Canon EOS R5 må vara kamerajättens nya spegellösa flaggskepp i fullformat, men det är långt ifrån det enda spelet i stan.; Faktum är att för de flesta människor, den prisvärda Canon EOS R6 kan mycket väl vara den enhet du verkligen vill köpa, istället för att se lustfullt ut.

EOS R6 ska egentligen inte ses som ett stort steg: det är mer ett övertygande alternativ till EOS R5 än en stor kompromiss. Hierarkiskt ligger den mellan Canon EOS R och EOS R5 och är den spegellösa motsvarigheten till Canon 6D DSLR.

EOS R5 och EOS R6 har mycket gemensamt- De delar en nästan identisk kropp, har samma inbyggda bildstabiliseringssystem, kan fotografera med 12 bilder per sekund med den mekaniska slutaren (eller 20 bilder per sekund med den elektroniska motsvarigheten), och båda drar nytta av den senaste versionen av autofokus Canon DualPixel.

Den mest uppenbara skillnaden mellan de två är deras pris. Canon EOS R5 kostar bara 3,899 4,199 USD / 7,585 6 € (cirka 2499 2499 USD) och kommer att finnas tillgänglig i slutet av juli, medan Canon EOS R4515 är betydligt billigare för XNUMX XNUMX USD / XNUMX XNUMX USD (cirka XNUMX XNUMX USD).

Därefter, Vad mer står för prisskillnaden mellan nya spegellösa fullformatskameror och vilken kamera behöver du egentligen?

Canon EOS R5 vs EOS R6: Sensor och upplösning

En av de största skillnaderna mellan dessa två fullformatskameror är deras sensorer.. medan Canon EOS R5 har en ny 45MP-sensor, EOS R6 använder ett mycket liknande 20.1MP-chip finns i Canon 1D X Mark III.

De två sensorerna är av samma storlek, naturligtvis, men det betyder att de har lite olika kvaliteter. Det som är imponerande med EOS R5 är att den inte lider av några av de traditionella begränsningarna för högupplösta sensorer, som seriefotografering: båda kamerorna kan fotografera med 12fps/20fps med sina mekaniska/elektroniska slutare, vilket är anledningen till att Canon var glada över att ge kameran dess "ingen kompromiss"-tagline.

Canon EOS R5 får en större rabatt hos Amazon Australien

(Bildkredit: framtid)

Som sagt, sensorer med låg upplösning erbjuder vissa fördelar. En är helt enkelt ett mer hanterbart arbetsflöde: färre pixlar betyder mindre filstorlekar, vilket kan vara en välsignelse för evenemangsfotografer som bröllopsfotografer. På grund av dess lägre upplösning, alltså mindre stränga bandbreddskrav, R6 kan ta kontinuerliga bilder längre än R5: över tusen fler JPEG-bilder eller upp till 240 råbilder (R5 kan ta 350 JPEG eller 180 Raws).

Det finns även en teoretisk fördel i svagt ljus (se nedan). Naturligtvis, landskapsfotografer kommer att ha fel om 45 MP-upplösningen på EOS R5 och 20.1 MP på R6 kan anses vara lite svag med den äldre EOS R som erbjuder 30.3 MP upplösning. Men det är viktigt att förtydliga att det inte nödvändigtvis finns en "bästa" upplösning, utan bara det som passar din fotograferingsstil.

Canon EOS R5 vs EOS R6: Prestanda i svagt ljus

Medan Canon EOS R5 har fördelen när det gäller upplösning, har EOS R6 en teoretisk fördel för fotografering i mycket svagt ljus.

R6 har ett ISO-intervall på 100-102400 (utökbart till 50-204,800 100), jämfört med R51200: s 5-50 (utökbart till 102400-6). Detta är ytterligare ett stopp för ISO-prestanda. Detta betyder inte nödvändigtvis bättre prestanda vid svagt ljus, men ett högre ISO-intervall kan föreslå lägre brus vid motsvarande känslighet, och RXNUMX-sensorn har större fotosidor än dess syskon.

Canon säger också att den här lilla fördelen för R6 sträcker sig att fokusera också, medan EOS R5 tydligen kan fokusera ljus ner till -6EV, EOS R6 går lite längre genom att vara den första EOS-kameran erbjuder minimal EV för AF på -6.5 EV.

Beviset kommer att finnas i puddingen och tills vi har en fullständig recensionsenhet är det omöjligt att säga om R6 presterar bättre i svagt ljus än R5. Men det är något att tänka på om man fotar mycket i skymningsmörkret eller på natten.

Canon EOS R5 vs EOS R6: Design och hantering

Du måste titta tillräckligt nära EOS R6 för att skilja den från R5. Till vår lilla förvåning är den faktiskt något större: samma höjd och djup, men cirka 3 mm bredare.

Den är också något lättare: 680g med kort och batteri, jämfört med R738:s 8g, även om den förlorar visningen av fotograferingsdata ovanpå kameran, snarare än att behöva räkna med pekskärmen för att se hur den är inställd.

Utformningen av de två kamrarna är praktiskt taget identisk, det finns ingen pekfält heller, med en AF-joystick istället för att flytta fokuspunkter.

Sin embargo, det finns tecken på ekonomi i EOS R6 när det kommer till bildskärm och byggkvalitet. Skärmen är fortfarande en vinklad pekskärm, i den här delen av marknaden förväntade vi oss inget annat, men det är 1.62 MP istället för 2.1 MP, och det är lite mindre, 3 tum istället för EOS R3.15:s 5 tum.

De professionella trenderna hos EOS R5 manifesteras också av dess överlägsna nivå av väderbeständighet, såväl som dess överlägsna sökare.

