(* 5 *)

Ett problem vi nämnde i vår recension av Samsung Galaxy Watch 4 Classic var att den var för högt prissatt, och det är svårt att inte se problemet med standard Watch 4, som bara är något billigare men liknar Samsung Galaxy Watch. 5 kan kosta ännu mer.

Detta kommer från den pålitliga läckaren Roland Quandt, som har listat några läckta priser för de kommande Galaxy Watch 5-modellerna; detta inkluderar versioner av båda storlekarna av standardenheten, såväl som den ryktade Pro-versionen i en storlek.

Samsung Galaxy Watch540mm BT ~300 Euro40mm LTE ~350 EuroPink Guld, Grå, Silver44mm BT ~350 Euro44mm LTE ~400 EuroBlå, Grå, SilverWatch5 Pro45mm BT ~490 Euro45mm LTE ~540 EuroSvart, Titan*Priserna kan skilja sig från siffror och skatter MSRP-siffror 22 juni 2022

Se mer

Som den rubriken antyder är alla dessa priser högre än motsvarigheterna i Galaxy Watch 4-serien, med cirka 30-50 €. Detta är en prisökning som sannolikt kommer att återspeglas i priserna i andra regioner också.

Att höja priset är ett märkligt beslut av Samsung, med tanke på priset på Watch 4-enheter, och vi kan inte låta bli att tro att det här beslutet skulle vara fel.

Visserligen, med tanke på att Samsung sägs ha ändrat namnet från "Classic" till "Pro" denna generation, kanske det inte är rättvist att jämföra de två avancerade smartklockorna - de kan erbjuda något annorlunda där, lågt, men ändå, nya versionen är definitivt dyrare.

Vi har inte hört tillräckligt många Samsung Galaxy Watch 5-läckor eller rykten för att veta varför enheten ser en prishöjning, men förhoppningsvis får vi höra några nya funktioner som motiverar kostnadsökningen.

Observera: en Apple Watch-bugg

Om det är en sak som avskräcker mig från Apple Watch så är det priset: jag har provat tillräckligt många smartklockor för att veta att $399 / £369 / AU$599 är för dyrt för att köpa en, oavsett vilka funktioner den har.

Detta är också ett problem jag hade med Samsung Galaxy Watch 4, jag måste påpeka: Apple är inte ensamma om att överprisa sina produkter.

Men till skillnad från Apple har Samsung ett arv av att göra prisvärda men ändå intressanta versioner av sina produkter (och jag räknar inte med saker som iPhone SE, en telefon som knappast förtjänar de "prisvärda" eller "intressanta" beskrivningarna). I smartphones ger Samsung Galaxy A53 dig utan tvekan mer valuta för pengarna än flaggskeppet S22, trots en mycket lägre prislapp, och Samsung gör också några billigare surfplattor som visar sig vara mycket populära.

Med det i åtanke är det konstigt att Samsung insisterar på att höja priserna på sina smartklockor, även när den inte erbjuder en billigare version (Galaxy Fit räknas inte precis, eftersom det är en fitnesstracker och inte en smartklocka).

Samsung kopierar Apple på värsta möjliga sätt och prissätter sina enheter för högt utan att erbjuda meningsfulla alternativ. Och med tanke på antalet länder som står inför en levnadskostnadskris är det inte tillräckligt.

Vi har inte hört några rykten om att Samsung förbereder en billig smartklocka, och om Galaxy Watch 5-prishöjningen verkligen sker måste jag gå tillbaka till min lista över de bästa billiga smartklockorna för att få inspiration till min nya enhet.

Dela detta