När vi står på randen av en ny generation grafikkort från Nvidia och AMD har en välbekant diskussion slagit rot på nätet: är det värt att köpa den tidigare generationens GPU:er när något nyare, glansigare och kraftfullare är på väg till dig? ?

Jag kan förtydliga: eh, ja.

Argumentet förblir detsamma som för de senaste generationsversionerna: att det inte är någon idé att köpa en produkt som är på väg att bli "föråldrad" och att priserna ofta inte sjunker tillräckligt för att det ska löna sig. Det finns logik i detta argument, men det missar ett stort problem: GPU-marknaden har inte följt logiken på länge.

Åtminstone inte på det sätt som betyder något. Ja, tidigare kunde du gå till din lokala datorbutik och köpa ett nytt grafikkort relativt enkelt, oavsett om det var en helt ny modell på MSRP eller den tidigare generationen som den ersatte till ett bra pris, men de senaste åren har visat att du kan helt enkelt inte förutsäga framtiden för någon marknad, GPU eller annat.

När grafikprocessorer som Nvidia GeForce RTX 2070 och RTX 2080 först släpptes trodde många PC-spelare och datorentusiaster att en uppgradering från föregående generation inte kunde motiveras av det otroligt höga priset, och att vänta på nedgången i serie 3000 var mest förnuftiga. alternativet – och sedan bröt helvetet löst.

historien kan upprepa sig

Sällsynta Gundam-tema RTX 3080 GPU:er inbyggda i en gruvrigg har orsakat uppståndelse online. (Bildkredit: I_Leak_VN)

Ampere-serien av kort som GeForce RTX 3060 hade en splittrad prislapp – vissa fann det rimligt, medan andra beklagade överkomliga grafikkorts uppenbara död – men en fruktansvärd cocktail av ordproblem gjorde dem också nästan omöjliga att stöta på.

Kryptomarknaden såg en boom i Ethereum, vilket gjorde korten mycket attraktiva för gruvarbetare som samlade in dem i bulk för användning i kryptogruvgårdar, medan Covid-19-pandemin ledde till problem med leveranskedjan och en brist på marker som har påverkat nästan allt i den tekniska världen. , från datorkomponenter till bilar och hushållsapparater.

All denna brist har blåst upp priset på GPU: er till orimliga nivåer, där GeForce RTX 3080 nådde ett genomsnittligt återförsäljningspris på nästan tre gånger det ursprungliga MSRP på höjden av den stora GPU-bristen. AMD klarade sig något bättre, även om även Team Red fortfarande plågades av brister och återförsäljare.

En av skillnaderna mellan hur de två företagen närmade sig situationen var kryptomining, där Nvidia äntligen återlanserade uppdaterade modeller av nästan alla sina Ampere-serier utrustade med antimining-förebyggande medel.

Dessa LHR-kort (low hash rate) var inte helt okrossbara, men de kan ha hjälpt till att avskräcka människor från att ta berg av RTX 3060. Å andra sidan erkände AMD situationen och sa att när en kund köper en GPU, är de för fri. att göra vad de vill med det.

Ett stort problem är dock att denna brist inte bara har påverkat den här generationen av grafikkort, utan också har blåst upp priset på nästan alla GPU:er på marknaden. Argumentet att vänta på att nästa generations grafikkort skulle komma ut och köpa en billigare gammal modell eller en prisvärd ny version försvann helt nästan över en natt.

Det är dina pengar, dina krav och ditt val.

PC-spelare ser glad ut

Varför är han så glad? Vem vet men jag slår vad om att din GPU gör precis vad du behöver. (Bildkredit: Shutterstock)

Kommer detta att hända igen? Det är svårt att säga.

Bristen orsakades av en mängd olika problem som inträffade samtidigt, men om Covid-19 orsakar ytterligare stress på försörjningskedjan är det troligt att Lovelace och RDNA3 GPU:er kan se sina priser börja skjuta i höjden på grund av efterfrågan. Kryptomarknaden har också alla möjligheter att återhämta sig med tanke på dess volatilitet, så du ska inte känna att vi är ute i skogen ännu.

Jag har dock ett enklare argument i allt detta: det är värt att köpa en ny GPU om det är värt det för dig.

Äldre GPU:er har fortfarande en plats på marknaden just nu. Kolla bara Steams hårdvaruundersökning för att se hur många spelare som fortfarande använder tidigare generationskort just nu, och beroende på vilka spel du spelar behöver du förmodligen inte ett särskilt kraftfullt grafikkort. De flesta first-person shooters och Battle Royale-spel sänker avsiktligt systemkraven för att locka fler spelare, till exempel.

Jag skrev en artikel för flera månader sedan om baksidan av RTX 3070 Ti och fick dåliga recensioner. Den stack ut för pris och prestanda, men glädjen den gav mig är ingenting värd. Jag kommer inte att må dåligt över mina val under omständigheterna eftersom grafikkort var svårare att få tag på än gulddamm. Hade du föredragit en RTX 3090? Naturligtvis, men behövde han det? Absolut inte.

Med de ständigt stigande levnadskostnaderna i många länder runt om i världen är det helt enkelt inte vettigt att hoppa in i "nästa stora grej" bara för att Ampere och RDNA2 GPU:er alltid kommer att vara relevanta och kapabla i många år framöver.

Om du ser en särskilt bra affär på ett billigt grafikkort under de kommande veckorna, låt inte tidiga användare försöka övertyga dig om att vänta på Lovelace eller RDNA3 om du inte är glad att göra det. marknaden kommer att se ut när de lanseras.

Dela detta