Sony har just avslöjat sina senaste två 4K-laserprojektorer, och medan en av dem har det slags premiumpris som vi normalt förväntar oss för dessa saker, är den andra mindre och mycket mer prisvärd och erbjuder samma bildkvalitetsteknik. . Detta gör Laser 4K till ett mycket frestande alternativ till en storbilds-TV.

Det nya mindre och billigare alternativet heter Sony VPL-XW5000ES. Sony hävdar att den är "30 % mindre och 35 % lättare" än Sony VPL-VW790ES-modellen som dess två nya projektorer effektivt ersätter, vilket innebär att den blir mycket lättare att placera på en hylla eller montera i taket, och det betyder vanligtvis att du är mer sannolikt att kunna ta emot det i ett rum. Dess exakta mått är 18,1 x 7,9 x 18,6 tum / 460 x 200 x 472 mm.

Sonys XW5000ES avger 2000 30 lumen i ljusstyrka, men uppnår detta med en XNUMX% minskning av strömförbrukningen per lumen jämfört med den tidigare modellen, vilket betyder att den är effektivare (och därför förhoppningsvis svalare och tystare) än tidigare laseralternativ.

Sony VPL-XW5000ES kommer att säljas för €5,999 5,999 / €2022 4 (AU TBC-pris) när den lanseras "sommaren 4" - vänta i juli eller augusti. Uppenbarligen är det fortfarande ett väldigt högt pris jämfört med vad de flesta betalar för en 85K-TV, men det är mer eller mindre i linje med de bästa XNUMXK-projektorerna och, vad vi verkligen är intresserade av, gör den också konkurrenskraftig med de bästa XNUMXK-projektorerna. bästa XNUMX tums tv.

Sådana som Samsung QN95B kostar mer för en 85-tumsmodell ... och de är uppenbarligen bara 85-tums. Denna projektor är gjord för att bli större, mycket större, för samma pris.

Sony VPL-XW7000ES är storebror till VPL-XW5000ES, även om den verkligen inte är för stor på 18,1 x 8,3 x 20,4 tum / 460 x 210 x 517 mm. Priset är dock mycket högre på €27,999 14,999 / €XNUMX XNUMX, vilket är mycket närmare de priser vi är vana vid att se för elitlaserprojektorer.

Låt oss ignorera den grova redigeringen av denna bild och fokusera på att dessa projektorer också finns i vitt! Detta är XW7000ES (Bildkredit: Sony)

För de extra pengarna får du en ljusare uteffekt på 3200 lumen, en ny 70 mm lins som lovar ännu skarpare fokus över hela ramen och en "Live Color Enhancer"-funktion designad för att ge livligare färger där det är möjligt, samtidigt som det på ett smart sätt säkrar saker som hud. tonen blir inte overklig.

Båda modellerna använder samma "världens minsta" 0,61-tums SXRD-panel för projektion, med inbyggd 4K-upplösning. Båda har även Sonys X1 Image Processor, som har bevisats i många populära Sony TV-apparater. Utmärkt rörelsebearbetning och uppskalning till HD är två av kännetecknen för den här processorn, men kanske mest spännande är dess "HDR Remaster"-kapacitet - det är fantastiskt att ta SDR från hårdvara och ge den ett HDR-utseende samtidigt som bilden bibehålls realism. För dem som har ett bibliotek med HD Blu-ray, kan dessa vara de bästa projektorerna som finns tillgängliga idag.

Och totalt sett kan du förvänta dig avancerad HDR-prestanda från dessa projektorer tack vare deras lasrar. Precis som de bästa OLED-TV:erna kan laserprojektorer bli helt svarta i de områden som behöver det, vilket innebär att du får fantastisk kontrast och räckvidd.

Slutligen lovar dessa modeller till och med att vara perfekta för spel. Vid 4K 60Hz säger Sony att du kan förvänta dig cirka 20ms fördröjning, medan vid 2K 120Hz säger Sony förvänta dig 13ms, vilket är konkurrenskraftigt med de bästa spel-TV:erna. Den enda nackdelen är att den inte kan göra 4K 120hz, men spel-TV-apparater finns inte i 120-tums storlekar, så vi kallar det en giveaway.

Dela detta