Kinesiska myndigheter kan tvinga sociala medieplattformar att granska användarkommentarer och censurera de som anses "skadliga" innan de publiceras.

Den 17 juni släppte landets internetvakthund, Cyberspace Administration of China (CAC), preliminära uppdateringar (öppnas i en ny flik) av sin 2017 års lagstiftning som reglerar landets censurmaskin. Plattformarnas team för innehållsmoderering kommer att behöva filtrera och rapportera allt olagligt innehåll till myndigheterna.

Alla typer av kommentarer kommer att riktas in, från originalinlägg och svar till realtidskommentarer på strömmande video, så kallade "bulletchats". Dessutom kommer skaparen av ett inlägg för första gången också att vara ansvarig för andras kommentarer.

De nya riktlinjerna har väckt oro för ytterligare censur i ett land där världens strängaste regler redan finns. Användningen av säkerhetsverktyg, som de bästa kinesiska VPN:erna, är utbredd bland internetanvändare som vill kringgå dessa strikta regler.

Även om de nya riktlinjerna ännu inte har implementerats kvarstår farhågorna för ytterligare inskränkning av medborgarnas yttrandefrihet. Dessutom, som South China Morning Post (öppnas i en ny flik) hävdar, antas utkast till förordningar i landet i allmänhet utan större ändringar.

Tillståndet för censur i Kina

Kinesiska muren är redan känd för vad Freedom House har beskrivit (öppnas i en ny flik) som "världens mest restriktiva mediemiljöer och dess mest sofistikerade system för censur, särskilt online."

Tillgång till alla västerländska sociala medieplattformar som Facebook, Twitter, Instagram, TikTok och YouTube har blockerats under en tid nu. Detsamma gäller andra tjänster som Google, Wikipedia, Netflix och stora utländska tidningar som BBC, New York Times och Reuters.

Utöver det används redan sökordsfiltreringsalgoritmer för att censurera kontroversiellt politiskt innehåll på kinesiska plattformar som WeChat och Weibo. Det är därför internetanvändare måste vara kreativa och hitta innovativa sätt att sprida sina budskap.

Det går dock inte alltid som man tänkt sig. Det senaste fallet kom tidigare den här månaden när en berömd kinesisk influencer fick sin internetanslutning plötsligt avbruten när han var i luften. Som Insider rapporterade (öppnas i en ny flik), marknadsförde Li Jiaqi en glass i form av en militär stridsvagn för att fira massakern på Himmelska fridens 1989.

(Bildkredit: klevo/Shutterstock)

Hur ett VPN kan hjälpa

En VPN är ett säkerhetsverktyg som syftar till att skydda användarens data, integritet och anonymitet. Kort för virtuellt privat nätverk, de låter dig också kringgå tunga internetrestriktioner.

Hur? Varje gång du loggar in i programvaran måste du välja en av de tillgängliga servrarna – alla de bästa VPN-tjänsterna erbjuder ett brett utbud av snabba och säkra platser runt om i världen. Din riktiga IP-adress är maskerad, så din internetleverantör kommer att luras att tro att du befinner dig i ett annat land, beroende på var din valda server finns.

Kinesiska myndigheter har strikt reglerat användningen av VPN samtidigt som de arbetar hårt för att hitta nya effektiva taktiker för att blockera VPN. Det är därför du bör välja din säkerhetstjänst noggrant. VPN-tjänster som implementerar obfuskeringsteknik är till exempel mindre sårbara för dessa typer av attacker. Kolla in vår uppdaterade guide till de bästa VPN:erna som fungerar för Kina innan du gör ditt val.

1644785069 141 Hur man tittar på Super Bowl 2022 onlinetid gratis live

Jämför de bästa Kina VPN-tjänsterna just nu:

Dela detta