NASA:s Mars Curiosity-rover har täckt mycket mark under decenniet sedan dess första landning på Mars, och den marken har inte precis blivit asfalterad, som nya NASA-bilder avslöjar.

De senaste bilderna laddades upp till NASA:s officiella webbplats för Curiosity-uppdraget och är en del av en regelbunden kontroll av rovern.

"Historiskt sett gör vi bilder av hjul var femhundrade meter," sa Andrew Good, talesman för NASA:s Jet Propulsion Laboratory, till TechRadar.

"Vi har på sistone utökat det tolererade avståndet till var tusende meter, eftersom hjulens prestanda verkar ganska förutsägbar, en indikation på att de begränsningar som har införlivats, såsom vår traction control-algoritm, verkar ha den förväntade effekten (minska slitage och riv). , förlänga hjulens livslängd ).»

Bild 1 av 4

Ett hjul från Mars Curiosity-rovern som visar skador från ojämn terräng

(Bildkredit: NASA/JPL-Caltech/MSSS) Bild två av 4

Ett hjul från Mars Curiosity-rovern som visar skador från ojämn terräng

(Bildkredit: NASA/JPL-Caltech/MSSS) Bild tre av fyra

Ett hjul från Mars Curiosity-rovern som visar skador från ojämn terräng

(Bildkredit: NASA/JPL-Caltech/MSSS) Bild 4 av 4

Ett hjul från Mars Curiosity-rovern som visar skador från ojämn terräng

(Bildkredit: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Med tanke på den grova ytan på Mars (torr, fast jord, stenar och ojämn terräng) är slitage på roverns hjul oundvikligt, påpekar våra kollegor på Space.

NASA hoppas att rovern ska hålla ut länge ännu. "Den återstående förutsedda aktuella distansmätningen borde vara tillräcklig för att stödja Curiosity genom resten av uppdraget," berättade Good för oss.

Analys: Utseende åsido, Curiositys hjul håller ganska bra

Även om hålen i Curiositys hjul kan låta dåligt, är det faktiskt något NASA har känt till i minst 5 år.

"Det här är inte första gången människor på sociala medier har reagerat på Curiositys hjul," berättade Good för oss. "De har varit så här ett tag. Vi har skrivit berättelser på hjul sedan ungefär XNUMX."

Curiosity landade på Mars den XNUMX augusti XNUMX (EDT), vilket förde Mars Curiosity-uppdraget till Mars XNUMX för mer än dubbelt så lång tid som dess ursprungliga uppdrag, som ursprungligen var planerat för ett marsår (cirka sexhundraåttiosju jorden) dagar). . Sedan dess har det uppdraget förlängts till stor del på grund av motståndet från själva rovern.

Med tanke på att hjulen fortfarande har några marsmil kvar vid det här laget, är det verkligen anmärkningsvärt.

Dela detta