersom vi precis sa hur vackra de är, men håll ut med oss. De fysiska on-ear-knapparna känns lite tunna och prototyper, och vi fann att de träffades och missade när de användes. Dessutom skramlar pannbandet ibland när det används, vilket försämrar det utmärkta ljudet.

Återigen, för den här typen av sonisk skicklighet är vi villiga att förlåta det mesta - för oss är ljud allt. Men det stora försäljningsargumentet här är trådlös lyssning, så vi måste påpeka dessa mindre brister i vad som förblir en härligt klingande uppsättning hörlurar.

Focal Bathys sobre fondo de hierba verde

Oavsett om den bakgrundsbelysta lågan är tänd eller inte, är dessa vackra burkar (Bildkredit: Future)

  • Focal Bathys på World Wide Stereo för €799 (öppnas i en ny flik)

Focal Bathys test: pris och releasedatum

  • Upplagt den 4 oktober 2022
  • €799 / €699 / €799 (cirka 1210 XNUMX AUD)

Focal Bathys är tillgängliga nu till ett pris av €799 / €699 / €799 (cirka AU$1210 XNUMX).

Det gör dem dyrare än alla klassledare i detta utrymme, inklusive Bowers & Wilkins PX8 ($699 / £599 / AU$1150 4), Sennheiser's Momentum 349 Wireless (till $300 / £549 / AU$1000). €) och klassledande Sony WH-5XM399, som ger dig 380 € / 550 GBP / AU$XNUMX.

Och låt oss inte glömma att de ovannämnda Sennheiser over-ear-hörlurarna erbjuder dubbelt så mycket motstånd som Focal Bathys (och XM5 och Bowers & Wilkins PX8 medan vi håller på), priset gränsar till arrogans...

Men det är det inte, för vad vi än säger är ljudkvaliteten här exceptionell och väl värd priset.

Detalj av Focal Bathys hörlurar

On-ear-kontroller är lite tunna för oss (Bildkredit: Future)

Focal Bathys recension: Funktioner

  • DAC-läge med USB-C-kabel för strålande Hi-Res Audio
  • ANC är standard snarare än exceptionell
  • In-ear-kontroller är opålitliga under testning

Det stora pluset här är den medföljande USB-C till USB-C-kabeln, eftersom den ger dig tillgång till upp till 24-bitars/192kHz-avkodning, beroende på kvaliteten på din fil. Vi tog tag i vår Samsung Galaxy S21 och kopplade in den, ändrade reglaget på den högra öronkåpan från Bathys till "DAC" och började lyssna på Fontaines DC, laddat upp i förlustfri högupplösning från Apple Music. Det är sublimt, men intressant nog är den fantastiska trådbundna prestandan ett stort försäljningsargument med tanke på att detta är en Focal trådlös produkt.

Kanske är Focal Bathys bäst att tänka på som förstklassiga trådbundna hörlurar som bara erbjuder möjligheten att lyssna med kabel, eftersom detta är Focals första uppsättning trådlösa hörlurar och det märks. Fokala entusiaster har inget emot det, men om du är van vid Sonys trådlösa lyssningsutrustning finns det saker du kommer att sakna.

Focal Bathys-specifikationen är anständig, men med tanke på konkurrensen med endast Bluetooth 2022 är det inte bra. Till exempel kan de två ANC-profilerna och ett transparensalternativ inte ändras, det finns ingen möjlighet att optimera mikrofoner eller röstinfångning när du är i ett samtal (utöver Clear Voice Capture-tekniken implementerad av Focal), och nej Det finns ingen operatör detektering heller, så att din musik inte stoppas automatiskt när du raderar dem. Det är små utelämnanden, men på den här premiumnivån skulle vi förvänta oss dem, och alla som är vana vid att deras musik slutar när de tar upp ett headset kommer snart att missa det när det inte gör det.

Det finns automatisk viloläge (som skickar burkarna till ett lågeffektläge efter en period av inaktivitet) och en knapp för att komma åt röstassistenten du väljer. Focals lågasymbol, upplyst med en vit bakgrundsbelysning på varje öronsnäcka, kan också stängas av i den snygga och vänliga Focal and Naim companion-appen.

Sedan finns det den intuitiva fembands EQ-fliken, som inkluderar förinställningar eller kan ändras manuellt, och som vi verkligen uppskattade. Vi kanske skulle ha velat ha lite mer uthållighet än "standard" 30-timmars batteritid, även om detta slår både Bose QuietComfort 45 och Bose Noise Canceling 700, som erbjuder mellan 24 och 30 timmar. Dessutom ger en snabb laddning på 15 minuter dig fem timmars speltid, ett påstående som vi kan garantera.

