Apple har gjort om sin MacBook Pro-serie flera gånger sedan den ursprungliga releasen, men nyligen inlämnade patent från teknikjätten kan indikera vart framtiden för fansfavoritens bärbara arbetsstation är på väg.

Som rapporterats av Apple Insider (öppnas i en ny flik), innehåller denna senaste sats av patent design för en MacBook Pro som kan ladda din iPhone trådlöst, samt en innovativ "förlängd Touch Bar" som sträcker sig till varje sida av tangentbordet.

Den hänvisar också till äldre patent (öppnas i en ny flik) där Apple diskuterar att modifiera hela ytan på en MacBook så att den kan användas för att inte bara förhindra att damm och skräp byggs upp, utan också diskuterar användningen av utrymme som extra utrymme. Plats. pekkontrollfunktion, som låter användare kontrollera praktiskt taget hela ytan.

"Förslagen som beskrivs här avser generellt elektroniska enheter som har ett hölje som åtminstone delvis är format av ett transparent dielektriskt material som plast, glas eller keramiskt material", säger Apple. "Det transparenta dielektriska materialet kan bilda en sömlös eller kontinuerlig ingångsyta som kan förbättra enhetens utseende utan nackdelarna med vissa traditionella enhetskonstruktioner."

Bild från Apples designpatent som visar en illustration av en MacBook Pro-dator med en inbyggd trådlös iPhone-laddare. (Bildkredit: Apple)

En av de föreslagna användningsområdena för denna teknik är inkluderingen av en integrerad trådlös laddningsplatta, som visas i en medföljande mockup av det godkända patentet. Det är inte en värld bortsett från MagSafe-laddning, så det är inte svårt att anta att det faktiskt kan ta sig till enheter i många år framöver.

Apple har till och med tagit hänsyn till att det kan vara tråkigt att skriva på tangentbordet och undvika att placera en telefon bredvid när man planerar att förbättra sin palmavkänningsteknik, inklusive "Kraftavkänningssystemet kan konfigureras för att avgöra om handflatan en användares hand vilar i styrplattans område" i patentansökan.

Den här tekniken skulle i sin tur också kunna anpassas till en grafisk surfplatta som tillåter användare att använda hela handledsstödet och till och med tangentbordet för full touch-markörkontroll, med angivande av att "I vissa fall ... i gränssnittet kan du också använda för att upptäcka multi-touch-gester och inmatning som appliceras på tangenterna på ett mekaniskt tangentbord, vilket gör att tangenterna och tangentbordsområdet kan fungera som en styrplatta.

En Apple-designpatentillustration som visar ett pektangentbord

En bild från Apples designpatent som visar en illustration av en MacBook Pro-dator med en massiv styrplatta. (Bildkredit: Apple)

Detta väcker frågor om den verkliga användbarheten av en så stor arbetsyta; trots allt skulle grafiska formgivare och andra yrkesverksamma som regelbundet använder en bildskärm eller grafikplatta alltid ha det bättre att använda mer dedikerad hårdvara, och den här funktionen kan vara för "off the mark". för de flesta MacBook Pro-användare att dra nytta av.

Analys: Godkännande betyder inte att det verkligen kommer att hända

Saken är den att Apple lämnar in många patent varje år, och även om många av dem är godkända är det sällan vi ser designen och idéerna de innehåller i verkliga designs. Under 2019 rapporterade 9to5Mac (öppnas i en ny flik) att Apple fick över 2000 2000 godkända patent under föregående år, och det är ganska säkert att säga att vi inte har sett XNUMX XNUMX banbrytande funktioner implementerade i ladugårdsplånboken.

Apple gör detta för att de vill utforska nya teknikområden, och om de tror att funktionen kommer att vara användbar kommer patentansökan att skydda dess immateriella rättigheter. Du kanske inte håller med om detta, men fruktmärket är inte det enda stora företaget som har denna praxis.

Apple har också en blandad historia med innovationer för bärbara datorer: MacBook Pro-användare antingen älskade eller hatade den kontroversiella Touch Bar, och beslutet att ta bort portar som SD-kortläsaren och HDMI var så impopulärt att de sköt tillbaka det till 2021. M1 - Silicon powered modeller.

Den inbyggda telefonladdaren är trevlig, men vi kommer förmodligen aldrig att se en på produktionslinjen. Lyckligtvis finns det massor av fantastiska trådlösa telefonladdare på marknaden, så det är inget vi behöver Apple för att integrera i sitt eget ekosystem, men för de som är villiga att göra det, håll tummarna: det här kan vara vår favorit. Mac-produkter i många år framöver.

Dela detta