Federal Trade Commission (FTC) har lämnat in en stämningsansökan för att blockera Microsofts planerade förvärv av Activision Blizzard.

I januari förra året tillkännagav Microsoft sin avsikt att köpa Activision Blizzard, men enligt ett pressmeddelande från den amerikanska vakthunden ökar konkurrenterna till dess Xbox-spelkonsoler och prenumerationsinnehåll och molnspelsverksamhet snabbt".

Det redigerade klagomålet (öppnas i en ny flik) säger att sammanslagningen "avsevärt skulle minska konkurrensen eller tendera att skapa ett monopol på flera marknader." Enkelt uttryckt kan det ge Microsoft kontroll över vissa marknader på grund av bristande konkurrens.

FTC är inte bara oroad över att förvärvet kommer att skapa "ett större incitament att använda [Microsofts] kontroll över Activisions titlar för att missgynna Microsofts konkurrenter", utan klagomålet beskriver också farhågor om Microsofts potential att manipulera marknaderna på lång sikt genom att justera Activisions priser. Microsoft har redan tillkännagett planer på att höja priset på exklusiva Xbox 2023.

Rättegången är ett kritiskt hinder i Microsofts förvärv av Activision Blizzard och kan sluta med att dess köpförslag läggs ner.

Un controlador Xbox Series X parado frente a la consola

(Bildkredit: Shutterstock/Alex Van Aken)

Mycket ståhej om ingenting om allt

De senaste åren har Microsoft lossat snören på företagsväskan avsevärt; hans bud på 68.700 miljarder dollar för utgivaren Call of Duty är bara toppen av isberget. FTC:s stämningsansökan pekar ut Microsofts nyare förvärv som en anledning till oro, om dess föreslagna förvärv av Activision Blizzard skulle gå igenom.

"Microsofts tidigare beteende ger insikt i det kombinerade företagets troliga planer om det genomför det föreslagna förvärvet. [av Activision-Blizzard] trots eventuella försäkringar som företaget kan erbjuda angående sina planer", står det i klagomålet.

Dess förvärv av ZeniMax, moderbolaget till triple-A studio Bethesda, används som exempel. Detta var ett mycket kontroversiellt köp, men FTC hänvisar till hur Microsoft sa till Europeiska kommissionen (EC) att de "inte skulle ha incitament att behålla ZeniMax-titlar från konkurrerande konsoler."

Men kort efter att EU godkänt affären offentliggjorde Microsoft sitt beslut att göra flera av de nyförvärvade ZeniMax-titlarna, inklusive Starfield, Redfall och Elder Scrolls 6, exklusiva för Microsoft.

Detta innebär att trots Microsofts försäkringar till EC och med press på Starfield att bli en plattformssäljare som Bethesdas första skapelse under Microsoft, kommer studions kommande titlar trots allt inte att debutera på rivaliserande konsoler, PS5 eller Nintendo Switch.

Vi fortsätter att tro att vårt avtal om att förvärva Activision Blizzard kommer att bredda konkurrensen och skapa fler möjligheter för spelare och spelutvecklare. 8 december 2022

Se mer

en enad front

Microsofts ordförande Brad Smith svarade offentligt på stämningsansökan på Twitter (öppnas i en ny flik), och tog specifikt upp FTC:s oro över Microsofts potentiella användning av fusionen som en stor marknadsstörare som skulle kunna eliminera dina konkurrenter vid källan.

"Vi fortsätter att tro att vårt avtal om att förvärva Activision Blizzard kommer att bredda konkurrensen och skapa fler möjligheter för spelare och spelutvecklare", löd deras första kommentar.

"Även om vi tror på att ge fred en chans, har vi fullt förtroende för vårt fall och välkomnar möjligheten att presentera det i domstolen", sa Smith i en uppföljande tweet (öppnas i en ny flik).

Activision Blizzard svarade också offentligt på stämningen, där vd Bobby Kotick News skickade ett brev till anställda (öppnas i en ny flik) och svarade på några av påståendena i stämningen.

"Jag vill bygga upp mitt förtroende för att den här affären kommer att hända", sa Kotick, som upprepade Smiths känslor. "Anklagelsen om att den här affären är konkurrensbegränsande stämmer inte överens med fakta, och vi tror att vi kommer att vinna denna utmaning."

Kotick tycks sedan vända sig till FTC indirekt och avger sin förtroendevotum för fusionen:

"Vi tror att dessa argument kommer att segra trots en regulatorisk miljö som drivs av ideologi och missuppfattningar om teknikindustrin."

Passe de juegos för Xbox

(Bildkredit: Microsoft)

Vad händer härnäst för Microsoft?

Efter en omröstning gick FTC med tre mot ett (öppnas i en ny flik) att de skulle stämma Microsoft. Rättegången ska dock inte ses som ett säkert tecken på att affären kommer att stanna. Även om dessa kan leda till en allmän nedgång i förfarandena, är de inte en färdig affär.

FTC:s oro är inte den första heller. Tidigare i år mötte Microsoft liknande oro (öppnas i en ny flik) från Storbritanniens konkurrens- och marknadsmyndighet, som sa att sammanslagningen skulle kunna skada Sony genom att behålla viktiga rivaliserande konsoltitlar. Detta visar att det inte bara är FTC som är försiktig med Microsoft, eftersom det föreslagna köpet är under intensiv granskning av internationella tillsynsmyndigheter.

När det gäller FTC-fallet kommer Microsoft att ha en möjlighet att försvara sin ståndpunkt i domstol. När detta skrivs har inget rättegångsdatum avslöjats.

Dela detta