Bilder på människor som går ut på gatorna i Kina har skapat rubriker i mer än en vecka. Den rikstäckande vågen av protester mot den strikta nollcovid-politiken anses vara den största sedan massakern på Himmelska fridens torg 1989.

Detta är dock inte begränsat till gatorna: Internet är också ett stort slagfält. Digitala demonstranter använder programvara som de bästa VPN-tjänsterna för att bryta igenom den stora brandväggen i Kina och sprida information utanför landets gränser.

Även om de kinesiska myndigheterna kanske är bäst utrustade i detta avseende, ökar onlinecensuren runt om i världen. I Iran, till exempel, begränsade regeringen nyligen Instagram och WhatsApp i ett försök att tysta demonstranter. Samma sak hände i Turkiet efter explosionen i Istanbul.

Enligt den senaste Freedom House-rapporten, år 2022, skulle två tredjedelar av de undersökta länderna "avskärma invånarna från flödet av nyheter och information över gränserna." Samtidigt "blockerar, kriminaliserar eller ställer regeringar alltmer regulatoriska krav på kringgående verktyg." Ett VPN-nedslag är precis vad som händer i Kina just nu.

Eftersom myndigheterna alltmer riktar sig mot VPN-appar har ett teknikföretag utvecklat ett verktyg som enbart är avsett att hjälpa människor att kringgå censur. Som en av dess utvecklare sa till TechRadar, gör Lantern (öppnas i en ny flik) allt du behöver för att komma åt censurerat innehåll.

Vad är ficklampan?

"Lantern gör det fortfarande väldigt bra i Kina", säger Lucas, en av Lanterns utvecklare. "Den fokuserar enbart på hur man får trafik in och ut från hårt censurerade länder."

Människor som lever utanför extrema censurmiljöer har kanske aldrig hört talas om sådan programvara. Men Lantern har hjälpt människor att slå censur under lång tid, sedan omkring 2013.

Användare som ville fly den stora brandväggen var de första som laddade ner Lantern när deras VPN för Kina inte räckte. "I stor utsträckning förtjänade vi våra ränder i Kina och lärde oss mycket där."

Sedan 2016 gjorde vågen av pro-monarkiska protester honom populär bland iranier. En liknande ökning i efterfrågan motsvarades först i september i år, när 22-åriga Mahsa Aminis död utlöste en pågående våg av upplopp.

"Jag tror att det relativt tidigt, särskilt i Kina, var tydligt att det skulle bli en pågående strid mellan verktygen och censorerna. Så vi trodde att vi hade en användbar roll att spela. Användbar kunskap och teknisk expertis för att bli mer sofistikerad.”

Från protokollvariationer som döljer trafik som regeringen vill censurera, till flera serverkonfigurationer som kan kringgå myndigheters blockering, använder Lantern en mängd olika tekniker beroende på vilken censurmaskin den behöver för att besegra.

"Vi gjorde några små optimeringar i vissa länder eftersom vi insåg att vi kunde utnyttja vissa sårbarheter," sa Lucas till TechRadar. "Det finns verkligen vanliga saker som vi gör överallt. Men det kan vara så att ett protokoll som fungerar i ett land inte fungerar i ett annat, eller så är sammanhanget helt enkelt lite annorlunda.

Till exempel verkar politiska händelser vara en viktig faktor att ta hänsyn till eftersom de flesta länder antar striktare kontroll. i politiskt känsliga stunder.

Tillgängligt för alla större operativsystem (Windows, Android, iOS, MacOS och Ubuntu), användare kan välja mellan en gratis eller betald plan. Den senare erbjuder obegränsad åtkomst utöver den dagliga datagränsen på 256 MB, och tillåter även användare att komma åt speciella datacenter.

De allra flesta som laddar ner verktyget är gratis Lantern-användare. Men efter de senaste händelserna i Kina har företaget sett en 400% ökning av Lantern Pro-köp.

Anti VPN ficklampa

Lantern är verkligen inte det enda kringgående verktyget. Säkra VPN-tjänster används ofta för att kringgå onlinecensur, till exempel. Men enligt sin vd är Lantern bättre rustad för en sådan uppgift.

Ett sätt att öka integriteten online, en VPN förfalskar användarnas verkliga plats. Det betyder att de teoretiskt sett kan komma åt censurerat innehåll oavsett var i världen de befinner sig.

Tyvärr, eftersom VPN-användningen ökar bland dem som lever med begränsad frihet på internet, gör regeringar mer och mer för att hindra deras arbete.

(Bildkredit: Shutterstock)

Detta är möjligt främst eftersom leverantörer använder specifika VPN-protokoll för att kryptera trafik som tekniker som djup paketinspektion kan identifiera och blockera. De har vanligtvis bara ett fåtal IP-adresser i varje land, som lätt kan kännas igen.

Även om VPN nu använder taktik som obfuskeringsteknik för att kringgå dessa block, menar Lucas att skillnaden mellan de två fortfarande är betydande.

"Med Lantern finns det ett stort gap mellan många olika tekniker inblandade för att göra det mer sofistikerat att komma runt vad censorerna gör och vad censorerna är kapabla till", sa han.

Och då?

Med nästan 10 års erfarenhet under bältet har Lanterns användare vuxit cirka fyra gånger under det senaste året. "Tyvärr, när världen blir sämre, ökar våra användare," sa Lucas.

Medan ämnet censur förväntas bli ännu mer relevant inom en snar framtid, arbetar företaget på nya funktioner för att öppna upp internet för alla runt om i världen.

Att upptäcka tillhandahåller ett censur- och integritetsresistent arkiv av offentligt innehåll, samtidigt som det är ett enkelt sätt att hitta och dela censurerat eller potentiellt censurerat innehåll. Med peer-to-peer-teknik kan alla Lantern-användare anonymt och säkert ladda upp videor och innehåll så att världen kan se dem.

"Tanken är att det ska vara ett fritt utrymme för att distribuera innehåll inom landet", förklarade Lucas.

Funktionen är endast tillgänglig för Android och stationära datorer i skrivande stund, och har redan använts av iranier under de senaste månaderna.

Användningen av ficklampor i Iran skjuter i höjden... För närvarande använder minst 8 % av Irans totala internetkapacitet vår app! Fortsätt att dela vår nedladdning för gratis och öppen internetåtkomst: https://t.co/j3xsgaShZB #MahsaAmini #filternet 30 september 2022

Se mer

Ska fortfarande publiceras, hans conversar funktion är en säker och privat meddelandetjänst. Det är väldigt likt Signal, men med säkrare standardinställningar och en inbyggd censurbypass. Det kräver inget telefonnummer, personlig registrering eller SIM-kort för större anonymitet.

I röret finns också en webbproxyprojekt borde vara ute i slutet av året. Det kommer att fungera som en widget som kan bäddas in på vilken webbplats som helst, så att besökare kan klicka på den och använda den som en proxy för att komma åt det öppna internet.

Oavsett om det är genom effektiva protokoll som körs under eller människor i ocensurerade regioner som bidrar med sin IP-adress och bandbredd, vill Lantern vara ett verktyg för att göra internet friare på en grundläggande nivå på ett verkligt samarbetande sätt. .

"Genom att implementera den här typen av överlagringsnätverk på Internet förväntar vi oss att göra censur till en mycket svår sak att uppnå."

1644785069 141 Hur man tittar på Super Bowl 2022 onlinetid gratis live

Jämför dagens topp fem övergripande VPN:er på pris

Dela detta