Falska textmeddelanden som utger sig för att vara välkända leveransföretag har ökat snabbt de senaste veckorna, och bedragare är redo att få ut det mesta av den kommande Black Friday-handelsvansinnet.

Cybersäkerhetsföretaget Proofpoint har rapporterat en nyligen betydande ökning av sms-bedrägerier, känd som "smishing", som påstår sig vara från legitima leveransföretag, särskilt DHL och DPD.

Under fjärde kvartalet 2020 fann Proofpoint att bedrägliga e-postmeddelanden stod för 16 % av alla smishing-bedrägerier, medan de under samma period 2021 stod för 56 %. Sammantaget ökade smishing-attacker i Storbritannien med 105 % på bara ett år, så årets Black Friday-evenemang kan ge ännu fler hot.

Como verk

Smishing-meddelanden innebär vanligtvis att man informerar offret om att deras "paket" inte kunde levereras och leveransen måste bokas om, eller att ett paket är i paus och en avgift måste betalas för att få det levererat.

Meddelandet innehåller en länk som, när den klickas, leder offret till en nätfiskesida, en falsk version av leveransföretagets riktiga webbplats, där cyberbrottslingar kan orsaka skada som att installera skadlig programvara eller be offren att ange kortuppgifterna som de sedan stjäl. .

(Bildkredit: Test Point)

Sådana bedrägerier kan vara ganska effektiva, eftersom människor vanligtvis beställer paket under Black Friday och semesterperioden, och inte nödvändigtvis vet vilket leveransföretag som kommer att användas. Leveransföretag skickar ofta legitima korta textmeddelanden till sina kunder, vilket gör det svårt att berätta sanningen från en bluff.

Ett tydligt tecken är dock att titta på webblänken: som bilden visar innehåller de ofta konstiga tecken eller ord och är inte lika enkla som deras legitima motsvarigheter, som "[]". Det skulle inte finnas någon anledning för en legitim webbplats att ha sådana karaktärer.

Föga överraskande börjar många bedrägerier redan inträffa när Black Friday närmar sig. Bitdefender har upptäckt att nätfiskebedrägerier som för närvarande cirkulerar inkluderar de som erbjuder rabatter på designvaror, falska presentkort till populära butiker och falska undersökningar som lovar de senaste Android-telefonerna när de är klara.

Dela detta