Proton, det integritetsfokuserade företaget bakom en framgångsrik VPN-tjänst och e-postleverantör, tog med sin end-to-end-krypterade (E2EE) molnlagring till iOS och Android.

Tillkännagivandet - öppnas i en ny flik - om lanseringen av Proton Drive följer efter lanseringen av tjänsten som en webbapp i september 2022, och ser Proton fortsätta att bygga ekosystem som liknar Google Workspace, Microsoft 365 och Dropbox. Trots det har Proton några unika fördelar som kan tilltala professionella användare.

För det första innebär end-to-end-kryptering av filer och metadata att ens Proton inte vet vad som finns på deras tjänst. Å andra sidan lagras uppgifterna i datacenter i Schweiz och Tyskland, vilket gör den föremål för några av de strängaste integritetslagarna i världen.

molnlagringssäkerhet

Proton hävdar att tillgången på flera plattformar för filer som finns på dess molnsäkerhetstjänst inte kommer att äventyra kryptering.

Offlineåtkomst till filer, ett vanligt inslag i molnlagringstjänster, kommer att krypteras så att de endast kan nås via Proton Drive-appen. iOS-användare har möjlighet att ställa in en PIN-kod som krävs för att öppna appen, som sedan genererar en nyckel för att kryptera alla lokalt lagrade Proton Drive-filer.

Externt delade filer drar också nytta av länkar som han säger kommer att leverera filer i en "krypterad miljö" samtidigt som de är tillgängliga för alla utan ett Proton-konto. Länkar kan också vara lösenordsskyddade och ha utgångsdatum inställda för dem.

Företaget säger att Proton Drive skyddar data från "big tech control" och "mass Government övervakning", vilket borde tilltala alla privatlivsmedvetna företagsägare eller IT-chefer, oavsett hattstorleken på aluminiumfolie.

Han meddelade också att en Proton Drive Windows-app kommer att finnas tillgänglig i beta "snart", följt av en app för macOS. Båda bör se den fullständiga releasen 2023.

Dela detta