Hur man rengör en matberedare

Hur man rengör en matberedare

Matberedare är en riktig arbetshäst i köket, som hjälper dig att skapa enorma skålar med skivade och strimlade grönsaker för sallader och coleslaws med minimal ansträngning. De är utmärkta för att hacka lök och hacka nötkött, vispa grädde eller till och med blanda deg, men att rengöra alla de ömtåliga delarna och vassa bladen är nästan tillräckligt för att du inte ska använda den helt och hållet.

Det är dock viktigt att du rengör en matberedare noggrant efter användning, detta förlänger enhetens livslängd och håller bladen i optimalt skick. Dessutom vill ingen ha vispgrädde med en antydan av löksmak eftersom matberedaren inte har rengjorts ordentligt mellan användningarna.

Ur ett livsmedelshygieniskt perspektiv finns det många anledningar till att vara noggrann när du rengör din matberedare. Var alltid särskilt uppmärksam på apparater som kan användas för rått kött och fisk, till exempel färdigmat, som om de inte rengörs ordentligt kan de hysa bakterier och överföra dem från rå mat till lagad mat. Med det i åtanke har vi sammanställt våra bästa tips om hur du rengör din matberedare säkert och utan alltför mycket ansträngning, så att du kan få ut det mesta av att använda denna multifunktionsapparat för att hjälpa dig att skapa läckra måltider. för vänner och familj.

Läs vidare för att ta reda på hur du rengör en matberedare, eller om du vill lägga vantarna på en av de bästa matberedarna nu, kolla in dessa fantastiska erbjudanden för att få några av de bästa priserna.

Dagens bästa matberedareerbjudanden

Gör inte diskmaskinen allt?

Om du har en diskmaskin och din matberedare har diskmaskinsäkra delar, det kommer inte att vara alltför svårt att rengöra den, du kan lägga allt i diskmaskinen och ta hand om dagen. Men även när du rengör din matberedare och dess tillbehör i diskmaskinen är det några saker att komma ihåg.

Läs först produktmanualen och se när det rekommenderas att tvätta vissa tillbehör endast på översta hyllan. Detta råd är baserat på det faktum att diskmaskinens översta ställ är mjukare och mindre skadligt, så ignorera inte råden om att tvätta tillbehör på översta hyllan.

Den andra viktiga saken att tänka på är hur de vassa bladen laddas i diskmaskinen. Det är viktigt att bladen laddas på ett sätt så att de inte är farliga för den som laddar ur diskmaskinen. Utöver detta, låt inte de vassa knivarna komma i kontakt med annan disk i händelse av skada. Du måste också se till att bladen inte skaver mot diskmaskinens hyllor, eftersom det kan skära in i plastbeläggningarna på hyllorna och göra att de korroderar på lång sikt.

Till skillnad från några av de bästa blandarna kommer matberedare inte med automatiska rengöringsprogram som gör att du kan rengöra enheten genom att tillsätta vatten och diskmedel och sedan köra ett automatiskt program. För handdisk, använd varmt vatten och ditt vanliga diskmedel och plocka alltid isär matberedaren helt innan du försöker rengöra någon del av den.

För att göra ditt liv enklare är det lämpligt att skölja behållaren och tillbehören direkt efter användning, detta kommer att förhindra att maten torkar ut och lämnar rester som är ganska svåra att ta bort. Lämna aldrig vassa knivar eller tillbehör i blöt i din diskbänk, det finns risk att någon annan i huset stoppar handen i vattnet och skär sig. Det är också viktigt att aldrig använda slipande skrapor, eftersom de kan skada eller täppa till behållaren och tillbehören.

Matberedare för att skära kakor i fina smulor

(Bildkredit: Shutterstock)

Hur man säkert rengör matberedartillbehör

Det enklaste och säkraste sättet att tvätta vassa tillbehör är att använda en långskaftad diskborste, denna gör att du kan rengöra ordentligt runt de vassa bladen och komma in i de små näthålen i skivorna, utan att föra händerna för nära. något vasst Om det finns ett hål i mittpelaren på knivfästet, använd en flaskborste för att ta bort all matansamling som har kommit in i den.

Du kanske tycker att detta är en självklarhet, men hantera alltid delar försiktigt och håll händerna borta från knivarna när du flyttar och rengör tillbehör. Kom ihåg att vassa tillbehör kan bli hala när de är våta, gummidiskhandskar hjälper dig att hålla dem bättre och minimerar risken för olyckor.

Behållaren och locket ska vara lätt nog att tvätta med en svamp, var särskilt uppmärksam på den del av behållaren där bladen möts och se till att ta bort allt skräp som har samlats där. För mindre ytor som är svårare att rengöra, såsom näringskanalen, använd en flaskborste för att nå dessa delar.

För att rengöra basen, koppla ur den från uttaget och torka av den med en mjuk, fuktig trasa. Var särskilt uppmärksam på toppen där bladsystemet fäster, samt området runt knapparna, torka sedan ordentligt. Sockeln rymmer motorn och alla elektriska komponenter och bör därför aldrig nedsänkas i vatten.

Torkning är en viktig del av processen, att förvara en fuktig matberedare kan leda till tillväxt av mögel och bakterier, åtminstone kan det lukta illa nästa gång du använder den. Torka varje bit väl och om det finns fläckar som är för svåra att torka med en handduk, låt dem lufttorka innan de sätts ihop och förvaras. Dessutom, om du är orolig för att skära dig medan du torkar vassa tillbehör, låt dem lufttorka på en säker plats. Se till att du inte lämnar dem där någon annan av misstag rör vid dem och blir skadad.

Slutligen, ta bort kvardröjande lukter som rå lök, vitlök eller curry från skålen på din matberedare genom att göra en pasta av en del bakpulver till en del vatten och sprida den runt skålen. Låt stå på en kort stund, cirka tjugo minuter bör räcka för att absorbera lukterna. Skölj sedan noggrant för att ta bort alla spår av bakpulver. Upprepa processen om doften inte är helt borttagen första gången.