Microsoft har löst kanske en av de största huvudvärkarna för IT-administratörer runt om i världen med lanseringen av en ny tjänst som visar uppdateringsstatus för alla enheter i en organisation.

Som avslöjats i ett Microsoft Tech Community-blogginlägg (öppnas i en ny flik), kommer den första lanseringen av sidan för mjukvaruuppdateringar i Microsoft 365s admincenter att fokusera på Windows- och Office-uppdateringar.

Microsoft säger att de nya tjänsterna borde hjälpa IT-administratörer att spara värdefull tid och resurser genom att de snabbt kan identifiera eventuella problem med sina enheter och vidta omedelbara åtgärder.

Microsoft uppdateringar

”Att hålla enheterna uppdaterade med de senaste säkerhetsuppdateringarna är en viktig del av en IT-administratörs roll. Sidan med programuppdateringar i avsnittet Status i Microsoft 365-administratörscentret tillhandahåller en sammanfattningsvy på hög nivå som meddelar dig om enheter som kan ligga bakom de senaste uppdateringarna som släppts av Microsoft.

Sidan kommer att innehålla separata flikar för Office och Windows, där administratörer kan se om enheter för närvarande har den senaste versionen eller inte. De kommer också att kunna få en översikt över hela sin driftsättning, innehållande statistik över andelen enheter som kör operativsystem som inte stöds eller antalet enheter som når slutet av underhållet.

"Vi vet att det kan ta lite tid att distribuera uppdateringar till din miljö, så vi skiljer mellan en enda säkerhetsuppdatering som är försenad eller flera säkerhetsuppdateringar som är försenade", sa Microsoft.

Sidan är nu i förhandsvisning och Microsoft ber administratörer att testa den och meddela dem om eventuella förbättringar som kan göras, med mer information här (öppnas i en ny flik).

Lanseringen kommer kort efter att Microsoft introducerade en ny tjänst som den säger ska hjälpa användare att få mer kontroll över sina Windows-uppdateringar. Windows Autopatch försöker hjälpa IT-administratörer att hantera distributionen av uppdateringar i ett företag, inklusive uppdateringar av funktioner, drivrutiner, firmware och Microsoft 365-appar.

Tjänsten kommer att kunna upptäcka vilka uppdateringar som behöver göras genom en serie "testringar" och kommer att kunna verifiera inställningar genom Microsoft Endpoint Manager, med administratörer som bara behöver följa instruktionerna för att det ska fungera.

Dela detta