Ericsson förutspår en miljard 5G-abonnemang i slutet av

Ericsson uppskattar att det kommer att finnas mer än en miljard 5G-mobilabonnemang i slutet av året, en siffra som kommer att nå 4.400 miljarder år 2027.

Ericssons årliga mobilitetsrapport (öppnas i en ny flik) sa att 5G utvecklas snabbare än någon tidigare generation av mobilteknik, med en fjärdedel av världens befolkning som nu har tillgång till den. År 2027 kommer den siffran att ha stigit till tre fjärdedelar, vilket kommer att bidra till att förklara den snabba adoptionstakten.

Inom fem år kommer 5G att stå för 90 % av alla mobilabonnemang i Nordamerika, 82 % i Västeuropa och 74 % i nordöstra Asien. I Indien, där utbyggnaden ännu inte har börjat, förväntar sig analytiker att adoptionen kommer att vara 40 %, vilket belyser expansionstakten.

5G-distribution

Men tillgänglighet är bara en del av ekvationen. Rapporten fann att volymen av global mobiltrafik har fördubblats under de senaste två åren, med förbättringar av nätverksinfrastrukturen och den bredare digitaliseringen av samhället, accelererad av pandemin, driver konsumtionen.

Rapporten noterar också att 5G fast trådlös åtkomst (FWA) kommer att nå 100 miljoner abonnemang år 2022 och 230 miljoner år 2027, där 4G och 5G ersätter äldre 2G- och 3G-standarder i Internet of Things (IoT) utrymme.

"Ericssons senaste mobilitetsrapport bekräftar att 5G är den snabbast växande generationen av mobilteknik i historien, och Ericsson spelar en nyckelroll för att leverera den", säger Fredrik Jejdling, nätverksdirektör på Ericsson.

"Vi arbetar med våra kunder och ekosystempartners runt om i världen varje dag för att säkerställa att miljontals människor, företag, industrier och samhällen upplever fördelarna med 5G-anslutning så snart som möjligt."

Ericssons prognos är i stort sett i linje med en mer optimistisk färsk analys av CCS Insight som hävdade att det skulle finnas 1.200 miljarder abonnemang i slutet av 2022 och 4.500 miljarder till 2026.

"Trots grundåren för 5G som grumlats av covid-19-pandemin och de problem den har skapat, är marknaden i en starkare position när vi går in i andra halvåret 2022", säger James Manning Smith, analytiker CCS Insight.

"Världen står fortfarande inför en dyster geopolitisk och makroekonomisk utsikt 2022, tillsammans med utmaningar i leveranskedjan. Men övergången av mobilabonnenter till 5G-nät förväntas gå bra, med 5G-anslutningar som förväntas nästan fördubblas i år till 1200 miljarder.

Dela detta