Dolby Vision på Samsung TV:ar: Varför stöds det inte?

Dolby Vision på Samsung TV:ar: Varför stöds det inte? När det kommer till HDR-video på smarta TV-apparater idag finns det några olika format, inklusive HLG, Dolby Vision, HDR10 och HDR10+. Men Dolby Vision är den absolut mest populära. Så när Samsung, vars skärmar står för 32,9 % av den globala TV-marknaden, vilket gör den till en av de största tillverkarna av tv-apparater i världen, väljer att använda HDR10+ istället för Dolby Vision väcker säkert frågor. Samsung sa att det inte skulle stödja Dolby Vision på grund av ytterligare tillverkningskostnader och ytterligare licensavgifter., men också för att den förlitar sig på sin egen hårdvara och TV-behandlingssystem, som säger, kan optimera HDR10-bilder utan att behöva använda Dolby Vision. Därför har Samsung beslutat att exklusivt stödja det royaltyfria dynamiska metadata-HDR-systemet HDR10+. HDR10+ är en direkt rival till Dolby Vision och utvecklades av Samsung i samarbete med 20th Century Fox och Warner Bros.. Men med TV-tillverkare som Hisense, Panasonic och Philips som stöder Dolby Vision och HDR10+, missar Samsung-användare något och är HDR10+ verkligen det bästa alternativet?

Dolby Vision vs HDR10 +

När det gäller skillnaden mellan dessa två format anses Dolby Vision vara mer exakt än konventionell HDR (visas i HDR10-format) eftersom innehåll kan kodas bildruta för bildruta, vilket innebär att det du ser kommer att se mer färgglatt ut. , dynamiskt och mer lämpat för den individuella kapaciteten hos den TV som den sänds på. Dolby Vision IQ-kompatibla TV-apparater kan också använda ljussensorer för att automatiskt kalibrera bildinställningar baserat på ljusnivån i ditt rum. Den maximala specifikationen för konsument-tv-apparater som använder Dolby Vision är upp till 12-bitars färgdjup med en möjlig tillgång på 68 miljarder färger. Och när det kommer till ljusstyrka tillåter Dolby nivåer upp till 10,000 XNUMX nits (även om ingen kommersiell TV för närvarande träffar den specen). HDR10+ är ett HDR-format skapat av Samsung, men som en royaltyfri standard behöver innehållsskapare och tillverkare inte betala höga avgifter för att använda det.. Medan HDR10-standarden använder statisk metadata, vilket innebär att ljusstyrkeinställningen ställs in i början av innehållet du tittar på och inte ändras, tillämpar HDR10+ ett lager av dynamisk metadata på HDR10-strömmen. Så som Dolby Vision förbättrar HDR10+ HDR-bilder i varje bildruta eller scen, så att du får bättre färger och mycket mer tonala detaljer. HDR10+ har imponerande 10-bitars färg, som jag tycker inte håller upp till Dolby Visions 12-bitars färgsystem, men det är värt att notera att konsument-TV-apparater nuförtiden inte är kapabla till djupt djup ändå. Men det betyder inte att tekniken för att leverera 12-bitars färg inte kommer att vara tillgänglig inom en snar framtid. Så, I sin kärna är HDR10+ och Dolby Vision lika genom att de båda använder dynamisk metadata för att förbättra färg, ljusstyrka och kontrast, vilket kan förbättra alla tittarupplevelser hemma.Även om båda förlitar sig på en lång lista av innehållsskapare, distributörer och tillverkare. spela boll. Det finns också den lilla frågan om pengar, eftersom HDR10+ är en öppen, royaltyfri standard, medan Dolby Vision kräver att tillverkare, leverantörer och innehållsskapare betalar en royalty för att använda systemet.

Hur man tittar på Dolby Vision

Strömningstjänster tenderar att strömma Dolby Vision och HDR10+ innehåll på titel för titel basis, vilket innebär att det inte kommer att vara tillgängligt för det mesta av innehållet i en tjänsts bibliotek. Det finns också många 4K Ultra HD Blu-rays som stöder Dolby Visioninklusive Blade Runner 2049, Wonder Woman och Avengers Infinity War. Men när det kommer till streamingtjänster erbjuder Netflix, Disney Plus och Apple TV alla Dolby Vision-stöd – Amazon föredrar HDR10+. Dolby Vision är också tillgängligt via Apple TV 4K, Google Chromecast Ultra, Fire TV Stick 4K och Fire TV Cube. Nästan alla dessa enheter stöder HDR och HDR10+, förutom Apple TV 4K, som inte stöder HDR10+. mediaströmningsenheter Roku Express 4K och Roku Ultra har också uppdaterats för att inkludera HDR10+-stöd. Mark Ely, Rokus vice VD för produktstrategi för detaljhandeln, bekräftade sitt stöd och sa: "På Roku är vi fast beslutna att förse konsumenter med lättanvända produkter som erbjuder stort värde och valmöjligheter. Vi tillkännagav nyligen Roku OS 10, en gratis mjukvaruuppdatering som rullades ut för Roku-enheter, och vi aktiverade HDR10+ på de nya produkterna Roku Express 4K+, Roku Express 4K och Roku Ultra (2020) för ännu bättre visning. levande och lysande upplevelse på kompatibla TV-apparater. Apple TV 4K (Bildkredit: Apple)

Vad kan du se i HDR10 +?

