Irriterande ljudproducerande hörlurar kan vara ett minne blott, även på hörlurar med öppen baksida, tack vare en ny teknik utvecklad i Japan.

Genombrottet kommer från telekomjätten Nippon Telegraph and Telephone (NTT), som tidigare meddelat att de arbetar på ett headsetfritt sätt för passagerare att njuta av underhållning ombord.

Nu ser det ut som att den här idén har utvecklats ytterligare, med NTT som anpassar idén för hörlurar. Företaget säger att dess nya ultralilla högtalarbox är speciellt designad för hörlurar med öppen baksida och kan begränsa ljudet på ett mycket litet utrymme. NTT hävdar att detta gör att du kan "kommunicera med omgivningen utan att oroa dig för att ljud läcker ut i miljön."

NTT har döpt tekniken till Custom Sound Zone (PSZ), där hörlurarnas högtalare intelligent motverkar fasnormala och fasinversa ljudvågor från varandra för att ta bort dem på ett visst avstånd.

Företaget hävdar att denna teknik tillåter användaren att lyssna på musik vid 80 dB, medan för alla inom 15 cm från hörlurarna kommer ljudet att vara ohörbart.

Sonority, NTTs affiliate varumärke för ljud, förväntas marknadsföra en uppsättning hörlurar som använder PSZ-teknik. Kallas MWE001, den trådbundna hörluren väger bara 9 gram och hänger på örat.

MWE001:orna finansierades framgångsrikt förra månaden på den japanska sajten greenfunding.jp och har en öppen design, vilket också innebär att de inte isolerar bäraren från ljud utifrån runt dem.

PSZ-drivna MWE001:or förväntas visas på en forsknings- och utvecklingsutställning som arrangeras av NTT nästa vecka.

Analys: PSZ-tekniken verkar redo att öppna upp ett nytt sätt att lyssna

Esquema NTT Sonority MWE001

(Bildkredit: NTT Sonority)

När NTT först introducerade sin imponerande lokaliserade ljudteknik tidigare i år kunde vi inte låta bli att tänka på alla dess potentiella användningsområden: från diskreta översättningar på konferenser till tysta lyssningsområden på biblioteken verkade möjligheterna stora och genuint användbara.

Så det är verkligen spännande att se denna fantastiska idé tas ett steg längre med ny hörlursteknik.

Vi har sett massor av exempel på hörlurar med öppen baksida som Boses SoundWear och Sonys SRS-NS7 halsslingshögtalare och modeller med benledningshörlurar som den utmärkta Shokz OpenRun Pro, som vi har gett fem stjärnor i vår recension.

Alla dessa är bra för alla som tycker att hörlurar i kanalstil är obekväma, med den extra bonusen att de är mer hygieniska än vanliga in-ear-hörlurar.

Vart och ett av dessa alternativ är dock benägna att läcka i viss mån, vilket gör NTT:s nya teknik särskilt intressant.

Den stora frågan återstår nu hur bra den här riktade ljudtekniken är i praktiken. Vi kan inte vänta med att testa MWE001 och se om de hamnar på vår lista över de bästa hörlurarna.

Letar du efter nya burkar? Kolla in vår guide för Black Friday-hörlurserbjudanden, som vi kontinuerligt kommer att uppdatera mellan nu och själva Black Friday.

Dela detta