Matberedare är riktiga köksarbetshästar som hjälper dig att skapa enorma skålar med skivade och strimlade grönsaker för sallader och coleslaw med minimalt krångel. De är bra för att hacka lök och hacka nötkött, vispa grädde eller till och med blanda smeten, men att rengöra var och en av de sköra delarna och vassa bladen är ganska mycket nog för att du inte ska använda den helt och hållet.

Det är dock viktigt att du rengör en matberedare noggrant efter användning, detta förlänger apparatens livslängd och håller knivarna i toppskick. Utöver detta är det absolut ingen som vill ha vispad grädde med en antydan av löksmak eftersom matberedaren inte har rengjorts ordentligt mellan användningarna.

Ur ett livsmedelshygieniskt perspektiv finns det många anledningar till att vara noggrann när du rengör din matberedare. Var alltid och under alla omständigheter särskilt uppmärksam på apparater som kan användas för rått kött och fisk, såsom färdigmat, eftersom de om de inte rengörs ordentligt kan hysa bakterier och överföra dem från rå till tillagad mat. Med det i åtanke har vi sammanställt våra bästa tips om hur du rengör din matberedare på ett säkert sätt och utan alltför mycket krångel, så att du kan få ut det mesta av att använda denna multifunktionsapparat för att hjälpa dig att skapa läckra måltider. för vänner och familj.

Läs vidare för att ta reda på hur du rengör en matberedare, eller om du vill lägga vantarna på en av de bästa matberedarna nu, kolla in dessa fantastiska erbjudanden för något av det bästa värdet.

Dagens bästa matberedarerbjudanden

Como limpiar un procesador de alimentos

Gör inte diskmaskinen allt?

Om du har en diskmaskin och din matberedare har delar som tål diskmaskin, kommer det inte att bli alltför svårt att rengöra den – du kan bara kasta allt i diskmaskinen och ta hand om dagen. Men även när du rengör din matberedare och tillbehör i diskmaskinen är det några saker att komma ihåg.

Först och främst, läs produktmanualen och notera när det rekommenderas att endast tvätta vissa tillbehör på översta hyllan. Detta råd är baserat på det faktum att diskmaskinens översta hyllan är skonsammare och mindre skadlig, så ignorera inte rådet att diska tillbehör på översta hyllan.

Den andra viktiga saken att tänka på är hur vassa knivar laddas i diskmaskinen. Det är viktigt att bladen laddas på ett sådant sätt att de inte är farliga för den som lastar av diskmaskinen. Utöver detta, låt inte de vassa knivarna komma i kontakt med annan disk i händelse av skada. Du vill också se till att bladen inte skaver mot diskmaskinens stativ, eftersom de kan skära in i plastfodren på gallren och få dem att korrodera i det långa loppet.

Till skillnad från några av de bästa blandarna, kommer matberedare inte med automatiska rengöringsprogram som låter dig rengöra enheten genom att tillsätta vatten och diskmedel och sedan köra ett automatiskt program. För handtvätt, använd varmt vatten och din vanliga diskmaskin och plocka alltid isär hela matberedaren innan du försöker rengöra någon del av den.

För att göra ditt liv enklare är det lämpligt att skölja behållaren och tillbehören strax efter användning, detta kommer att förhindra att maten torkar ut och lämnar rester som är ganska svåra att ta bort. Lämna aldrig vassa knivar eller tillbehör i blöt i din diskbänk, det finns risk att någon annan i huset stoppar handen i vattnet och skär sig. Det är också viktigt att aldrig använda slipande skrapor, eftersom de kan skada eller täppa till skålen och tillbehören.

Matberedare för att skära kakor i fina smulor

(Bildkredit: Shutterstock)

Hur man säkert rengör matberedartillbehör

Det enklaste och säkraste sättet att tvätta vassa tillbehör är att använda en diskborste med långa skaft, denna gör att du kan rengöra noggrant runt de vassa bladen och komma in i de små gallerhålen i skivorna, utan att få händerna för nära. något vasst Om det finns ett hål i mittpelaren på knivfästet, använd en flaskborste för att ta bort all mat som har kommit in i den.

Du kanske tycker att det är en självklarhet, men hantera alltid delar försiktigt och håll händerna borta från knivarna när du flyttar och rengör tillbehör. Kom ihåg att vassa tillbehör kan bli hala när de är våta, gummidiskhandskar hjälper dig att greppa dem bättre och minimera risken för olyckor.

Skålen och locket ska vara ganska enkla att tvätta med en svamp, var särskilt uppmärksam på den ena delen av skålen där bladen möts och se till att rensa bort skräp som har samlats där. För mindre ytor som är svårare att rengöra, såsom matarrännan, använd en flaskborste för att komma till dessa delar.

För att rengöra basen, koppla ur den från eluttaget och torka av den med en mjuk, fuktig trasa. Var särskilt uppmärksam på toppen där bladsystemet går ihop, såsom området runt knapparna, och torka sedan ordentligt. Basen rymmer motorn och varje elektrisk komponent och bör därför aldrig nedsänkas i vatten.

Torkning är en viktig del av processen, att förvara en våt matberedare kan leda till mögel- och bakterietillväxt, åtminstone kan du lukta illa nästa gång du använder den. Torka noggrant varje del, och om det finns några fläckar som är för svåra att handdukstorka, låt dem lufttorka innan de sätts ihop och förvaras. Utöver detta, om du är orolig för att skära dig medan du torkar vassa tillbehör, låt dem lufttorka på ett säkert ställe. Se till att du inte lämnar dem där någon annan råkar röra dem och blir skadad.

Slutligen, ta bort kvardröjande lukter som rå lök, vitlök eller curry från skålen på din matberedare genom att göra en pasta av en del bakpulver till en del vatten och sprida den runt skålen. Låt det verka en kort stund, cirka tjugo minuter bör räcka för att absorbera lukterna. Skölj sedan noga för att ta bort alla spår av bakpulver. Upprepa processen om doften inte är helt borttagen första gången.

Dela detta