Med tanke på att HDR10+ inte kräver att innehållsskapare och tillverkare betalar licensavgifter, det är förvånande att det inte finns mycket mer stöd för detta format. Men hanInblandningen av 20th Century Fox och Warner Brothers innebär att det finns mer än 100 Blu-Ray HDR10+-titlar på marknaden, inklusive Bohemian Rhapsody och Wonder Woman 1984. När det kommer till streamingtjänster har Amazon Prime Video mest innehåll i HDR10+-format. De tillkännagav sitt partnerskap 2017 och har fortsatt att gå starkt genom att göra allt deras HDR-mästrade innehåll tillgängligt i HDR10+. Google Play, Rakuten, Paramount+ och YouTube är också bland dem som också ser till att deras innehåll stöder HDR10+. Netflix har ännu inte antagit HDR10+, men berättade för TechRadar 2017 att det var redo att stödja det i framtiden.. Netflix senior produktchef för dess partnerekosystem, Richard Smith, sa att Netflix kommer att vara öppen för att stödja andra HDR-format utöver HDR10 och Dolby Vision. "Vi stöder redan HDR10, inte HDR10+-varianten, vi kan stödja det i framtiden, men det är inte något på vår färdplan just nu," sa han. Men jag antar att vi fortfarande väntar på att detta partnerskap ska bli verklighet. Netflix stöder dock HDR10. För appar som Disney Plus och Apple TV upptäcker tjänsterna automatiskt ditt systems kapacitet och spelar upp innehåll i HDR10 om din TV stöder HDR, och automatisk uppspelning i Dolby Vision om den standarden stöder det. Ladda upp / tillgänglig för innehåll också. Samsung TV Tyvärr stöder Samsung TV bara HDR10 + (Bildkredit: Samsung)

Vilka Samsung-TV-apparater är HDR10 + -kompatibla?

Webbplatsen HDR10 + hävdar att mer än 700 TV-modeller, Blu-Ray-spelare och mobila enheter är kompatibla med HDR10 + -formatet. Alla Samsung UHD-TV-apparater från 2016 kommer att ha HDR10+-funktioner. Emellertid nyare modeller som Terrace, Sero, The Frame eller de senaste QLED- och Mini LED-serierna kommer att bli ännu bättre på att visa HDR10+-innehåll tack vare HDR10+ Adaptive, som kommer att använda TV:ns ljussensor för att kalibrera bilden som svar på omgivande ljus, vilket innebär att tittarna kan få en filmupplevelse oavsett tittarmiljö. Om du har gjort en Samsung-TV mellan 2016 och 2020, kontrollera att dess firmware har uppdaterats för att dra nytta av HDR10 + -funktionen.

Stöder Samsung och HDR10 + verkligen Dolby Vision?

Även om vi inte tror att HDR10 + kan överträffa Dolby Visions popularitet, kan det verkligen hålla sig, särskilt med stöd av elektronikjätten Samsung. Dolby Vision drar nytta av mer avancerad teknik och stöd för 12-bitars färg med ljusstyrka upp till 10,000 10 nits. Som jämförelse erbjuder HDR10+ 4000 bitar av färg och bara XNUMX XNUMX nits ljusstyrka.Även om Samsungs ultraljusa QLED-TV verkligen kommer närmare denna senare ljusstyrka än OLED-TV-apparater gör för Dolby Vision. HDR10+-karaktären med öppen källkod kan också vara frestande för vissa innehållsskapare och produktionsbolag, som inte vill betala en premie för Dolby Vision. Det som komplicerar saken är att många tv-apparater och mediastreamers helt enkelt stöder båda formaten. Omfattande HDR-stöd kommer att ingå i båda, såväl som sändningsstandarden HDR10 och till och med HLG HDR, och enheter kommer sannolikt bara att välja ett av alternativen ovan. Det är också värt att nämna att HDR10+-tekniken inte bara är tillgänglig på Samsungs TV-apparater. De har också inkluderat detta format på sina mobiltelefoner och surfplattor så att du kan få 4K-videor och innehåll när du är på språng. Samsungs mobiltelefonanvändare kan till och med spela in HDR10+-videor på sina telefoner. HDR10+ och Dolby Vision kommer sannolikt att stanna under överskådlig framtid, och så länge de fortsätter att visas på TV-apparater med exceptionell bildkvalitet, kommer det säkert att finnas plats för båda. De bästa Samsung TV-erbjudandena just nu