DTS: X vs Dolby Atmos vs DTS Play-Fi: Surround Sound och Multi-Room Explained

DTS: X vs Dolby Atmos vs DTS Play-Fi: Surround Sound och Multi-Room Explained Hemljud utvecklas. Surroundljud och flerrumsteknologier har tagit ett stort steg framåt med tre teknologier de senaste åren: DTS:X, Dolby Atmos och DTS Play-Fi. De två första är surroundljudstekniker som lovar att göra dina filmer och TV-program mer uppslukande än någonsin, medan DTS Play-Fi är en tillverkaroberoende flerrumsplattform som kan ansluta enheter från alla typer av rum i huset. . Du kanske har hört talas om en, två eller alla tre teknikerna. Men vet du verkligen vad de betyder, hur de fungerar och hur de skiljer sig från varandra? Spetsa öronen medan vi förklarar allt för dig.

Vad är DTS: X? Gör nästa generations surroundljud som öppen källkod

Liksom konkurrenten Dolby Atmos, DTS:X är ett objektbaserat ljudformat som kan placera ljud på mer specifika platser i rummet än generiskt surroundljud. Till skillnad från sin rival började den dock sitt liv i hemmabioenheter (2015) innan den rullade ut på biograferna själva. Målet är detsamma som Dolby Atmos: att låta ljud röra sig över rummet på ett mer realistiskt sätt för att matcha handlingen på skärmen, vilket skapar mer uppslukande filmupplevelser. Men hur det fungerar är annorlunda. Istället för att kräva ytterligare högtalare (som Dolby Atmos) fungerar den med vanliga surroundljudsystem. Så vilken inställning du än har hemma, vare sig det är 5.1 eller 7.1, är troligen kompatibel. Men DTS:X kan också stödja mycket större system, inklusive upp till 32 högtalarplatser och ett 11.2-kanalssystem. DTS: X använder en Open Source Multi-Dimensional Audio (MDA)-plattform. Så precis som Android kan vilken tillverkare som helst bygga ett DTS: X-kompatibelt system utan att ett särskilt tillstånd krävs.

Vad är Dolby Atmos? Att ta hem bioupplevelsen

Slutresultatet av Dolby Atmos är mycket likt DTS: X, men själva tekniken är helt annorlunda. Till att börja med började Atmos sitt liv på biografer och flyttade sedan till hemmabioprodukter som högtalare och ljudbarer. Atmos och DTS:X är objektbaserade surroundljudstekniker, men Atmos lägger större vikt vid höjden, så mycket att Dolby rekommenderar att du installerar takhögtalare för att få ut det mesta av dem. Uppenbarligen är detta inte praktiskt för de flesta. Men som tur är finns det Dolby Atmos-certifierade högtalare, TV-apparater och soundbars med uppåtriktade drivrutiner för att studsa ljudet från taket. Resultatet? Det kommer att omsluta dig i en "bubbla" av ljud, med handlingar som en helikopter som flyger över huvudet eller kulor som susar förbi dina öron som låter mer realistiska än någonsin. Atmos-högtalare räknas också in i ditt systems nomenklatur. Därför skulle ett 5.1-system (bestående av fem satelliter och en subwoofer) med 4 Dolby Atmos-högtalare kallas 5.1.4 eller 7.1.4 är referenskonfigurationen för Dolby Atmos; med andra ord, tekniken fungerar naturligt i en uppsättning som består av sju satelliter, en sub och 4 Atmos-högtalare. För en mer ingående titt på Dolby Atmos, kolla in vår fullständiga guide. (Bildkredit: Dolby)

DTS:X vs Dolby Atmos: Vilket är bättre?

Detta är den verkliga frågan. På pappret har DTS:X fördelen när det gäller ljudkvalitet, eftersom den stöder högre bithastigheter. Det är dock inte så enkelt. Dolby hävdar att dess codecs är effektivare än DTS och därför låter jämförbara eller till och med bättre vid en lägre bithastighet. Hur som helst, det finns mycket mer att tänka på än bara ljudprestanda. DTS:X låter dig justera ljudobjekt manuellt, så att du kan öka volymen på röster, till exempel kommer detta att göra dämpad dialog lättare att tyda, vilket många av oss längtade efter under en storfilm i Hollywood. DTS:X har heller inga officiella högtalarkrav, så så länge dina är kompatibla kan du organisera dem hur du vill. Som sagt, Dolby Atmos-kraven anses av många vara en användbar guide för att få ut det mesta av tekniken. (Bildkredit: DTS) Dolby Atmos är också mer konventionell än DTS:X, även om cirka 90 % av AV-marknaden för hemmet stöder det senare. Netflix och Amazon Prime Video stöder Atmos, snarare än DTS:X som vissa TV-kanaler som BT Sport Ultimate gör. Atmos och DTS:X finns på många DVD- och Blu-ray-skivor, om du också tittar på det på en 4K Blu-ray-spelare. Så i kriget mellan DTS:X och Dolby Atmos finns det ingen klar vinnare. Den goda nyheten är att du inte nödvändigtvis behöver välja mellan de två. Många AV-receiver och surroundljudsystem stöder båda teknikerna, så så länge du har rätt källinnehåll kan du njuta av högkvalitativt ljud oavsett vilken codec du använder.

Vad är DTS Play-Fi? Flera rum utan förpliktelser

Om du vill länka ett separat ljudkit över olika rum i huset för att skapa en multirumseffekt kan DTS Play-Fi hjälpa. Det är en licensierad trådlös ljudplattform för hi-fi-märken. Detta innebär att istället för att köpa all din ljudutrustning från en tillverkare som Sonos eller Bluesound, kan du trådlöst länka enheter tillverkade av olika tillverkare. Dessa är mestadels "seriösa" hifi-märken som McIntosh, Onkyo, Arcam, Klipsch, Polk och Thiel. Kompatibla enheter inkluderar trådlösa högtalare, stereosystem, AV-receiver, förförstärkare, streamers, mediaservrar och mer. Du kan styra dem alla med Play-Fi-appen på din Android- eller iOS-enhet, Amazon Fire-surfplatta eller dator. Appen stöder alla större streamingtjänster (Spotify, Tidal, Amazon Music, etc.), med det anmärkningsvärda undantaget för Apple Music, även om vissa Play-Fi-aktiverade produkter stöder trådlös AirPlay-teknik. 2 Äpple. DTS Play-Fi stöder MP3-, M4A-, AAC-, FLAC-, WAV- och AIFF-filer upp till 16-bitars/48kHz-upplösning utan komprimering. Men om du vill kan du strömma filer med högre upplösning än så: med tjänstens kritiska lyssningsläge, du kan strömma låtar upp till 24bit/192kHz (dvs hög upplösning) över ditt Wi-Fi-nätverk. Även om dessa filer är ganska stora, kanske du vill använda en trådbunden anslutning för att undvika uppspelningsstam som Grandmaster Melle Mel. Så, Hur många enheter kan du lägga till i ditt hemnätverk? Så många du vill, även om DTS rekommenderar max 32 för att undvika prestandaproblem. Upp till 16 Play-Fi-enheter kan spela samma låt. Föreställ dig: Elton Johns Rocketman följer dig hem. Du kan också styra Play-Fi med din röst via Amazons Alexa eller Apples Siri röstassistenter.