Världens största bärbara leverantörer säljer inte längre bärbara datorer med hårddiskar, åtminstone i USA.

Undersökningar från Dell.com, Lenovo.com och HP.com TechRadar Pro av mer än 100 bärbara modeller avslöjade att hårddiskar togs bort från produktlinjer helt på grund av en kombination av chassirationalisering, bristande efterfrågan på bärbara datorer med hårddiskar och fallande komponent priser (eMMC och SSD).

Hårddiskar har följt optiska (CD/DVD)-enheter och diskettenheter på vägen mot att lagringen föråldras. Sammantaget förväntas 2,5-tums formfaktorn drastiskt minska, om inte helt elimineras, i bärbara datorer i slutet av året eftersom det genomsnittliga priset för SSD-lagring fortsätter sin nedåtgående trend. . Hårddiskar finns fortfarande i stationära datorer där de ofta kommer i en större och vanligare formfaktor (3,5 tum) där de inte bär samma stigma som sina bärbara motsvarigheter.

Farväl till dödens klick

Bärbara hårddiskar har tappat mark till SSD:er eftersom de är mycket långsammare, ömtåligare, större och förbrukar mer ström. Dess låga pris och höga kapacitet var dess räddning, men med så många molnlagringsleverantörer blev hög kapacitet snabbt ett problem, vilket är anledningen till att så många bärbara datorer kommer med 64 GB och 128 GB SSD, särskilt i den nedre delen av marknaden. Den minsta kapaciteten 2,5-tums hårddisk, i jämförelse, toppar på 500 GB.

Nästa upp är eMMC, en integrerad minneslagring populär med superbilliga nybörjarenheter som Microsoft Surface Laptop Go och som vanligtvis finns i smartphones. Den tenderar att vara mycket långsammare och tillgänglig i mindre kapacitet, så vi rekommenderar generellt att du undviker bärbara datorer med denna lagringsteknik.

Detta är inte slutet på vägen för hårddiskar; de är fortfarande mycket användbara som extern hårddisklagring där de fortfarande erbjuder det bästa värdet för pengarna, särskilt i mycket hög kapacitet (4TB till 20TB). Och med 30 TB hårddiskar på gång har de mycket mer att göra, särskilt i datacenter.

Observera att sökresultaten endast gäller för bärbara datorer för konsumenter. Endast en bärbar dator för företag från Dell, Vostro 14 3400, kommer med en 1 TB hårddisk. Sökningen sträckte sig inte till andra mindre leverantörer som Acer, Asus, MSI, Gateway, etc.

Dela detta