Nya rykten har förutspått att vi kommer att ha så många som sju nya Apple Mac-modeller i år, men det är inte antalet releaser som förvånade mig, det är att Mac Pro tog sig till den här listan.

Rykten om Apples kommande produktlanseringar är inte oväntade, med tanke på dess ekosystems framgång och popularitet. Men med Mark Gurman från Bloomberg som förväntar sig att det mäktiga Mac Pro-skrivbordet kommer att uppgraderas till Apples kisel tillsammans med hela Mac-familjen, har en ny låda med maskar precis öppnats.

Mycket av denna nuvarande spekulation började när olika läckor i leveranskedjan gav oss en idé om en trolig 13-tums MacBook Pro-uppgradering. Gurman, en välkänd Apple-analytiker, har sedan dess föreslagit att vi kan förvänta oss så många som sju nya Mac-modeller 2022 som kommer att innehålla någon version av M1 SoC (system på ett chip), varav en är Apples mäktiga efterarbete. Mac Pro. kontor.

Specifikt förutspår Gurman att "en mellanstor Mac Pro, den första med Apple Silicon, med motsvarande två eller fyra M1 Max-chips" kan tillkännages i år tillsammans med "superdrivna versioner av M1 Max." Dessa chips kommer i två varianter: en som fördubblar kapaciteten hos M1 Max till 20 CPU-kärnor och 64 grafikkärnor, och en annan som fyrdubblar dem till 40 CPU-kärnor och 128 grafikkärnor.

Innan vi hoppar in vill vi göra det klart att denna information är rent spekulativ vid denna tidpunkt, även om den kommer från en pålitlig källa. M1 SoC:s möjligheter är väldokumenterade och har imponerat så mycket på oss att vi placerar den M1-drivna MacBook Air överst på vår lista över de bästa bärbara datorerna du kan köpa just nu, men det finns fortfarande ett problem som kvarstår. på ett något oroande Mac Pro-skrivbord.

Det finns en anledning till att dessa stationära datorer fortfarande har ett Intel-system, och det har ingenting att göra med processorn, utan med deras stöd för diskreta grafikkort och kreativa applikationer. Du kan konfigurera Mac Pro med arbetsstations-GPU:er som AMD Radeon Pro W6800X (i själva verket konfigurerar du den med två), tillsammans med hela 8 TB SSD-lagring och 1,5 TB DDR4-RAM.

Enkelt uttryckt är den designad för att vara en komplett best, utrustad för att klara allt en MacBook Pro-dator inte kan erbjuda. Den förstklassiga konfigurationen kostar nära €50,000 XNUMX, så det är säkert att säga att detta inte är en produkt som alla kommer att ställa upp på. Så jag är inte övertygad om att Apple kan matcha kraften hos ett grafikkort på en arbetsstation med en SoC (system på ett chip).

Vad lagar mat i Apples kök?

(Bildkredit: Apple)

Som sagt, jag sväljer mer än gärna mina ord. M1 slog ner Apples recensioner fullständigt i november 2020, vilket visade att ARM-baserade system har en ljus framtid framför sig, och drar sedan rivaliserande erbjudanden som Windows-on-ARM genom det smutsiga ordspråket, så jag förväntar mig fantastiska saker.

Det är inte heller första gången det har förekommit rykten om att Apple skapar en 128-kärnig GPU, även om de flesta tidigare spekulationer har presenterat det som ett verkligt grafikkort som skulle passa in i en PCIe-kortplats.

Support skulle också ha varit ett problem den här gången förra året, eftersom ARM-baserade system saknade inbyggt stöd för många av de appar som Creatives skulle köra. Men apputvecklare har verkligen tagit fram saker ur påsen, med support redan på plats, eller åtminstone på gång, för många mjukvarupaket som kräver mycket grafisk skicklighet att köra, som Unreal Engine och Zbrush.

För applikationer som Maya där stöd inte har aviserats fungerar emulering som Rosetta 2 bra som en lämplig lösning. Det betyder inte att ARM-stöd inte är ett problem, bara att det är mycket mindre än jag förväntade mig för 12 månader sedan.

Det finns andra överväganden att tänka på: om målmarknaden för en så kraftfull GPU (integrerad i en processor eller inte) är så nisch, varför spendera så mycket pengar på att utveckla en när du helt enkelt kan behålla din nuvarande relation med AMD? ? Vad tror Apple att de kan erbjuda användare som inte har täckts av AMD eller Nvidia?

Det ger några resultat: antingen kommer Apple att behålla sin nuvarande relation med AMD för skrivbordsgrafik, eller så utvecklar Apple sina egna diskreta grafikkort. Eller alternativt kommer de kommande M1 Max-tilläggen att blåsa våra sinnen.

Hur som helst, den nuvarande versionen av Mac Pro kommer sannolikt att finnas kvar ganska länge, eftersom denna avancerade kiseldrivna version beskrivs som en "mellanstor" Mac Pro, även om vi förväntar oss att konfigurationer kommer att uppgraderas. ha kvar. Överensstämmer med den senaste generationens hårdvara som DDR5 RAM.

Mellan det och den ryktade 27-tums iMac Pro som är under utveckling, låter det som att Apple verkligen vill täcka hela spektrumet av datorer, oavsett storleken på målpopulationen. Jag kan inte vänta på att se vad som kan göras möjligt med en SoC i arbetsstationer, så länge det inte kostar mer än en bil att köpa en.

Dagens bästa 2021-tums Apple MacBook Pro (14) erbjudanden

Vi kan få en ny Apple Mac Pro med

Dela detta