Även om IRS har övergett planerna på att använda videoselfies för att verifiera skattebetalarnas identitet, förväntas årets anmälningssäsong fortfarande bli lite mer kaotisk än vanligt.

Den statliga myndigheten planerade ursprungligen att använda tredje parts identitetsverifieringsleverantör ID.me som en del av sitt försök att tvinga skattebetalare att registrera nya konton online. Men efter en motreaktion ändrade IRS kurs trots sitt kontrakt på 86 miljoner euro med företaget.

Nu har dock IRS meddelat att skattebetalare som inte vill skicka in biometri för att öppna ett konto online hos den statliga myndigheten kommer att ha ett annat alternativ för att verifiera sin identitet. Det verkar som att IRS tar en sida ur ID.me-boken, eftersom identitetsverifieringsföretaget nyligen gav offentliga anställda som arbetar för regeringen möjligheten att verifiera sin identitet med en mänsklig agent.

Skattebetalare kommer nu att kunna verifiera sin identitet genom en virtuell liveintervju för att skapa ett konto på IRS-webbplatsen.

En kortsiktig lösning

Förutom virtuella intervjuer med IRS-agenter kommer skattebetalare fortfarande att ha möjlighet att automatiskt verifiera sin identitet genom ID.mes självhjälpsverktyg om de så önskar.

Samtidigt har nya krav införts för de som väljer detta alternativ för att säkerställa att bilderna de tillhandahåller raderas efter att de skapat sitt konto. Under tiden kommer alla befintliga biometriska data för skattebetalare som redan har skapat ett IRS-onlinekonto att raderas permanent under de kommande veckorna.

IRS är fortfarande engagerat i att skattebetalare verifierar sin identitet för att få tillgång till sina onlinetjänster, vilket är anledningen till att den statliga myndigheten utvecklar sitt eget autentiseringsverktyg. IRS lämnade mer information om sitt kommande verktyg som kommer att finnas tillgängligt nästa år i ett pressmeddelande, och säger:

"Även om den här kortsiktiga fixen är på plats för årets skatteanmälan, kommer IRS att arbeta nära med regeringspartners för att implementera Login.Gov som ett autentiseringsverktyg. General Services Administration arbetar för närvarande med IRS för att uppnå de nödvändiga säkerhetsstandarderna och skalan för Login.Gov, med målet att gå mot att införa detta alternativ efter 2022 års anmälningsdeadline."

Även om IRS fasar ut ID.me kommer den här skattesäsongen sannolikt att bli ganska tråkig för skattebetalare som också har skatterelaterad identitetsstöld att oroa sig för.

Genom ZDNet

Dela detta