Den amerikanska regeringen har ett hemligt vapen mot Ryssland: VPN

Den amerikanska regeringen har ett hemligt vapen mot Ryssland: VPN

Kriget i Ukraina har precis hittat en ny gräns, VPN-marknaden.

Enligt , investerar den amerikanska regeringen pengar i tre oberoende VPN-utvecklare: nthLink, Psiphon och Lantern.

Nyheten kommer när VPN:n har blivit en livlina för ryska och ukrainska medborgare som försöker undvika statlig censur; Den 14 mars nådde VPN-installationer i Ryssland en rekordnivå och överträffade sin normala nivå med 11 253 %.

Var kommer pengarna ifrån?

Pengarna sägs komma från en federal byrå som kontrollerar amerikanska regeringsstödda sändningar, US Agency for Global Media (USAGM).

De tre VPN-företagen fick 4,8 miljoner dollar i finansiering mellan 2015 och 2021, men den totala finansieringen har nu ökat med nästan hälften.

Dessa VPN används i stor utsträckning enligt Laura Cunningham, ordförande för Open Technology Fund, som berättade för Reuters att mer än fyra miljoner ryssar använder dessa typer av sekretessverktyg.

Hur reagerar Ryssland?

"Vi censurerar inte internet", sa en talesman för Kreml som svar på nyheten. "Ryssland reglerar vissa webbresurser, som många andra länder i världen."

Ryska myndigheter har tagit en hård hållning mot internetcensur, oavsett påståenden om motsatsen, enligt uppgifter från Top10VPN.

Mer än 1974 24 webbplatser har blockerats i Ryssland sedan den XNUMX februari på grund av innehåll relaterat till invasionen av Ukraina, inklusive Instagram, Facebook, Twitter, Google News och BBC News.

Den ryska telekommunikationsregulatorn Roskomnadzor har officiellt begränsat verksamheten för sex VPN-tjänster i landet, inklusive populära verktyg som ExpressVPN, Nord VPN och IPVanish VPN.

"Användningen av block kringgående tjänster resulterar i att bibehålla tillgången till förbjuden information och resurser och skapar en miljö som främjar illegala aktiviteter, inklusive sådana som är relaterade till spridning av droger och barnpornografi, extremism och uppvigling till självmord", säger Roskomnadzor.

Men ryssarna är inte de enda som älskar VPN.

Genom att undersöka omkring 1000 52 vuxna som arbetar på distans och har tillgång till en arbetsdator i USA, fann YouGov att drygt hälften (XNUMX%) använder ett VPN hela tiden.

14 % använder det ibland, medan 15 % använder det "sällan". Ytterligare 15 % använder aldrig lösningen, medan de återstående 4 % inte vet.