För många biobesökare kommer en Dolby Atmos soundbar att ge allt de behöver för att uppleva de senaste filmerna på TV med en nivå av ljudrealism som deras inbyggda högtalare aldrig skulle kunna leverera. Tänk om du också ville lyssna på musik? De bästa soundbars utmärker sig på filmljud, men vissa lyssnare kan bli besvikna när det kommer till att spela musik på själva baren.

Anledningarna till detta är många, men det handlar mest om att en soundbar måste packa högtalarna som används för att överföra information om vänster, höger och centerkanal (och i vissa fall även surroundkanaler) och höga) i ett smalt format. och kompakt kropp. , allt-i-ett-enhet. De bästa designerna strävar efter att återge stereomusik med en hög grad av klarhet, men huvuduppgiften för de flesta soundbars är vanligtvis att leverera maximal effekt med filmljudspår.

Lyckligtvis för musikfans har en ny våg av fulldrivna stereohögtalare som är lämpliga för TV nyligen avancerat. Vi har sett att dessa modeller kommer från stora högtalarföretag som KEF, Dynaudio och SVS, och nu kan vi lägga till Elac till den listan.

Medan KEF- och Dynaudio-erbjudandena är dyra modeller med inbyggt Wi-Fi för trådlös förlustfri ljudströmning från Tidal, Apple Music och andra tjänster, är Elacs nya Debut ConneX-drivna högtalare ($600 / €600 / AU$ 900) beroende av aptX Bluetooth för trådlös musikströmning. Men Bluetooth är bara en del av Debut ConneX-historien. Liksom de andra modellerna jag nämnde har Elacs senaste högtalare en HDMI ARC-ingång, så att du kan ansluta dem till din TV för kraftigt förbättrat filmljud, men utan Dolby-höjdeffekter.

Debut ConneX kommer från ett vanligt högtalarföretag och är designat på samma sätt som de bästa stereohögtalarna. Den använder en 0,75-tums soft dome-diskant och en 4,5-tums bashögtalare i polypropen, båda drivs av en 2 x 50-watts integrerad förstärkare. De bakre portarna används för att öka low-end-utgången, och här får de hjälp av en egen XBass-basförstärkningskrets.

Föga överraskande för en högtalare med ConneX i sitt namn, det finns gott om anslutningsmöjligheter utöver HDMI ARC och aptX Bluetooth. Det finns en PC USB-port som stöder signaler upp till 24bit/96kHz, samt ett optiskt digitalt ljudjack och en phono-förförstärkaringång för direkt anslutning till skivspelaren. En subwooferutgång finns för anslutning av en extern subwoofer för utökad bas, och de bakre högtalarterminalerna på huvud Debut ConneX (den som innehåller förstärkarna och ingångsanslutningarna) används för att ansluta den till satellitenheten via den medföljande kabeln.

Debut ConneX finns nu i tre finishalternativ: Black, Walnut och Royal Blue.

Elac Debut ConneX-drivna högtalare har en rad ingångsalternativ: HDMI, digital optisk, USB-PC och phono för en skivspelare. (Bildkredit: elac)

Recension: Powered högtalare med HDMI är de nya soundbars

Fullt laddade Dolby Atmos-högtalarsystem med en av de bästa AV-receiverna ger snabb tillgång till förstklassigt hemmabioljud, men alla har inte utrymmet för det alternativet eller pengarna för att utöva det. Med sin kompakta storlek och generellt imponerande hantering av filmljudspår är soundbars ett solidt, prisvärt alternativ som gör dem till en enkel rekommendation.

Men lika bra som soundbars låter, måste du verkligen använda en av de mer kapabla modellerna för att få anständiga resultat för stereomusikuppspelning. Föga överraskande är detta ett område där traditionella hi-fi-högtalare kan arbeta med sin magi, leverera musik med tydlig kanalseparation, okomprimerad dynamik och en känsla av transparens som får dig att tro att musikerna är i rummet med dig. .

För den som letar efter ovanstående egenskaper när man lyssnar på musik men också vill se film och TV på samma system är högtalare med HDMI-teknik en annan enkel rekommendation. Ja, de är inte en ersättning för en komplett Dolby Atmos-hembioanläggning, och de är inte heller designade för att vara det. Men med priser från kl $600 / £600 / A$900 för Elacs debut ConneX är det ett förnuftigt och flexibelt val som kan ge dig det bästa från musik- och filmvärlden.

Dela detta