Flutter para la web crece: una moda pasajera o una panacea para el desarrollo de sitios web

Flutter para la web crece: una moda pasajera o una panacea para el desarrollo de sitios web

Nätverket är trasigt. Du läste rätt: Det är ingen hemlighet att webben nu har blivit så komplicerad att olika ramapplikationer tävlar om webbutvecklarnas uppmärksamhet. Vissa kanske säger att det är lättare att förstå koden än att bestämma vilka ramverksappar som ska användas.

Detta inkluderar Evgeny Kot, utvecklingschef på Wrike, som sa till TechRadar Pro vid det senaste WebExpo-evenemanget att det måste finnas ett enda ramverk som hjälper programmerare att förenkla webbutveckling.

I sin nuvarande form, HTML, CSS och JavaScript, de tre huvudspråken som används för att bygga webbplatser, finns överallt: i mobilappar, stationära appar, smarta enheter av alla former och storlekar och till och med i PC-spel/"AAA" trösta. .

En webbkodares dröm

En typisk implementering av en webbplats betraktar JavaScript som ett programmeringsspråk, med HTML som används för att strukturera webbplatsen och CSS för design och layout av webbsidan.

Medan alla dessa tre appar fungerar bra för det mesta, berömde Kot Flutter, ett ramverk med öppen källkod skapat av Google som syftar till att vara det ultimata ramverket för klientkod.

"Du kan skriva en app eller kodbas för Android, iOS, Web, Desktop, Windows MacOS och Linux inbäddade system. Du kan skapa användarklientkod för nästan alla populära plattformar. Den använder DART, ett språk skapat av Google för tio år sedan, som sitt primära språk," tillade Kot.

"När Flutter startade användes den främst för Android- och iOS-utveckling, men nu är Flutter mer än så: du kan skriva kod för alla plattformar, inklusive webben."

Flutter är dock inte för alla, särskilt när det kommer till SEO, eftersom en av de största nackdelarna med verktyget är att ramverket fortfarande måste anpassa utdata från appar.

"Utmaningarna som Flutter stod inför tidigt i sin utveckling är desamma för nästan alla unga chefer," förklarade Kot.

"Människor som utvecklar mobilappar med inbyggd kod, som Android- och iOS-utvecklare, är lite konservativa när det kommer till att skapa plattformsoberoende kod. Tidigare har andra utvecklare som har försökt göra detta misslyckats kapitalt eftersom det alltid finns en avvägning när det gäller att försöka erbjuda den bästa kvaliteten på båda plattformarna.

Enkla uppgifter för att bygga webbplatser har redan börjat strypa behovet av webbutvecklare, även om Knot inte verkar särskilt bekymrad, och noterar att mer komplexa uppgifter för att bygga webbplatser högre upp i pyramiden säkert kommer att behöva kodare.

”I framtiden kommer människor att skapa enkla webbplatser utan någon som helst kunskap om webbplatsbyggarbranschen, men vi kommer också att ha mer komplexa webbplatser. Ett exempel på detta är Project Fugue, ett projekt som täcker webb-API:er”, säger han.

Enligt GitHub (öppnas i en ny flik) är Fugue ett enhetligt gränssnitt för distribuerad datoranvändning som tillåter användare att köra Python, pandor och SQL-kod i Spark och Dask utan att skriva om.

"Just nu, i webbläsare, kan du använda USB, Bluetooth, filhantering och andra API:er. Så vi tittar på hur webbutvecklare kan göra allt utan att C++-utvecklare behöver bygga en app som använder USB," tillägger Kot. .

Ett av de återkommande teman för WebExpo 2022 var tanken att kriget mellan ramverk inte längre finns.

"För fyra eller fem år sedan tävlade React, Angular och andra webbappsleverantörer för datorer och mobiler alla om titeln som bästa ramverk, men nu ser jag inte den konkurrensen i utrymmet längre", sa han.

Glöm inte tillgängligheten

I takt med att kapplöpningen om att bli det främsta ramverket bleknar, har ny konkurrens dykt upp på webbutrymmet.

Det senaste decenniet har sett en dramatisk ökning av antalet organisationer som stämts för tillgänglighetsproblem på deras webbplatser och mobilappar.

"Tillgänglighet har blivit en standardtrend, inte bara på grund av dess extrema betydelse, utan också för att det finns många lagar i Europa för att säkerställa att webbplatser är tillgängliga för alla", förklarade Kot.

"Just nu är de flesta lagar inriktade på statliga webbplatser, men jag tror att vi under de kommande åren kommer att se fler webbplatser utformade för att uppfylla riktlinjerna för tillgänglighet. Om sajter inte vill göra detta frivilligt måste de snart göra det eftersom det är lagen.

Web Vitals, den uppsättning mätvärden som skapats av Google, ger också utvecklare möjlighet att bygga snabbare och mer tillgängliga appar.

Om du till exempel letar efter ett webbhotell som rankas lågt på Lighthouse, ett gratisverktyg som ger kraftfulla insikter som hjälper dig att förbättra din webbplats, kommer det sannolikt att rankas mycket lägre i sökmotorernas resultat.

Ett annat exempel som visades på WebExpo kom från Livesport, ett tjeckiskt teknikföretag som är väl medvetet om farorna med att ha en långsam webbplats och mobilapp. Dess Flashscore Network, utvecklat 2006, tillhandahåller liveresultat online på mer än 400 servrar med en till stor del automatiserad 30 Gbps dataström för hastighet.

"Webbutvecklare tvingas skriva mer tillgänglig, snabbare och lättare kod. Tekniskt sett får Webassembly äntligen sophämtning, vilket jag hoppas kommer att bygga fler språk ovanpå detta och vi får en snabbare webb. WebAssembly kan användas var som helst. Det är inte relaterat till JavaScript av naturen”, förklarade Kot.

"Typescript, även om det inte är en trend, används av många människor nuförtiden och därför förutspår jag att vi i framtiden kan se Typescript och Javascript slås samman."

Hur är det med webbplatsbyggare?

Utvecklingen av webbplatsbyggaren Geocities som grundades 1994 och lanserades för att införa webbdesignstandarder bara fyra år efter utvecklingen av HTML – för det breda utbudet av leverantörer av dra och släpp-byggare som finns tillgängliga idag är det lätt att dra slutsatsen att kodning helt enkelt kan vara en sak från förr i tiden.

Faktum är att Kot berättade för TechRadar Pro att när han tog examen från college för 15 år sedan sa hans lärare till klassen att de skulle vara den sista generationen att skriva kod eftersom alla kommer att använda dra-och-släpp-rutor i mallar för att skapa webbplatser.

"Det händer inte just nu, men på webben ser jag att många företag som förr byggde dessa ensidiga portföljsajter nu kan bygga dem på Tilda, Wix eller många andra webbplatsbyggande plattformar, utan någon kodning eller programmering kunskap. datorer", förklarade han.

Medan onlinevärlden tenderar att göra webbplatsbyggandet mindre komplext, centraliserat och allt i ett mycket funktionellt ramverk, kvarstår faktum att webbutveckling som bransch kommer att fortsätta att göra saker för en smidigare användarupplevelse.