Nvidia är inställd på att fasa ut den äldre, långsammare varianten av sitt RTX 3060 Ti-grafikkort och kommer endast att sälja den nyare 3060 Ti med snabbare videominne, om ryktet stämmer, med potentiella konsekvenser för GPU:n i Team Green-mellanregistret. strategi och RTX 4060 (mer om det senare).

Låt oss först ta en titt på själva ryktet, som kommer från en vanlig källa till spekulationer i Kina, MyDrivers(Öppnas i en ny flik) (som rapporterats av VideoCardz(Öppnar i en ny flik)). Källan hävdar att tredjeparts grafikkortstillverkare nu fasar ut, men säkert, den ursprungliga, långsammare versionen av 3060 Ti.

Om du kommer ihåg är den snabbare varianten som ska hålla bara annorlunda när det gäller VRAM: den nya 3060 Ti har 6Gbps ​​​​GDDR19X-minne, jämfört med den tidigare kartans 6Gbps GDDR14. Detta resulterar i en betydande ökning av minnesbandbredden från 448 GB/s till 608 GB/s (förresten, 8 GB VRAM-belastningen förblir densamma som alla andra specifikationer för dessa respektive grafikkort).

Den goda nyheten är att köpare kommer att få denna mer kapabla RTX 3060 Ti utan prisförändringar. Det är åtminstone vad MyDrivers påstår sig vara fallet för den kinesiska marknaden och förhoppningsvis bör den expandera till den globala marknaden. Vi ser inte varför det inte skulle vara fallet, men med det sagt vet man aldrig riktigt vad som kan hända på prisfronten.

MyDrivers nämner även Nvidias nya RTX 3060 8GB-variant, som tar bort VRAM från befintliga 3060GB RTX 12 (och minskar minnesbussen från 192-bitar till 128-bitar) och är därför lite annorlunda vad gäller degradering. Det är dock oklart om den äldre modellen på samma sätt kommer att fasas ut i det här fallet, även om vi hoppas inte det (och chansen är stor att källor också har hört talas om det, i så fall; oc är vad vi preliminärt kommer att anta).

Analys: Avsluta förvirringen, men också skicka en oroande signal?

Uppenbarligen måste vi fortfarande behandla detta som ett rykte, för det är precis vad det handlar om. Men det är en teori som är vettig, och vi hoppas att det är den riktning som Nvidia tänker ta med RTX 3060 Ti.

Det är trots allt alltid förvirrande för konsumenterna när situationen uppstår att det finns grafikkortsmodeller med samma namn som har lite olika specifikationer, även om de inte är världar ifrån varandra. Att begränsa den till bara en variant av 3060 Ti kommer att hjälpa till att reda ut all förvirring och säkerställa att mindre tekniskt kunniga köpare inte köper en något sämre 3060 Ti-modell utan att ens inse att det är en.

Priset som hålls i samma pris som den förmodade utgående modellen är också positivt, även om vi som nämnt får hoppas att detta gäller utanför Kina.

Det är dock inte alla goda nyheter när det gäller de signaler Nvidia sänder, nämligen att företaget är ute efter att behålla RTX 3060 Ti som sin arbetshäst i mellanklassen ett tag. Eller, för att uttrycka det på ett annat sätt, det finns förmodligen ingen RTX 4060 vid horisonten, inte ens på avstånd, eftersom planen verkar vara att fortsätta driva lager RTX 3000 till den plånboksvänliga fronten.

Och det stämmer tyvärr överens med de senaste ryktena vi har hört någon annanstans om billigare Lovelace GPU:er, med tron ​​att RTX 4060 fortfarande är långt borta och kanske inte kommer fram förrän i juni 2023. Vilket också. det stöds av det lilla vi känna till. Jag har också hört talas om 4060 hittills i ryktesbruket.

Som sagt, vi kanske kommer att se något för lägre änden av Lovelace GPU:er inom en snar framtid, men för bärbara datorer, med en nyligen iakttagen av den mobila versionen av RTX 4050 (lägg till massor av kryddor, naturligtvis). Men kort sagt, hur det hela verkar gå så långt, håll inte andan för mer prisvärda RTX 4000 desktop GPU:er: Nvidia verkar luta sig mot RTX 3000-linjen för att hantera trycket i den här delen av marknaden. för en tid.

Dagens bästa grafikkort erbjudanden

Dela detta