Är Elon Musks "återgång till makten" geni eller företags självmord?

Är Elon Musks "återgång till makten" geni eller företags självmord?

Tesla och SpaceX vd Elon Musk ställde i veckan ett ultimatum till tjänstemän på båda företagen: återvända till huvudkontoret eller ställas inför uppsägning.

Begäran om att arbeta minst 40 timmar på kontoret avslöjades initialt av läckta e-postmeddelanden från anställda. Senare onsdag dök Musk upp för att bekräfta sitt påbud på Twitter: Ombedd att kommentera mejlet till "människor som tror att det är ett ålderdomligt koncept att komma till jobbet," svarade han: "De borde låtsas att de jobbar någon annanstans.

Musks brev till högre personal klargjorde: "Kontoret borde vara där dina riktiga kollegor är, inte något avlägset pseudokontor." Om du inte dyker upp antar vi att du har sagt upp dig.

Musk motiverade sin begäran om att återvända till kontoret och skrev: "det är mindre än vad vi ber fabriksarbetare" att göra. Hans direktiv lämnade lite utrymme för dem med förmildrande omständigheter.

"Om det finns särskilt exceptionella bidragsgivare för vilka detta är omöjligt, kommer jag att granska och godkänna dessa undantag direkt", skrev Musk.

Elon Musk letra 1 Twitter

Begäran om att Tesla- och SpaceX-anställda ska återvända till kontoret kommer vid en tidpunkt då företag runt om i världen rullar ut sina hybridarbetsplaner, vilket möjliggör flexibilitet när det gäller när, var och hur ofta de anställda måste vara på platsen.

Det kommer också vid en tidpunkt då den stora avgången ser att arbetare vänder sig till konkurrenter för bättre lön och förmåner eller väljer helt nya karriärer.

Personalexperter och branschanalytiker var inte förvånade över Musks begäran, eftersom hans tidigare beteende visar på en vilja att tvinga fram hans vilja till varje pris.

Marknadsundersökningar visar dock att organisationer som fortsätter att påtvinga sina anställda sin vilja och vägrar att anpassa sitt ledningssätt kommer att förlora sina bästa medarbetare till företag som erbjuder mer självständighet.

En möjlighet till tjuvjakt?

I en miljö där teknikföretags aktiekurser har fallit kraftigt de senaste månaderna, söker många organisationer till konkurrenter med mindre flexibel arbetspolicy och andra förmåner.

"Några av dessa företag ser detta som en möjlighet att attrahera externa talanger", säger Brian Kropp, senior vice president för Gartners personalavdelning.

"Titta, Elon Musk är en väldigt smart kille. Det kan vara 20 % eller 25 % av de anställda som slutar med att sluta, och det kan vara de han vill lämna, men en stor del av de 25 % efterfrågas i andra länder". företag", tillade Kropp.

Medarbetarundersökningar har visat att upp till 40 % av arbetarna skulle sluta sina jobb om de inte fick arbeta på distans.

Kropp erkände att han inte hade någon aning om vad Musk tänkte, bara att "han sicksackar när många andra sicksackar."

"När du tittar på uppgifterna är det tydligt att företag omfamnar hybridarbete," sa Kropp.

Förra veckan slutförde Gartner sin undersökning av 180 företag och fann att organisationer förväntar sig att cirka 25 % av deras arbetsstyrka är helt distans, 60 % är hybrid och cirka 15 % är på kontoret heltid. "Vad vi fann är att anställda som arbetar på distans eller hybrid presterar lika bra eller något bättre än kontorsanställda," sa Kropp.

Analytiker tror inte att Musk använder sin RTO-förfrågan för att avsiktligt eliminera sin arbetsstyrka för att skapa en mer effektiv organisation; det handlar mer om att veta att deras företag har en varumärkesstyrka som få andra besitter.

"Tesla har mycket fler sökande än anställda, så oddsen är till deras fördel att de inte kommer att se några materiella konsekvenser när det gäller antalet anställda. men det kommer att få konsekvenser för varumärket”, säger Amy Loomis, forskningschef på IDC:s globala marknadsundersökningstjänst om framtidens arbete.

"För ett företag byggt med fokus på framtiden är det definitivt ett steg tillbaka i tiden", tillade Loomis.

Jack Gold, huvudanalytiker på J. Gold Associates, var uppriktig i sin sammanfattning av Musks avsikt. "Jag tror inte att han bryr sig. Han vill vara ansvarig för allt, och när han väl har en idé om hur saker och ting ska fungera gör han det ändå, säger Gold. "Så den här typen av påbud borde inte komma som en överraskning i samband med Elon Musks ledarstil."

Tesla svarade inte på en begäran om kommentar från Computerworld.

Där RTO-beställningarna föll

Musk är inte den första vd:n som kräver en återgång till ämbetet, men det är första gången konsekvenserna av att inte följa upp har lagts fram så häftigt.

