Epson kommer att sluta tillverka laserskrivare helt till 2026, med hänvisning till hållbarhetsproblem.

Skrivarjätten säger att lasertekniken har "begränsad förmåga" att ta betydande steg mot större hållbarhet "på grund av dess behov av värme under utskriftsprocessen och därför dess högre energiförbrukning."

Företaget planerar att helt byta sina skrivare till bläckstråleteknik, och säger att det "kan minska strömförbrukningen jämfört med lasrar" och att den "kompakta storleken och lätta designen" hos dessa bläckstråleskrivare kan bidra till att "minska resurser som används under produktion och frakt. " .

Vad är det som skiljer bläckstråleskrivare?

I ett blogginlägg (öppnas i en ny flik) som citerar sina egna data, hävdar Epson att deras egna bläckstråleskrivare använder mindre än 85 % mindre energi än en jämförbar laserskrivare och 85 % mindre koldioxid.

Bläckstråleskrivare använder munstycke och bläck för att skriva ut på papper, medan laserskrivare använder laser och torrt bläck (även kallat toner) för att skriva ut.

I allmänhet tenderar bläckstråleskrivare att vara lite mindre än sina lasermotsvarigheter, men de har också en något högre kostnad per sida.

Den här nyheten kommer ett år efter att Epson tillkännagav en investering på 100 miljarder yen i hållbar innovation. Men trots det senaste offentliga engagemanget för hållbarhet har Epson fått hård kritik för sina miljöpraxis de senaste åren.

Epson bekräftade i juli 2022 (öppnas i en ny flik) att vissa av dess skrivare är utformade för att sluta fungera efter en tid, vilket kräver att kunderna byter ut hårdvara eller betalar för att få dem reparerade av en auktoriserad reparatör.

Tidskodsgränsen har rapporterats påverka skrivarmodellerna Epson L360 L130, L220, L310 och L365.

Harvardprofessor Jonathan Zittrain kommenterade nyheterna på bloggen Fight to Repair:

"En skrivare som automatiskt fryser efter ett tag är ett bra exempel på "du tror att du köpte en produkt, men du köpte faktiskt en tjänst."

Dela detta