FTX-kollaps kommer inte att hindra Hongkong från att bli ett nav för virtuella tillgångar

FTX-kollaps kommer inte att hindra Hongkong från att bli ett nav för virtuella tillgångar Källa: Hongkongs regering

Den plötsliga kollapsen av den stora kryptovalutabörsen FTX har skakat kryptovalutamarknaderna runt om i världen, men det kommer inte att hindra Hongkongs planer på att etablera sig som ett nav för kryptovaluta, enligt stadens finansminister Paul Chan.

En nyligen genomförd serie av konkurser av olika kryptovalutaföretag som drar sig ut "en efter en" kräver större transparens och striktare reglering inom branschen, skriver Chan i ett färskt blogginlägg, som rapporterats av South China.Morning Post.

"Vårt nyligen släppta policyuttalande bidrar till att skapa en sådan miljö och har gjort branschen mycket optimistisk om utvecklingen av Hongkongs virtuella tillgångsmarknad", enligt den högre tjänstemannen som har tjänstgjort som Hongkongs finanssekreterare sedan 2017. . .

Priserna på nästan alla större kryptovalutor sjönk förra veckan efter att det avslöjades att FTX skulle förvärvas av rivaliserande börs Binance i en bisarr händelseutveckling. Binances vd Changpeng 'CZ' Zhao sa att förvärvet skulle minska trycket på FTX:s likviditet.

"I eftermiddag bad FTX om vår hjälp. Det råder en stor likviditetskris. För att skydda användarna har vi undertecknat en icke-bindande avsiktsförklaring, med avsikt att helt förvärva FTX.com och hjälpa till att täcka likviditetskrisen", twittrade Zhao.

Samtidigt, trots Chans påståenden, kommer det senaste tillkännagivandet när kryptoinvesterare blir allt mer bekymrade över Hongkongs reglerande oklarhet över digitala tillgångar och potentiellt negativa lagförslag.

Lagstiftare i den kinesiska staden främjar planer på att kräva licenser för kryptohandelsplattformar genom en ändring av Hongkongs lagstiftning mot penningtvätt. Detta skulle kräva att företag erbjuder dessa tjänster uteslutande till professionella investerare med en portfölj på minst 8 miljoner HKD (1 miljon USD). Om lagförslaget skulle gå igenom kan beslutet avskräcka många kryptoinvesterare från att göra affärer i Hong Kong.

Samtidigt, tidigare denna månad, föreslog Hongkongs högsta värdepapperstillsynsmyndighet att de skulle gå vidare med planer på att ge privatinvesterare tillgång till följande börshandlade fonder (ETF): terminer för kryptotillgångar. Securities and Futures Commission (SFC) har redan släppt ett "konsultationsdokument" som innehåller föreslagna riktlinjer och regler för ETF:er för kryptovaluta.

I början av 2022 utfärdade värdepappersregulatorn ett gemensamt uttalande med stadens centralbank, Hong Kong Monetary Authority. Uttalandet syftade på att ge privata investerare tillgång till en "begränsad uppsättning" av kryptovalutabaserade finansiella produkter.