Ett förvånansvärt stort antal Windows 10-användare håller sig fortfarande med Internet Explorer, även om Microsoft inte längre stöder den gamla webbläsaren (den öppnas i en ny flik), enligt nya uppgifter.

Lansweeper-siffror som delas exklusivt med TechRadar Pro indikerar att nästan hälften (47 %) av Windows 10-enheterna kommer att behöva uppgraderas eftersom de fortfarande använder Internet Explorer som webbläsare, vilket motsvarar miljontals datorer på kontor och arbetsplatser runt om i världen.

Microsoft kommer officiellt att avsluta stödet för Internet Explorer 11 (öppnas i en ny flik) inom kort (15 juni 2022), vilket innebär att användare nu kommer att behöva uppgradera till Edge, webbläsaren som företaget faktiskt stöder, eller riskera en möjlig cyber ge sig på.

Livslängd för Internet Explorer

Siffrorna täcker inte bara ett litet antal nischanvändare, eftersom Lansweeper granskade mer än nio miljoner enheter från 33,000 XNUMX organisationer för att sammanställa deras resultat.

Microsoft har upprepade gånger varnat företag för att Internet Explorer officiellt kommer att gå i pension (öppnas i en ny flik) i år, men alla företag har inte varit tillräckligt proaktiva för att komma med en plan för att gå över till en annan webbläsare.

Microsoft tillkännagav först planer på att dra tillbaka stödet för Internet Explorer 11 i Windows 10 och Microsoft 365 i augusti 2020, och har sedan dess fasat ut tjänster för programvaran.

Företaget rekommenderade nyligen att företag som fortfarande använder Internet Explorer ställer in sitt eget pensionsdatum (öppnas på en ny flik) istället.

De bör också se till att Internet Explorer-läget, som är avsett att stödja äldre appar och webbplatser på Microsoft Edge tills de kan migreras till den nya programvaran, är konfigurerat på Edge för att tillåta anställda att komma åt Explorer-beroende webbplatser i framtiden.

Det är dock inte bara webbläsarversioner som inte stöds som orsakar problem, eftersom Lansweeper också fann att ett stort antal (79 %) av de undersökta datorerna inte ens körde den senaste versionen av Windows 10, än mindre Windows 11.

Företaget fann att version 2004 av Windows 10 var den mest populära versionen som kördes på affärsenheter, trots tre efterföljande uppdateringar sedan lanseringen i maj 2020.

Användare bör alltid se till att deras enheter är uppdaterade till den senaste versionen av Windows eftersom företaget regelbundet släpper säkerhetskorrigeringar och patchar för de senaste sårbarheterna.

"Från vårt perspektiv är det inte en fullständig överraskning att bara en femtedel av Windows 10-enheterna har den senaste versionen, eller att Internet Explorers slut på livet påverkar så många", säger Roel Decneut, strategichef på lansweeper.

"Företag kan ha många anledningar att fördröja uppgraderingen, som att vara mer konservativa, ha mer akuta problem att hantera eller helt enkelt inte ha insyn i versionen av operativsystemen de kör. Organisationer kommer att behöva en fågelperspektiv över varje enhet de äger när stödet för Internet Explorer 11 upphör. Utan denna data kommer de att förbli sårbara."

Dela detta