bestämma mellan a Chromebook och en bärbar dator med Windows det kan vara svårt, och beslutet bör baseras på elevens behov.

Oavsett om du letar efter den bästa datorn för dig eller ditt barn, eller letar efter ett billigt alternativ för lektioner, kan vi hjälpa dig att göra rätt val.

I den här Chromebook vs Laptop-guiden kommer vi att undersöka fördelarna och nackdelarna med enheterna.

Chromebooks vs. Bärbara datorer

(Bildkredit: framtid)

 

Vad är en Chromebook?

En Chromebook är en persondator som kör operativsystemet Chrome OS.. Allt du kan göra med webbläsaren Google Chrome kan du göra med en Chromebook.

Inga uppdateringar eller programvara behövs, med en Chromebook kan du ladda den, öppna locket och börja använda det direkt.

Vi går in mer i detalj i vår Vad är en Chromebook? guide. Se också till att kolla in vår bästa Chromebook-guide för fler köpråd.

Vad är skillnaden mellan en Chromebook och en bärbar dator?

Fysiskt, en Chromebook och en Windows-dator är väldigt lika. Båda är bärbara datorer med inbyggt tangentbord, kamera, skärm, och innehåller vanligtvis en pekplatta. Många Chromebooks är gripskal, med vissa har en pekskärm och möjlighet att konvertera till en surfplatta.

Inom enheter finns det dock några viktiga skillnader. Windows bärbara datorer körs på olika mikroprocessorer, vanligtvis Intel- och AMD-chips.

Chromebooks har dock sämre prestanda som bättre uppfyller Chrome OS:s relativt tunna krav. Det finns dyra Chromebooks som körs på Intel Core-chips, men de flesta Chromebooks i lägre och mellanklass har mindre kända processorer.

Traditionella bärbara datorer körs på ett operativsystem som kallas Windows 10 och kör Windows-applikationer. Windows-datorer erbjuder ett brett utbud av funktioner, inklusive kraftfulla grafikkort, vilket gör dem mer mångsidiga. Din elev kan använda samma dator för att skriva en avhandling under dagen och spela Overwatch på natten.

Det finns också bärbara datorer som kör Linux, ett operativsystem med öppen källkod, men de är relativt sällsynta. Dessutom tillverkar Apple sina egna bärbara datorer som körs på dess macOS-operativsystem och är kända som MacBooks.

Chromebooks är mycket mindre komplicerade. De kör Chrome OS, som är baserat på webbläsaren Chrome. De senaste Chromebooks kan köra Android-appar, vilket ger dem mer mångsidighet än tidigare.

Det är också värt att notera att bärbara Windows-datorer i allmänhet har mycket lokal lagring, från 128 GB i den lägre delen. Chromebooks har vanligtvis cirka 16 GB lagringsutrymme. Detta beror på att Chrome OS och apparna som det kör inte behöver lika mycket lagringsutrymme som Windows. Chromebooks är också utformade för att lagra dina dokument online i "molnet", med hjälp av tjänster som Google Drive.

Är en Chromebook eller bärbar dator bättre för skolarbete?

En Chromebook är ett bra alternativ för en elev som främst använder datorn för att surfa på webben, bearbeta text eller strömma video och ljud. Lagring är inte ett problem om elever som är intresserade av Google kan lagra sina filer med Drive. De kan också använda SD-kort och USB-enheter för att lagra sina dokument.

En Chromebook är också ett utmärkt billigt alternativ, med priser som går upp till $100 / £120 / AU$140 under semesterperioden för billigare modeller. Priset på en Chromebook kan dock skjuta i höjden till $1,000 1,000 / $1,400 XNUMX / $XNUMX XNUMXAU om du väljer ett företags- eller lyxalternativ som Google Pixelbook.

För skolarbete är Chromebook en vinnare eftersom den har så få funktioner. Utan ytterligare spel eller många appar blir Chromebook ett kraftpaket för läxor, vilket gör att eleverna kan komma åt sina lektioner online med få distraktioner.

Elever kan skriva sina artiklar med Google Dokument och dela sitt arbete direkt från Chromebook med sin lärare eller föräldrar, utan att behöva skriva ut. Microsoft Office-paketet är också tillgängligt online, så eleverna kan enkelt skapa Word-dokument.

Chromebook är också bara en svår enhet att gå sönder. Om din elev är villig att installera virusladdade program kan Chromebook enkelt raderas och återställas. Om ditt barn inte är särskilt tekniskt kunnigt, finns det några förvirrande funktioner: Chromebook är en plug-in och play-enhet. Vissa av de nyare Chromebooks är lite mer fysiskt känsliga, men de flesta kan misslyckas eftersom de flesta delar är av plast.

Anteckningsböcker

(Bildkredit: Shutterstock)

 

När det gäller en bärbar Windows-dator är detta mer en investering, men det erbjuder en hel del mångsidighet och bekvämlighet. Du har flexibiliteten att skapa nästan vad som helst på en bärbar dator och lagra filer på den.

Det finns också många nackdelar med en bärbar dator förknippad med att äga en komplett dator. Det kommer att ta lång tid att komma igång, kommer att kräva uppdateringar och till och med en enstaka "blue screen of death" kan inträffa. Chromebooks kraschar sällan, och när de gör det är en enkel omstart en enkel lösning.

Vissa uppgifter är dock lättare på en Windows-enhet. Chromebooks har haft traditionella problem med direktutskrift, medan bärbara datorer har möjlighet att snabbt skriva ut dokument. Att komma åt och organisera filer kan också vara lite knepigt på Chromebook, men det finns lösningar.

På ett sätt är dock mångsidigheten hos en bärbar Windows-dator en svaghet, eftersom det finns fler funktioner tillgängliga för hackare att attackera en bärbar dator. Datorer behöver regelbundet underhåll för att hålla dem säkra, även om det bara handlar om att hänga med i schemalagda programuppdateringar.

Chromebooks kräver mycket mindre underhåll, och Google utvecklade Chromebooks med säkerhet i åtanke, och det finns försvar som fungerar bakom kulisserna för att skydda dig när du surfar på nätet.

Ett sätt att avgöra det rätta alternativet för dig är att prova en Chromebook. Du kan prova att använda Google Chrome uteslutande som webbläsare på skrivbordet i några dagar och avgöra om din elev behöver fler funktioner än vad webbläsaren kan tillhandahålla. Använd bara Chrome-tillägg och använd onlineappar som Google Dokument.

Men Windows erbjuder en mycket mer omfattande datorupplevelse, men Google OS är ett mycket billigare och mindre alternativ som kan vara exakt vad din elev behöver i klassrummet.

Back to School 2020 kommer definitivt att bli annorlunda och vi är här för att guida dig genom vad du behöver. Oavsett om du faktiskt går tillbaka till skolan eller tar onlinekurser på distans, har vi tagit fram en serie steg-för-steg-guider för elever, lärare och föräldrar för att se till att du köper rätt teknik och tillbehör.

 

Dela detta