The Lord of the Rings: The Rings of Power kommer inte att försöka "tävla" med Peter Jacksons legendariska filmtrilogi när den första släpps senare i år.

Enligt co-showrunner Patrick McKay, som förklarade för Empire magazine (ouvre dans un nouvel onglet) att The Rings of Power ännu inte har återskapat originalverket som Jackson och hans företag har gjort i hans serie av filmer.

Eftersom The Rings of Power utspelar sig i den andra tidsåldern, en era före händelserna i Sagan om ringen och Hobbiten, är det förståeligt varför jämförelser har gjorts mellan Prime Video-showen och Jacksons filmatiseringar. Amazons Sagan om ringen-serien positionerar sig som en högprofilerad, multi-narrativ show som främst hämtar från fantasy, men hämtar från andra genrer. Med tanke på hur Jacksons filmer har gjort samma sak och hur inflytelserika de har haft inom fantasygenren under de senaste två decennierna, skulle det vara ett misstag om The Rings of Powers kreativa kärnteam inte tittade på hans två filmtrilogier för inspiration. .

Ändå, medan McKay erkände att han och medskaparen JD Payne är "fans" av Jacksons verk, skulle det vara dumt av paret att försöka kopiera hans plan för TV-serien Prime Video.

”Alla som närmar sig Sagan om ringen på skärmen skulle ha fel om de inte tänkte på hur underbart korrekt det är. [Jackson] hade så många”, sa McKay. "Men vi är fans på långt håll, det är allt. Maktens ringar försöker inte konkurrera med honom."

Jacksons Sagan om ringen-filmtrilogin släpptes mellan 2001 och 2003 och är en av de viktigaste och mest framgångsrika fantasyfilmserierna genom tiderna. De tre filmerna har samlat in 2990 miljarder dollar i biljettkassan över hela världen, medan trion har vunnit ett flertal priser (inklusive en rekordliknande 11 Oscar vid den 76:e Oscarsgalan 2004) över flera discipliner. Hobbit-trilogin var mindre framgångsrik, åtminstone vad gäller prispengar, mellan 2012 och 2014, men tjänade ändå 2.93 miljarder euro i biljettförsäljning över hela världen.

The Lord of the Rings: The Rings of Power kommer inte att vara i närheten av att matcha dessa siffror – det är trots allt ett TV-program – men Amazon Studios hoppas kunna locka nya abonnenter till sin streamingtjänst. The Rings of Power kommer att släppas exklusivt på Prime Video den 2 september 2022.

Analys: går in i en ny era

En ung Galadriel kommer att vara en av huvudpersonerna i Maktens Ringar. (Bildkredit: Amazon Studios)

Det är vettigt att Payne, McKay och företaget inte skulle försöka replikera Jacksons ikoniska verk. Jämförelser görs redan mellan The Rings of Power och Jacksons två filmtrilogier, med fans av den senare, och JRR Tolkien-fans i allmänhet, delade över Amazons beslut att till och med göra Lord of the Power till ett TV-program.

Att ta avstånd från serien från det som föregick den är därför ett smart drag. Naturligtvis kommer det alltid att dras paralleller mellan Maktens ringar och andra live-action-anpassningar av Tolkiens verk. Men Amazons Sagan om ringen förtjänar möjligheten att bevisa att det kommer att vara en givande investering, både för Amazons studior och för allmänheten, utan rädsla för att bli inställd innan release.

Det hjälper också att The Rings of Power hämtar från delar av Lord of the Rings-kunskapen snarare än att direkt anpassa älskade berättelser som Jackson-trilogierna gjorde. Ja, Amazons Sagan om ringen utspelar sig i den andra tidsåldern, men den kommer att berätta originalhistorier, utspelade i Midgård, i och runt de stora händelserna, striderna och civilisationernas uppgång och fall som äger rum i detta ögonblick .

Kasta in introduktionen av nya karaktärer, såväl som utarbetandet av berättelserna om huvudrollen, inklusive Galadriel, Elrond, Isildur och Durin IV, i ekvationen, och Maktens ringar har fritt spelrum, vilket är godkänt av Tolkiens domän i alla fall. – ta Sagan om Ringen-serien i en ny riktning. Så länge som showen behåller traditionen med Midgård och allt som kom innan, borde det ringa (ordlek helt avsiktligt) in i en ny era för Tolkiens legendariska serie.

Dagens bästa Amazon Prime-erbjudanden

Dela detta