Google Photos har fått en ny låst mappfunktion vilket var mycket i linje med det starka integritetstemat för utvecklarkonferensen Google IO 2021.

Idén med den låsta mappen är ganska enkel: det är en lösenordsskyddad plats där du kan spara foton separat så att de inte dyker upp i ditt Google Foto-flöde (eller någon annan app på din telefon) när du surfar.

Men eftersom Google inte har utvecklat mycket om detaljerna i den låsta mappen, har vi sammanställt den här guiden åt dig. förklara hur det fungerar och hur du kan börja använda det. Det första att notera är att det endast är tillgängligt på Google Pixels initialt, från och med Google Pixel 3, och kommer att lanseras för dessa telefoner "under de kommande veckorna."

Därefter, exakt vad händer med bilderna du lägger i den låsta mappen och hur kan du lägga dem där? Här är allt du behöver veta om den nya Google Foto-funktionen.

Vad är den låsta mappen för Google Foto?

De flesta användare av Google Foto kommer att ha upplevt denna lätta motvilja att vända sina telefoner för att låta någon rulla igenom deras fotoflöde; När allt kommer omkring är filmerna på våra smartphones 360-graders trådar i livet snarare än bara semesteralbum.

Den nya funktionen för låst mapp i Google Foto är här för att hjälpa dig att lösa det här problemet. Det är ett privat utrymme som effektivt skyddas genom att låsa din telefonskärm, oavsett om det är ett lösenord eller ditt fingeravtryck.

Men Google Photos hade redan en arkivfunktion, Så vad är skillnaden? Det viktigaste är att ögonblicksbilder eller videor som lagras i Google Foton fortfarande visas när du söker i Google Foto, medan den låsta mappen håller dem dolda under telefonens skärmlås.

När du väl har sparat något i den låsta mappen visas det inte i rutnätet i Google Foton, Minnen, Sök eller Album. Viktigt, det kommer inte att vara tillgängligt för någon annan app på din telefon heller.

Säkerhetskopieras filer i den låsta Google Foto-mappen?

Den lilla nackdelen med att använda låst Google Foto-mapp är att du inte kan säkerhetskopiera några av bilderna eller videorna på den.

(Bildkredit: Google)

Google Photos låst mapp: vad är det och hur används det? 1

I sin lista över saker som du inte kan göra med filerna i den låsta mappen innehåller Google "säkerhetskopieringsobjekt", förutom att redigera, dela, lägga till ett album eller fotobok och spara dem. Dela på sociala nätverk som Facebook och Instagram.

Om du flyttar befintliga foton eller videor till den låsta mappen säger Google att "molnsäkerhetskopior av dessa objekt kommer att raderas." Även om detta är vettigt ur integritetssynpunkt, betyder det att du måste gå med på att inte ha en sparad kopia av bilderna eller videorna på Google Photos (såvida du inte gör en själv någon annanstans).

När du flyttar ett foto eller en video till den låsta mappen kommer den automatiskt att tas bort från dina minnen eller befintliga fotoutskriftsbeställningar. Google säger att de inte heller kommer att dyka upp på Googles smarta skärmar som Google Nest Hub, även om situationen fortfarande är oklar med skärmar från tredje part.

Hur använder du den låsta mappen Google-foton?

På Google Pixel-telefoner, det finns två sätt att använda den låsta Google Foto-mappen: Du kan spara ögonblicksbilder direkt i mappen från Pixel-kameran eller flytta befintliga bilder eller videor till mapp ett. När den väl är inställd. På andra Android-telefoner, som kommer att dra nytta av den här funktionen senare i år, kommer du bara att kunna göra det senare.

Google Photos låsta mapp

(Bildkredit: Google)

För att ställa in din låsta mapp, öppna Google Foto-appen och gå sedan till Bibliotek> Verktyg> Låst mapp. Klicka på alternativet "Ställ in låst mapp" och följ instruktionerna. När du startar kommer mappen helt enkelt att visa ett "ingenting ännu"-meddelande.

Om du har en Pixel-telefon kommer du att kunna spela in bilder eller videor direkt från telefonens kamera, men det finns några steg du måste ta innan du tar ditt foto. För att göra detta, öppna Pixel Camera-appen, i det övre högra hörnet, tryck på Fotogalleri> Låst mapp. När du tar ett foto raderas det automatiskt i den låsta mappen.

Hur flyttar jag befintliga ögonblicksbilder till den låsta mappen Google-foton?

Det vanligaste sättet att använda låsta mappar är att flytta befintliga ögonblicksbilder eller videor som redan finns i din google fotobibliotekistället för att skicka dem direkt från en Pixel-telefons kamera.

För att göra detta väljer du de foton eller videoklipp som du vill flytta i ditt Google Photos-bibliotek genom att trycka länge på någon av dem och sedan trycka på alla de du vill dölja.

Google Photos låsta mapp

(Bildkredit: Google)

När du har gjort det, tryck på alternativet "Mer" i det övre högra hörnet och sedan på "Flytta till låst mapp." Slutligen, tryck på "Flytta" för att dölja dem i det lösenordsskyddade utrymmet.

Det är viktigt att notera att när du flyttar foton eller videor till den låsta mappen kommer Google att ta bort molnsäkerhetskopiorna av dessa objekt. Därför, om du vill säkerställa att du har mer än en kopia av filen, måste du se till att en kopia arkiveras någon annanstans på en säker plats.

Å andra sidan, om du någonsin har gjort en kopia av en bild eller video som du flyttade till den låsta mappen Google Foto, kommer den inte automatiskt att flyttas till det lösenordsskyddade utrymmet. Endast den specifika filen du valde kommer in i den låsta mappen, så det är värt att kontrollera om du har gjort liknande kopior eller tagit dem någon annanstans i ditt Google Foto-bibliotek.

Dela detta