Det verkar allt mer sannolikt att Apple kommer att missa sin beräknade deadline 2022 för att slutföra övergången till att använda sina egna kiselprocessorer över hela Mac-produktlinjen, med företagsklassade Mac Pro den senaste som följer.

Som Bloombergs Mark Gurman påpekade (öppnas i en ny flik), vägen till Mac Pros som drivs av Apples anpassade M-series chip, som skulle tillåta iOS-appar att köras inbyggt på macOS och annars skulle det resultera i större prestandavinster och minskad strömförbrukning, har varit svårt.

Orsakerna till förseningen inkluderar flytt av tillverkning för att undvika ytterligare tullar på produkter tillverkade i Kina, den pågående omdesignen av M-chips för att inkludera en "Extrem"-variant och ökande kostnadsrädsla för kunderna.

Mac Pro M2 Lag

Som Gurman påpekade började Apples planer på att flytta sin avancerade arbetsstationslinje till Apple Silicon med introduktionen av dess M1-chip 2020.

Planer utarbetades för en enda processor som, i två konfigurationer av Mac Pro-produkten, skulle kombinera kraften hos antingen två eller fyra M1 Max-chips, det kraftfullaste chipet som fanns i Macbook Pro-serien vid den tiden.

Mac-serien av datorer gynnades dock inte av enkelheten, och dubbelchips M1 Max, känd som M1 Ultra, lanserades så småningom med Mac Studio, en linje som marknadsförs för kreativa och liknande. processer. .

Ett M2 Ultra-chip är enligt uppgift under utveckling som lovar ytterligare prestandavinster, men ett annat M2 Extreme-chip verkar vara på gång, som Gurman säger sannolikt skulle erbjuda "upp till 48 CPU-kärnor och 152 grafikkärnor" när det är fyra M2-chips. Max. fastnade, enligt honom, för att vara död i vattnet.

De främsta hindren för att köra Mac Pros verkar vara produktionskostnad och kunder.

Den komplexa karaktären hos Apples mest kraftfulla kiselarkitektur, som skulle ge Mac Pros deras unika försäljningsargument, är tillräckligt dyr för att produktionen flyttades till Texas under Trumps presidentperiod.

De två huvudorsakerna till flytten var att Apple undvek ökade tullar på kinesisk import och bibehöll ett offentligt åtagande att växa den amerikanska ekonomin.

Gurman säger att en M2 Extreme-version av en Mac Pro "förmodligen" skulle kosta "minst" $10,000 XNUMX per enhet, vilket inte skulle vara lönsamt även trots den pågående lågkonjunkturen.

Bortsett från gissningar är Mac Pro i en tuff plats som produkt. Den borde överträffa alla andra Mac-datorer, vilket kompliceras av existensen av Mac Studio, men det är ett nischerbjudande, särskilt relevant för företagskunder som behöver mer kraft.

För närvarande är endast Intel-drivna Mac Pros tillgängliga. Det finns sannolikt en annan post i sortimentet, men det kanske inte dyker upp på ett tag och kommer ännu inte att drivas exklusivt av Apples eget kisel.

Dela detta