I maj 2021 vägde JPMorgans vd Jamie Dimon tanken på distansarbete och sa att det "inte fungerar för människor som vill skynda sig."

"Det fungerar inte för kulturen, det fungerar inte för idégenerering," fortsatte Dimon. ”Vi får kritik om att gå tillbaka internt. Men det är livet."

Nästan ett år senare verkar dock motreaktioner från anställda ha mildrat Dimons position. I april i år erkände Dimon att han förväntar sig att bara hälften av hans 270 000 anställda kommer att återvända till kontoret på heltid, med 10% som arbetar helt på distans.

Apple, ett annat företag med oöverträffad varumärkesstyrka, började i april kräva att anställda tillbringar minst tre dagar på ett kontor varje vecka. Reaktionen var nästan omedelbar.

En grupp anställda som kallar sig "Apple Together" motsatte sig hybridarbetsmandatet och utfärdade ett öppet brev till chefer som kritiserade företagets hybridarbetepilotprogram som oflexibelt.

Loomis sa att konsekvenserna för Tesla och SpaceX som företag kommer att bli en förlust av bra ingenjörstalang och en inverkan på både "Musks personliga varumärke och varumärket för hans företag i god tro."

"Titta så bra Jamie Dimon gjorde," tillade Loomis.

David Lewis, VD för OperationsInc, ett konsultföretag för mänskliga resurser i Connecticut, sa att företag som dikterar en återgång till kontoret på heltid, eller hur anställda måste arbeta på distans, saknar helheten. Lewis noterade att arbetslösheten i USA är 3,6 % och att det nu finns mer än 11 ​​miljoner lediga jobb.

För IT-arbetare är arbetslösheten bara 2 %, enligt CompTIA, en ideell förening för IT-branschen och arbetskraften.

Men, som Loomis påpekade, är Tesla en outlier med rykte om att ha en extremt lojal arbetsstyrka och med potentiella arbetare som hittar till dess dörrar.

”På de flesta företag skulle en sådan här flytt, med tanke på arbetsmarknaden, vara strategiskt dålig och förmodligen leda till att många slutar. Det är Tesla, och som sådan kan den ha tillräckligt med cachet i sitt varumärke och sin kultur för att komma undan med det, säger Lewis. "Men detta betyder bara, enligt min mening, att istället för en massflykt kommer du att förlora mindre . Frågan är hur mycket mindre? »

Kommer andra vd:ar att följa Musks ledning?

I slutändan kommer Musk att ångra sin strategi, sa Lewis, eftersom han satsar på att hans folk och deras prioriteringar kommer att skilja sig mycket från andra organisationers, "för det enkla faktum att deras önskan att arbeta för Tesla överväger deras önskan att arbeta för Tesla. "fungerar bättre för Tesla." balans i arbetslivet."

"Han har precis lanserat en massiv reklamkampanj om att Tesla är ett "enbart kontorist"-företag, vilket kan visa sig vara mycket problematiskt för dem som försöker bygga en pipeline för dem, säger Lewis. .

Ändå, om Musk lyckas behålla en stor majoritet av sin arbetsstyrka efter att ha tagit itu med back-to-office-policyn, finns det en chans att andra företag kommer att följa efter. Det är en strategi som Lewis och andra experter varnar för.

"Jag föreställer mig att vissa företag kommer att titta noga och följa efter om det blir framgångsrikt," sa Gold. "Men i själva verket har många företag redan bestämt sig för att produktiviteten hos deras arbetare och produktionen av deras produkter inte har påverkats negativt av att ha distansarbetare, åtminstone deltid. Så om det inte är trasigt, varför fixa det om det kommer att göra folk olyckliga? »

Det största problemet som Musk och hans företag står inför är verkligen ledarstilen, sa Gold. Antingen litar du på att dina anställda levererar resultat utan att se dem över axlarna, eller så gör du det inte.

"Om du verkligen känner att du måste övervaka dem på heltid personligen, då skulle jag säga att ditt företag är i större problem," sa Gold.

Gartners Kropp sa att att möjliggöra flexibla arbetsarrangemang inte bara handlar om att attrahera och behålla anställda, vilket är vad det är. "Vad företag ofta inte tänkte på var fördelarna med att distansera och hybridisera mental hälsa, och det har varit enormt."

Lewis råder andra företag att övervaka effekterna av Musks mandatperiod. Även i det osannolika scenariot där Musk verkligen kan visa ett framgångsrikt resultat "utan några spår av omsättning eller svårigheter att fylla jobb," sa Lewis, måste företag fortfarande vara försiktiga med att följa flödet.

"Sammantaget tror jag att Elon regelbundet testar gränserna för sitt företag och sitt personliga varumärke. Den här rörelsen är ogenomtänkt och en förlorare, säger Lewis.

Copyright © 2022 IDG Communications, Inc.