I nyheter som inte borde vara förvånande efter att TechRadar Pro publicerade liknande statistik förra året, fann man att Googles sökrobotar står för hälften av alla sökrobotar som hittas online.

Genom att analysera data från säkerhetsvisualiseringsföretaget Lokkers senaste halvårsvisa onlinedatasekretessrapport (öppnas i en ny flik), avslöjade VPN-tjänsten Atlas VPN att av alla spårare som finns på webben, tillhör 49,9% endast Google.

YouTube och Doubleclick, två Google-företag, äger 13,8 % respektive 8,3 % av sökrobotarna online. Facebook-spårare utgör 15,7 % av onlinespårarna, Microsoft gör listan på 6 %, medan Hotjar, ett beteendeanalysverktyg, har 6,3 %.

Känslig datalagring

Webbplatser är fulla av spårare – små webbplatselement som spårar människor genom deras digitala aktiviteter. Dessa spårare används sedan av olika teknikföretag för att skapa pseudonyma användarprofiler och sälja dem till annonsörer.

Dessa profiler är anledningen till att vissa annonser verkar följa dig över de stora slätterna på internet, och andra verkar konstigt relevanta för dina intressen, även om du inte är ansluten till en tjänst som ägs av teknikjättarna.

Sammantaget kommer 93,7 % av alla onlinespårare från Google, Facebook eller Microsoft.

Dessa spårare används för att spåra människors surfvanor och lagra IP-adresser och annan personlig information. De hjälper företag att förstå hur konsumenter interagerar med webbplatser och gör inköp.

Det finns dock andra integritetshot som kan korrumpera människors onlinesäkerhet som stora teknikföretag utnyttjar. Manus för återuppspelning av sessioner hittades till exempel på 35 % av de skannade webbplatserna.

Dessa skript registrerar sessioner (användarinteraktioner med en webbplats) för att bättre förstå hur de beter sig när de kommer åt en viss sida (hur länge de stannar, var de klickar, hur långt de rullar, etc.).

Eftersom dessa skript också kan fånga upp personligt identifierbar information som kan göra användare mer sårbara för identitetsstöld, bör användare överväga åtgärder för att blockera dem, till exempel en säker webbläsare.

Dela detta