BenQs nya 4K-spelprojektor har ett stort fel för konsolspelare

BenQs nya 4K-spelprojektor har ett stort fel för konsolspelare

BenQ har avslöjat sin senaste 4K-spelprojektor och den verkar vara märkets bästa hittills, men det finns en viktig sak att tänka på om du planerar att använda den med en konsol.

Den nya BenQ X3000i-projektorn (via WhatHiFi - öppnas i en ny flik) lovar att leverera äkta 4K-upplösning med levande färger tack vare sitt HDR10-stöd. Inkluderingen av 100 % DCI-P3 betyder att den kan producera ett helt spektrum av färger för att ge din spelupplevelse liv, och kan leverera 1080p-upplösning vid 240Hz för smidigt spel.

Om du letar efter en själv, är den för närvarande tillgänglig att förbeställa från BenQ Store (öppnas i en ny flik) för $1,999 / £1,699 / AU$3,299. Den bör börja levereras i början av mars enligt först till kvarn-principen.

Men om du funderar på att köpa den här projektorn för att använda med din Xbox Series X eller PS5, finns det några saker att tänka på först.

För det första, och särskilt för konsolspelare, kan du ha svårt att nå dessa ultrahöga inställningar. Detta beror på att denna projektor bara har HDMI 2.0-portar, vilket begränsar den till 1080p 120Hz eller 4K 60Hz spel.

Med dessa lägre uppdateringsfrekvenser kommer ingångsfördröjningen att öka. Vid 1080p/120Hz kommer du att uppleva 8ms fördröjning och 16ms vid 4K/60Hz.

Mer flytande spel

Det här är inte den sämsta statistiken i världen, men du kan göra bättre. För att få ut det mesta av din PS5 och Xbox Series X (som är kapabla till 4K 120Hz-spel), är det bättre att du väljer en TV som liknar den här projektorn. Visst, bilden blir inte så stor, men du kan hitta TV-apparater som stöder HDMI 2.1 och ingångsfördröjningar på upp till 1ms för en bättre spelupplevelse.

Dessutom, eftersom det här är en projektor med långa kast, måste du placera den ett bra avstånd från väggen du projicerar på. För en 100-tumsbild bör den vara 2,5 m från väggen du använder, och för en 8,2-tumsbild bör den vara 150 m (3,8 fot).

Lyckligtvis har BenQ-projektorn några solida keystone-korrigeringsverktyg så att den kan sitta i vinkel och fortfarande leverera solid prestanda, men vi rekommenderar att du tar reda på var du kan placera den innan du förbeställer.

Ljudet är också lite mediokert. X3000i erbjuder bara ett par 5W-högtalare som förmodligen inte kommer att erbjuda högsta prestanda. Som sagt, tack vare X3000is eArc-ljudport och dess stöd för Dolby Atmos, om du kan koppla upp en av de bättre soundbars till denna projektor får du en betydligt bättre upplevelse.

Om det räcker för att avskräcka dig kan du kolla in våra val för de bästa 4K-projektorerna, såväl som vad vi tycker är de bästa TV-apparaterna för spel.