Identitetsstöld är en enorm risk vi lever med varje dag. Tyvärr, liksom dödsfall och skatter, är det oundvikligt, och även om du kan vidta åtgärder för att skydda din data hemma, är din bank fortfarande sårbar för hacking.

Så vad händer om ditt ID-kort har blivit stulet? Hur vet du om du är utsatt för identitetsstöld? Och vad händer efter?

Ditt ID kan redan ha blivit stulet

Chansen är stor att ditt ID redan har stulits. Under åren har en myriad av dataintrång resulterat i att miljontals dataposter har läckt ut på internet. Bankuppgifter, PayPal-konton, inloggningar på sociala medier, bolåneansökningar, till och med medicinska journaler – nästan alla typer av data du kan tänka dig har läckt ut. Dessa händelser inträffar eftersom hackare hittar sårbarheter i dataservrar, utnyttjar dem och skördar frukterna.

Samtidigt finns det risk för nätfiske via e-post, SMS och snabbmeddelanden. Med ett felklick omdirigeras du till en falsk webbplats designad för att se ut som en bank eller onlinebutik, och det slutar med att du skickar dina uppgifter till en bedragare.

Utöver det har du problemet med riktade stölder, vare sig det är genom att rycka väskor, dyka i containrar (för kontoutdrag och kasserade brev) eller till och med direkt stöld av dina dokument.

När det gäller att vara inblandad i ett dataintrång kan du kolla upp det genom att besöka Have I Been Pwned (öppnas i en ny flik). Ange din e-postadress (kontrollera alla om du har fler än en) för att se om dina register har läckt.

Ändra sedan ditt lösenord.

När det gäller identitetsstöld i allmänhet, låt oss anta att din identitet har blivit stulen på något sätt. Vad händer sen?

Hur man vet om du är offer för identitetsbedrägeri

Vi lever med den ständiga risken för identitetsbedrägerier. Du kanske inte ens vet om du är ett offer. Men du kommer vanligtvis att veta när det är för sent att göra något.

Varningsskyltar för identitetsbedrägeri inkluderar:

 • Oförklarliga kredit- eller betalkortsavgifter
 • saknade uttalanden
 • Kreditkort nekad
 • Avslag på ett nytt lån
 • samlarsamtal

Andra avslöjande tecken inkluderar konstiga paket som anländer (kanske bedragarna planerar att hämta dem innan du ser dem utanför dörren) och dina sociala mediekonton, särskilt Facebook, som beslagtas.

Effekten av identitetsbedrägerier är nästan alltid förödande.

(Bildkredit: Shutterstock / Sapann Design)

Vad händer när någon stjäl din identitet?

Identitetsstöld sker vanligtvis helt online. Först marknadsförs deras inspelningar och görs tillgängliga för kriminella grupper att utforska, som en katalog, på Dark Web. Sedan, med massiva databaser tillgängliga för att söka efter troliga mål, används automatisering för att samtidigt rikta in sig på tusentals potentiella offer på en gång. Så här fungerar nätfiskeoperationer.

Ibland inträffar dock identitetsstöld offline eller så används data som samlas in via Internet i en fysisk miljö. Till exempel, istället för att utge sig för dig på nätet, kan en identitetstjuv utge sig för dig på en bank eller använda din information för att försöka köpa en bil (kanske med hjälp av en falsk licens).

Det yttersta målet är alltid att få så mycket pengar som möjligt, så snabbt som möjligt, innan du går vidare utan att du märker det. Det är ovanligt att identitetsbedrägerier förekommer i mer än några veckor; när allt kommer omkring, när kreditkortsutdragen kommer, är spelet över. Däremot kan riktade identitetsstölder förekomma under en längre period, särskilt för "varumärken" med hög inkomst.

Oavsett ärendets komplexitet är identitetsstöld mycket plågsamt. Finanserna är i spillror, rykten är potentiellt förstörda. Långvariga relationer och äktenskap har skadats och förvärrats av identitetsstöld.

Besegra identitetsstöld

Att hantera identitetsstöld har två komponenter:

 • Bygg om din ekonomi
 • Att hantera den känslomässiga påverkan

Att få tillbaka sin ekonomi är kanske det enklaste. Banker, kreditkortsföretag och andra fordringsägare har rutiner för att hantera offer.

 • Kontakta din bank (och andra fordringsägare) för att rapportera förlorade kort och bedräglig aktivitet.
 • Kontakta kreditupplysningsföretag som Equifax och Experian. De kan placera en varning om identitetsbedrägeri på dina rapporter.
 • Offren i USA bör kontakta Federal Trade Commission (FTC) för att slutföra identitetsstöldförklaringen och få en identitetsstöldverifiering.
 • Offer i Storbritannien kan kontakta Action Fraud- öppnas i en ny flik.
 • Kontakta din lokala polisavdelning för att anmäla stöld när fysiska dokument har stulits.
 • Om du har blivit utsatt för identitetsstöld ska du inte hållas ansvarig för stulna pengar. Identitetsstöld behöver inte vara ditt eget misstag, så det är viktigt att upprätthålla rimliga säkerhetsrutiner.

  Den känslomässiga effekten av identitetsstöld är en annan sak.

  Lyckligtvis är du inte ensam. Det finns flera tjänster tillgängliga för att hjälpa dig att hantera den turbulens som identitetsbedrägerier medför i ditt liv.

  Amerikanska läsare kan kontakta American Consumer Credit Counseling (öppnas i en ny flik) (ACCC), som specialiserar sig på finansiell utbildning och relaterade tjänster.

  Om du är i Storbritannien, hitta råd genom att använda Advice Directory (öppnas i en ny flik). Medborgarservicekontoret är också till hjälp, även om dess råd kan vara mer lärorika än tröstande.

  Skydd mot identitetsstöld fungerar och

  (Bildkredit: Pixabay)

  Låt inte identitetsbedrägerier förstöra ditt liv

  Nästan alla av oss är offer för identitetsstöld, men vi har inte alla drabbats av identitetsstöld. Kanske har ditt kreditkort blivit stulet eller missbrukat; det är illa nog, men det bleknar i jämförelse med effekterna av identitetsstöld.

  Om du har blivit utsatt för identitetsbedrägeri vet du hur mycket arbete som krävs för att ta itu med brottet. Det finns blanketter att fylla i, telefonsamtal och veckor av osäkerhet. Kommer pengarna att returneras? Kommer gärningsmännen att gripas? Klarar du kaoset?

  Identitetsbedrägerier kan vända upp och ner på ditt liv. Dra nytta av alla brottsbekämpande tjänster, bankåtgärdslinjer och rådgivande resurser för att hjälpa dig rapportera, lösa och gå vidare.

  Dela detta