¿Está en riesgo de robo de identidad? Aquí hay 5 comportamientos reveladores

¿Está en riesgo de robo de identidad?  Aquí hay 5 comportamientos reveladores

Sedan explosionen av World Wide Web i mitten av 1990-talet har riskerna för identitetsstöld och bedrägeri ökat dramatiskt. I takt med att farhågor har uttryckts när betalningssystemen på nätet har blivit mer framträdande, har nätbutiker dykt upp och internet har fått betydelse i livets och samhällets struktur; Om något har risken ökat.

Vem riskerar att bli identitetsstöld? Är barn som växte upp med webben mer benägna att vara riskmedvetna, eller är silverinternetanvändare naturligt mer cyniska och mindre förtroendefulla? Och hur vet du om ditt ID-kort är på väg att bli stulet?

Algunas personas corren más riesgo que otras

Identitetsstöld är ett problem som inte visar några tecken på att försvinna. Genom historien har människor utgett sig för att vara någon de inte är för att få en ekonomisk fördel. Nuförtiden har det blivit en industrialiserad form av bedrägeri, med kriminella gäng som driver enheter dedikerade till identitetsstöld och bedrägeri (och ibland utpressning) som följer med det.

Risken för identitetsbedrägerier är dock inte densamma. Du kommer inte att bli bestulen om du kan behålla kontrollen över din identitet. Bedrägeri kan inte begås i ditt namn om det inte blir stulet.

Därför måste du undvika identitetsstöld. Tyvärr är vissa människor mer utsatta för identitetsstöld än andra. Här är fem viktiga tecken på att du löper risk för identitetsstöld.

(*5*)1. Du kontrollerar inte ditt kreditkort eller kontoutdrag

Brevlådan knarrar, du tar kuvertet, men du öppnar det inte för att se vad som finns inuti. Det är trots allt ett bank- eller kreditkortsutdrag. Du vet vad du köpte, vilka räkningar du betalade och hur mycket du spenderade på ditt kreditkort.

Det finns ingen anledning att kontrollera.

Förutom... om ditt kreditkort har klonats, finns det en god anledning att kontrollera. När allt kommer omkring skulle du inte få reda på detta bedrägeri utan att kontrollera ditt kortutdrag. Och du kommer inte att få reda på att någon öppnat ett lån i ditt namn och betalat de månatliga avbetalningarna från ditt bankkonto utan att läsa ditt kontoutdrag.

(Bildkredit: Shutterstock)

2. Använd samma användarnamn och lösenord som är lätta att komma ihåg för varje konto

Det är mycket lättare att använda samma användarnamn och lösenord för alla dina konton, eller hur?

När allt kommer omkring är lösenord svåra att komma ihåg. Så varför komplicera saker och slösa tid med olika lösenord och PIN-koder när du bara kan använda ett?

Ett enda lösenord för alla dina konton gör det enkelt för alla som hittar ditt lösenord att komma åt alla dina data. Molnkonton, e-postmeddelanden och sociala nätverk kan nås med ditt unika lösenord. Banker och kreditkortskonton kan kräva ytterligare data, men om en bedragare har dina lösenord för allt annat har de tillräckligt med information för att imitera dig via telefon.

3. Du har aldrig kontrollerat din kreditupplysning

Tror du att din kreditupplysning är avsedd för speciella tillfällen, som låne- och bolåneansökningar? Tror du att det bara är tillgängligt för banker och låneföretag?

Om du aldrig har läst din kreditupplysning kommer du inte att kunna se hur din data är sammansatt. Du kommer inte att veta hur räkningar betalas, månad till månad, och vilka kreditkontroller som har genomförts. Köpte du en ny telefon? Telefonbolaget kommer att behöva göra en kreditupplysning. Har du betalat av ett lån? Detta kommer också att finnas med här.

Har ditt namn använts för att ansöka om kredit av en främling? Du kommer inte att veta om du inte har kontrollerat din kreditupplysning. Det är dags att registrera dig för Experian (öppnas i en ny flik) eller liknande tjänster för att få tillgång till rapporten och se den varje månad.

(Bildkredit: Shutterstock)

När någon skickar ett textmeddelande eller e-post direkt till dig som ber dig att verifiera att dina inloggningsuppgifter är korrekta, klickar du på länken, eller hur? När allt kommer omkring vill du inte behöva ändra det lösenordet om du kan hjälpa det.

Onlinebedragare som vill stjäla identiteter har ett smart sätt att fånga den lusten att klicka. De skickar meddelanden som påstår sig vara från din bank, hypoteksbolag, kreditkortsföretag eller till och med PayPal, eBay eller Amazon. E-postmeddelandet innehåller lämplig logotyp och typsnitt som hjälper dig att övertyga dig själv om dess sanning.

I e-postmeddelandets brödtext finns en begäran om att verifiera dina kontouppgifter genom att klicka på en länk och skicka in ditt användarnamn och lösenord. Men det är förstås en bluff: användarnamnet och lösenordet bekräftar ingenting; registreras av databasen och annan information på den falska webbplatsen.

Har du hört talas om överdelning? Det är när du berättar för världen varje detalj i ditt liv (till exempel på Facebook). Bilder på mat, tankar på bussen, var är du, var har du varit och vem är du med.

Det här är information som identitetstjuvar kan använda för att skapa en profil om dig. De kan till exempel använda den för att råna dig, stjäla din telefon och handväska, hämta den information de behöver och utge sig för att vara dig för att få en kreditram. Eller de kan använda den för att spåra dig ut ur huset och sedan bryta sig in och få din bankinformation.

Sociala medier är kul, men att dela något är farligt. Var mer diskret, dela de goda stunderna, håll det inom en krets av nära vänner och begränsa detaljerna när och var. Inaktivera "check-in"-funktioner och håll din vänlista kompakt.

Motverka dina riskbeteenden

Andra kontrollanta tecken kan läggas till i den här listan, som att ha ditt socialförsäkringsnummer (USA) eller National Insurance (UK) i din plånbok eller att inte säkra dina kontoutdrag där besökarna inte kan se dem.

Men nu måste du inse farorna. Att tro att "jag kommer inte fastna" är inte tillräckligt för att förhindra identitetsstöld. Istället krävs ett ansvarsfullt beteende som uppskattar vikten av din ekonomiska situation.

Stölden av ditt identitetskort är en händelse som kan förändra ditt liv. Det är definitivt den man ska undvika. Lyckligtvis är det också något du kan förhindra genom att helt enkelt undvika viktiga misstag och lära dig nya beteenden som säkrar din identitet.