Alla som någonsin har hört talas om Apples proprietära rumsliga ljud med dynamisk head-tracking-teknik kommer att säga dig, ganska starkt, att filminnehåll levereras från en iPhone, iPad, Mac (med silikon) eller Apple TV 4K. till dina AirPods Max, AirPods Pro eller AirPods. 3 är djupt förvandlad.

Fortfarande att ge det en snurr? du kommer njuta Prova öppningsscenen från Gravity, shootouten från det senaste James Bond-eposet, No Time To Die, eller i stort sett vilken scen som helst från Venom, helst från en iPad Pro 12.9 till en uppsättning AirPods Max. Men vi hamnade i sidspår...

Vid sitt senaste WWDC 2022-evenemang läckte Apple en uppdatering för Spatial Audio som kommer med iOS 16. Nyheterna? Nu är det personligt.

Tillkännagivandet var ganska enkelt: Craig Federighi, Apples senior vice president för mjukvaruteknik, sa att med lanseringen av iOS 16 kommer användare att kunna använda en iPhones TrueDepth-kamera för att profilera "Custom Spatial Audio".

Så ingen ber dig gå ut och få dina öronintryck av en audionom; din iPhones kamera täcker detta. I själva verket är det inte första gången vi har sett den här typen av tillvägagångssätt från hjälmtillverkare.

Sony Headphones-appen har till exempel väglett användare genom öronskanningar i fotostil med sina kameratelefoner ett tag nu, genom två generationer av WH-1000XM4 och WH-Top Selling 1000XM5. Och naturligtvis har Sony sitt eget rumsliga ljudformat för att få ut det mesta av det, Sony 360 Reality Audio...

Hur fungerar rumsligt ljud nu och hur kommer det att förbättras?

Den tredje generationens AirPods gav Spatial Audio med head tracking till ett lägre pris än AirPods Pro. (Bildkredit: Apple)

Sony 360 Reality och Apples head-tracking rumsliga ljud använder så kallade head-related transfer functions (HRTFs). Det är en sorts formel för att förklara de fysiska skillnaderna hos vilken lyssnare som helst (öronens form, huvudets form, avståndet mellan öronen, om det verkligen är något mellan dem... OK, den sista är ett skämt) som kommer att påverka mottagningen av ljudet. från en given punkt plottad i rymden - Sony är mycket tydlig med att dess uppslukande lösning fungerar i en sfär runt lyssnaren.

Genom att behandla data från tusentals människor kan en HRTF skapas som ligger närmare den genomsnittliga personens uppfattning och respons, dvs. Uppslukande rumsligt head tracking-ljud som kommer att imponera på nästan alla.

Så varför behöver du anpassa? Tja, Sony gör det redan, men genom att nämna iPhones TrueDepth-kamera antyder Apple att dess snapper också kan göra 3D-kartläggning av dina kanaler, även om företaget inte uttryckligen har sagt det.

Det är också oklart om Apples anpassade rumsliga ljud kommer att involvera ett mer robust passformstest än det som för närvarande finns i AirPods Pro, som spelar upp ljud och använder mikrofonen i örat för att testa effektiviteten av tätningen du har mellan hörselgången. AirPods. , allt i syfte att uppnå bästa möjliga ljudkvalitet och brusreducering. Kommer den nya anpassningsprocessen också att inkludera ett hörseltest, vilket kan ses i produkter som de ultraanpassningsbara NuraTrue-hörlurarna?

Men, och det är en komplimang, eftersom Apples rumsliga ljud redan är bra, kommer allt detta verkligen att göra det bättre? Det återstår att se; iOS 16 beta är nu med en utvald grupp av testare, den offentliga betan kommer i juli och en fullständig release är planerad till slutet av 2022 så länge du har en iPhone 8 eller senare, och om du känner dig modig kan du ha det nu. på din iPhone, även om vi inte är säkra på att vi skulle rekommendera det tillvägagångssättet ännu.

Åsikt: Apples Spatial Audio kommer att åstadkomma fantastiska saker, men inte med just den här uppdateringen

apple airpods max fodral

AirPods Max erbjuder redan ett imponerande rumsligt ljud. Kan du verkligen bli bättre? (Bildkredit: TechRadar)

Men Apple "anpassar" sitt underbara rumsliga ljud med head tracking, jag tvivlar på att det här är uppdateringen vi alla verkligen vill se och ännu viktigare höra.

Du förstår, rumsligt ljud tar surroundljud Dolby Atmos-signaler och lägger till riktade ljudfilter ovanpå, justerar frekvenser och volymnivåer vart och ett av dina öron kan höra så att ljud kan placeras praktiskt taget var som helst runt hans person. Och när du använder Apples avancerade AirPods och en Apple-enhet med head tracking implementerad, är enheten också placerad och igenkänd som ljudkällan - titta på en av de rekommenderade filmerna i början av det här rummet och gå bara bort. några steg från din enhet. Vänd dig nu långsamt. Kolla på?

Vad som verkligen skulle vara fantastiskt när det kommer till rumsligt ljud är förmågan att fysiskt gå genom en symfoniorkester, kanske stanna bredvid fagotten eller andra fioler. För närvarande är din enhet alltid källan, så även om den är uppslukande, kan du inte få den där riktigt avancerade nivån av anpassning; du kan inte koncentrera dig på timpanin när du trampar på den.

Ur ett appperspektiv, möjligheten att byta huvudspårningsinnehåll från "enhet som källa" till "på plats", om du hade utrymme att uppleva din virtuella rundtur i Sydneys operahus på ditt lokala samhällscenter, till exempel, det skulle vara att verkligen förbättra rumsligt ljud. Och det kan komma, men det har inte hänt än.

Som med alla dessa framsteg är det när tekniken verkligen är avancerad och formbar, när slutanvändaren kan pressa den till gränsen, bryta den och sätta ihop den på ett felaktigt sätt, men på ett sätt som han ser som en förbättring: det utrymmet kommer ljudet att nå sin fulla potential.

Jag är inte säker på att ta en bild av ditt öra för att optimera rumsligt ljud för AirPods kommer att åstadkomma detta, men jag vill inte förstöra Apples parad heller. Det är definitivt ett steg i rätt riktning, och jag är väldigt spänd på att se vad denna prisbelönta teknik kan åstadkomma i framtiden. Vi är trots allt så övertygade att vi till och med valt ut 10 album som vi skulle vilja se tillgängliga på Spatial Audio.

Dela detta