Europas första exascale-dator, JUPITER, kommer att installeras vid Jülich Supercomputing Center i Tyskland.

Det gigantiska projektet förväntas kosta mer än 500 miljoner euro enbart i infrastruktur-, material- och installationskostnader och bör vara i drift 2024.

En maskin av exascale-klass är en betydande prestation även av superdatorstandarder, som representerar en datorkraft som är större än fem miljoner moderna bärbara eller PC-datorer och är lika med den mänskliga hjärnans neurala bearbetningskraft enligt Human Brain Project. .

Hur kommer det att användas?

Maskinens kraft kommer att användas för klimatmodellering, materialteknik, biologiska simuleringar och forskning om hållbar energiproduktion.

Hälften av finansieringen för JUPITER, som står för "Joint Venture Pioneering Large-Scale Innovative and Transformative Research", kommer att tillhandahållas av EuroHPC JU, medan den andra hälften av kostnaderna kommer att bäras av det tyska förbundsministeriet för utbildning och forskning. ( BMBF) och ministeriet för kultur och vetenskap i delstaten Nordrhein-Westfalen (MKW NRW).

EuroHPC JU tillkännagav också konstruktionen av flera andra högpresterande datorer över hela Europa: Levente, värd i Ungern, Caspir, värd i Irland, EHPCPL, värd i Polen, och Daedalus, värd i Grekland.

JUPITERs exakta hårdvaruspecifikationer har ännu inte delas, men EuroHPC säger att maskinen har starka förnybara energiuppgifter och bara kommer att behöva 15 MW kraft, som kommer från förnybara projekt.

EuroHPC säger också att maskinen kommer att använda varmvattenkylning och skulle kunna kopplas till ett fjärrvärmesystem.

För närvarande är den enda exascale-datorn i västvärlden Frontier, en AMD-driven maskin inrymd vid Oak Ridge Leadership Computing Facility (OLCF) i Tennessee, USA.

Det har rapporterats allmänt att Kina för närvarande driver två exascale-maskiner, även om lite är känt om dem.

JUPITER är inte den enda extremt kraftfulla europeiska superdatorn i nyheterna.

EuroHPC JU) har installerat Europas mest kraftfulla superdator, LUMI, i den finska staden Kajana, som är helt byggd på AMD-hårdvara.

Dela detta