Den långa och händelserika livslängden för pi matteikonen har förlängts ytterligare tack vare Google Cloud.

Emma Haruka Iwao, en utvecklaradvokat på Google, lyckades beräkna pi till 100 biljoner siffror med hjälp av företagets molnplattform.

Vad som är ännu mer fantastiskt är att detta är andra gången på bara tre år som Iwao slår rekordet.

Varför är detta viktigt?

Matematiker har kämpat för att beräkna pi till dess gränser sedan forntida Egypten, Grekland och Babylon.

Google erkände öppet att det kanske inte är nödvändigt att "beräkna miljarder decimaler av pi", men sa "massdata visar hur Google Clouds flexibla infrastruktur gör det möjligt för team runt om i världen att tänja på gränserna för vetenskapliga experiment."

Även om pi-relaterade beräkningar förekommer i allt från relativitetsteori till tekniska problem till GPS-kartläggning, använder datavetare ofta den här typen av extrema beräkningar som ett benchmarkingverktyg för att testa och utvärdera kraften i deras beräkningar.

Hur gjorde de det?

Google Cloud säger att det använde sin allmänt tillgängliga Compute Engine-tjänst för att utföra loggberäkningen.

Teknikjätten tillskrev sitt förbättrade resultat jämfört med förra gången den försökte 2019 till bättre nätverk och lagring.

Projektet kunde uppnå 100 Gbps utgående bandbredd, en enorm förbättring jämfört med de 16 Gbps utgående tillgängliga vid beräkning av 31,4 biljoner siffror 2019.

Projektet använde den nya Google Virtual NIC (gVNIC) nätverkskontrollern, som är integrerad med Googles Andromeda virtuella nätverksstack.

Google tillskrev också projektets framgång till stor del för att förbättra lagringen och sa att "datauppsättningen inte passar i huvudminnet, lagringssystemets hastighet var flaskhalsen i beräkningen."

För detta arbete bestämde de sig för att använda Balanced Persistent Disc, en ny typ av persistent disk som Google säger erbjuder läs- och skrivhastigheter på upp till 1200 15 MB/s och 80-000 XNUMX IOPS.

De som är intresserade av att lära sig mer om detaljerna i projektet kan gå över till GitHub (öppnas i en ny flik) för att hitta koden som används av Google.

Google kommer också att vara värd för ett livewebinarium den 15 juni för att lära dig mer om experimentprocessen och resultaten, och du kan gå hit (öppnas i en ny flik) för att delta.

Dela detta