Intels Arc Alchemist-skrivbords-GPU:er ser växande tvivel om prestandanivåerna de kan uppnå, även om vi bör vara mycket medvetna om att en ny artikel som beskriver farhågorna i huvudsak är gissningar, så ta en skottkärra för saltet här.

Ändå erbjuder 3D Center (öppnas i en ny flik) verkligen några intressanta diskussionspunkter om vilken typ av bildhastigheter vi kan förvänta oss från den initiala Arc A380 diskreta GPU:n, efter Intels lanseringspresentation för grafikkortet. av low-end där företaget meddelade dess tillgänglighet (även om den endast är till salu i Kina till att börja med, som ni kommer ihåg).

Den tyska tekniksajten noterar att det enda löfte som Intel gav när det gäller benchmarking var att A380 var upp till 25 % bättre än AMD:s RX 6400 GPU i prestanda per yuan, mätt i en mindre krävande spelsvit, men vissa butiker rapporterade detta som en ren prestationsjämförelse.

Det har vi inte, kan vi skynda oss att tillägga, och dessutom har vi också märkt att vissa artiklar har fallit i denna fälla och naturligtvis skiljer pris/prestanda sig ganska mycket från relativ rå prestanda som ett jämförande mått.

3D Centers argument här är att det faktiska genomsnittliga pris/prestandaförhållandet är 21% baserat på Intels siffror, och sedan tar sajten ett litet steg framåt vad gäller teoretisk konvertering till sitt eget 1080p "performance ratio" för att visa än bruttoprestandavinster kan vara endast 5 % högre än RX 6400.

Vi måste naturligtvis vara skeptiska till det, och till den uppföljande slutsatsen som tekniksajten gör, och omvärdera förväntad prestanda för hela Arc-linjen av stationära GPU:er baserat på sänkta förväntningar på A380 här.

Det är här 3D Center i princip antar att flaggskeppet Arc A780 kommer att vara ungefär fyra gånger kraftfullare än A380 (enbart baserat på antalet kärnor), vilket, tillsammans med bristen på perfekta skalningssatsningar för Intels flaggskepp, kan innebära att A780 går inte upp mot RTX 3070 som tidigare förutspått, utan RTX 3060 Ti (och kanske har problem där, för den delen).

Analys: Intel kan tydligen inte ta en paus just nu

Naturligtvis finns det stora varningar här, särskilt när det gäller gissningar och grova uppskattningar som den tyska tekniksajten blir inblandad i, och det faktum att 3D Center bara kontrollerar sina egna prognoser, vilket kan sluta med att bli något fel av alla håll. .

Samtidigt finns det några verkliga farhågor angående Arc d'Intel-byråns grafikprocessorer, och i synnerhet rapporterna om pilotgrafiken, som kan tyckas ligga på en bänk i vissa fall (vissa är suffranta av allvarliga problem eller ne functionant même No way). Det är den ledande teorin om varför Arc-skrivbordet blev försenat och hur det gick med en begränsad utgåva i Kina bara för att testa vattnet, mjukvaran är inte riktigt redo för global lansering än.

Uppenbarligen, när det kommer till dessa Arc A380-riktmärken, måste vi också komma ihåg att Intel kommer att ha utvalda spel för att visa GPU:n i sitt bästa ljus. Och vi hade våra egna farhågor om att jämföra grafikkortet med RX 6400 i första hand: det är inte en högt rankad produkt och ett svagt mål att sikta på i det avseendet.

Även om det verkar som att alla hopar sig här och Intel Arc-skrivbordet kan få en orättvis start, finns det fortfarande hopp på något sätt. Priset kommer alltid att vara nyckeln, och vi måste se vad priset på A380 är på marknader som USA när den äntligen blir global, och dessa grafikdrivrutiner kommer att bli bättre med tiden.

Men det verkar oroande att det fortfarande är en lång väg att gå för att fixa drivrutinsproblem, och tid är ingen lyx för Intel med tanke på att nästa generations GPU:er från AMD och Nvidia stängs av snabbt nu, och kanske bara ett fåtal. månad eller mer. Vid det här laget kommer Intels Arc-flaggskepp att vara ännu lägre i relativ prestandarankning mot RTX 4000 GPU:er, snarare än nuvarande generationens Nvidia RTX 3000-grafikkort, och detsamma gäller såklart RDNA 3. från AMD.

Dagens bästa grafikkort erbjudanden

Via VideoCardz (öppnas i en ny flik)

Dela detta