Föga överraskande har Focal tagit en traditionell inställning till on-ear-kontroller här, eftersom de alla är fysiska knappar, med volym, uppspelning, ström och en dedikerad knapp för att komma åt din röstassistent (Alexa, Google Assistant). , Bixby och Siri stöds) på den högra öronsnäckan, plus en ANC-knapp på den vänstra hörsnäckan, som växlar mellan "tyst" (den mest högljudda ANC Bathys kan uppbåda), "mjuk" (lågnivå ljuddämpning) och "transparent" för att filtrera ut externt brus.

Intressant nog föreslår Focal att om du vill ha maximal ANC men inte lyssnar på musik, "vara i DAC-positionen", men det betyder i princip att du stänger av Bluetooth, så att dina hörlurar inte längre är ihopparade med din telefon. . Detta innebär i sin tur att du förlorar åtkomst till appen och är begränsad till att scrolla igenom dessa profiler med knappen på Bathys vänstra hörsnäcka, som inte meddelar vilken profil du är på. För oss, även om det definitivt finns en viss grad av brusreducering när vi gör detta (och vi tror att vi är i "tyst" läge), hör vi fortfarande bilmotorerna utanför kontorsfönstret... inte den allomfattande bubblan av tystnad du kanske väntar dig, men det är inte heller illamående (du kanske skratta, men vissa lösningar känns som en tom tunnel).

Bathys Bluetooth 5.1-codec inkluderar aptX och aptX Adaptive-stöd för den bästa trådlösa Bluetooth-upplösningen (och lägsta latens) som finns tillgänglig för närvarande. Åh, och om du undrade så kommer namnet Bathys från ordet "bathyscaphe", det första undervattensutforskningsfordonet. . Det du inte får är stöd för Sonys högupplösta LDAC-codec, men det är ett relativt litet problem, att aptX Adaptive finns på menyn.

Focal Bathys förgrund av vänster öron

Det finns en dedikerad knapp för ANC, men den meddelar inte vilken profil du är på (Bildkredit: Future)

Focal Bathys recension: Design

  • Imponerande hörselkåpor som lyser upp den "bakgrundsbelysta lågan"
  • Väldigt bekväm
  • Knapparna är lite tunna

När den används (särskilt med den bakgrundsbelysta lågan på varje öronkåpa tänd på "hög"), är det verkligen en iögonfallande uppsättning burkar.

Alla som är bekanta med Focal Stellia vet att den Saint-Etienne-baserade ljudspecialistens utskurna, nästan canvasliknande accenter skimrar och skimrar i ljuset, men även om byggkvaliteten här antyder dyra smycken, känns magnesium och kombinationen av aluminium. lite obetydlig snarare än stark (vågar vi säga plast?), och det där pannbandet i äkta läder, även om det är väl vadderat, skramlar lite under användning, vilket med tiden tar hårt. allmänt nöje.

Bathys vikbara design innebär att hörlurarna ligger platt för att passa snyggt i den medföljande väskan, men observera att Bathys ekar den nuvarande trenden med burkar med muggar som inte viks helt in i pannbandet, inklusive Bowers & Wilkins PX8, Sony WH -1000XM5 , och Bowers & Wilkins PX7 S2 (jämfört med den äldre Sony WH-1000XM4 hopfällbar, till exempel).

I dess tygklädda hårda fodral hittar vi även en USB-C till USB-C-kabel för laddning och för USB-C DAC-läge (som för övrigt ger dig ytterligare 10 timmars batteritid i upp till 40 timmar för att lyssna). ), en 3,5 mm till 3,5 mm hörlursuttag (som ger dig 35 timmars uppspelning - ja, läget måste vara på för att kunna använda det, så att du bara lyssnar, inte passivt), och en USB- C till Lightning dongel.

Komfortnivåerna är väldigt, väldigt bra, men när vi använde den tyckte vi att on-ear-knapparna var lite tunna och opålitliga. Alternativet att hoppa framåt (vilket borde vara så enkelt som att trycka på mittknappen två gånger mellan alternativ för volym upp/ned) för att flytta till nästa hylla är särskilt illusoriskt för oss: Bathys antingen ignorerar oss eller pausar musiken och CV:n. vilket är synd.

Focal Bathys Application på silver bakgrund

Focal/Naim-appen är snygg och vänlig, men det finns några utelämnanden i funktionsuppsättningen (Bildkredit: Future)

Fokal…

Dela detta