Canon EOS R5 vs. EOS R6: EVF

Tidiga rykten antydde att de två kamerorna skulle dela samma elektroniska sökare, men så är inte fallet. Båda EVF mäter 0.5 tum (12.7 mm) och ger 100 % ramtäckning, men det finns skillnader i upplösning och uppdateringsfrekvens.

1625768158 Canon EOS R5 och EOS R6 får stora uppdateringar från

(Bildkredit: Canon)

Canon EOS R6 har en upplösning på 3.69 miljoner punkter vid 60 fps, mot 5.76 miljoner punkter för R5 vid 120 fps. Den högre upplösningen och snabbare bildhastigheten hos R5 borde innebära att den erbjuder en mer organisk tittarupplevelse, närmare den för en optisk sökare.

Den är nog väldigt lik Panasonic Lumix S1, som är en av de bästa vi har använt, men vi får vänta med att testa R5:s EVF för att vara säkra.

Canon EOS R5 vs EOS R6: Videofärdigheter

Med sina variabla sensorer och upplösningar, video är den andra stora skillnaden mellan dessa två kameror. EOS R6 är knappast förlamad i detta avseende, men det finns inget råalternativ; Det finns heller ingen möjlighet att filma 8K.

Sin embargo, 4K kan filmas upp till 60 bilder per sekund eller Full HD upp till 120 bilder per sekund, och det finns alltid möjlighet att filma i Log, så även om R6 inte erbjuder tillräckligt med flexibilitet. Sammansättningen av R5 det finns fortfarande mycket som gör det möjligt för fotografer att överbrygga klyftan inom film av professionell kvalitet.

Canon EOS R5 vs EOS R6 10 viktiga skillnader som

(Bildkredit: Canon)

Sin embargo, EOS R5 går mycket längre. Spela in rå 8K-material internt samtidigt som du fångar 4K ProRes-material externt, vilket gör den idealisk för proxyredigering och lagring av bilder. R5 ansluter till och med till samma nätverk som 1D X Mark III för att göra det enkelt för nyheter eller sportskyttar att skicka filer till en enda plats.

Zebramönster används också i R5 för att indikera exponeringsnivåer i videon. Zebror kan användas på kameran eller på externa bildskärmar, vilket gör den perfekt för större bilder och suddar ut gränserna mellan biokameror och små spegellösa kroppar.

Canon EOS R5 vs EOS R6: Kamerafäste

En av de mindre funktionerna vi förväntar oss i Canon EOS R5 är deras förbättrade Raw Raw Pixel Raw-utgåva, som endast är tillgänglig på denna R5.

Vi såg först Dual Pixel Raw på Canon EOS 5D Mark IV. Vad är? DEftersom Canons Dual Pixel CMOS AF-system ser att varje pixel består av två fotodioder, låter dig justera saker som fokus och belysning efter att du har tagit fotot.

1592538787 Canons efterlängtade EOS R5 och R6 äntligen

(Bildkredit: Canon)

Förr, Canons programvara Digital Photo Professional krävdes, men i Canon EOS R5 kan du göra justeringar i kameran med en ny funktion som kallas "lighting portrait". Om du har tagit någons porträtt och ljuset kommer starkt från ena sidan kan du flytta tummen över skärmen och ändra riktning på ljuskällan, vilket skapar en illusion av att ljuset kommer från ett annat område.

Det ser faktiskt lite ut som en digital reflektor som du kan använda i efterproduktion. Vi har inte sett det i handling än, men det är något vi vill testa på EOS R5.

Canon EOS R5 vs EOS R6: Anslutningsmöjligheter

En annan mindre skillnad mellan dessa två kameror är deras anslutningsmöjligheter. De använder båda en Bluetooth-lågenergianslutning för att ansluta till smarta enheter, men R5 kan också ansluta till 5GHz och 2.4GHz Wi-Fi, medan R6 endast kan använda 2.4GHz.

Sony kommer snart att överglänsa Canon EOS R5 med en

(Bildkredit: Canon)

Detta betyder att R6 sannolikt kommer att vara långsammare när det gäller att överföra dina bilder någon annanstans., medan R5 får betydande förbättringar i detta avseende som återspeglar dess trender.

Du kan ladda upp till en FTP-webbplats via Wi-Fi, vilket är mycket användbart om du är en pressfotograf, och du kan också lägga till den trådlösa WFT-R10-sändaren (tillval), som har två batterifack plus möjlighet att sända via SFTP. Eller dess gigabit Ethernet-port.

Canon EOS R5 vs EOS R6: Kortplatser

Ett annat område som avslöjar de olika målgrupperna för de två kamerorna är deras kortplatsalternativ.

Eftersom den riktar sig mot amatörskytten snarare än den professionella, EOS R6 har två SD UHS-II-kortplatser, medan R5 riktar sig till proffs med en SD UHS-II-plats och en CFexpress-plats.

Faktum är att R5 behöver snabbare läs-/skrivhastigheter, eftersom den tar stillbilder med 45 MP jämfört med R20:s 6 MP, och kan fånga Raw 8K-videomaterial, med 4K-videofilmer översamplade vid 120fps. Att fånga den här typen av videodata är helt enkelt inte möjligt på dagens UHS-II SD-kort.

Canon EOS R5 vs EOS R6: Batteritid

Ett sista område där R6:s minskade bandbreddsbehov återspeglas är batteritiden.var kan du vänta 490 bilder på R5 med sin monitor för inramning, eller 320 med EVF, R6 är designad för att ta upp till 510 bilder med monitorn eller 380 med sökaren.

Återigen är dessa baserade på traditionella konservativa uppskattningar från CIPA, så du kan förvänta dig mer. Det valfria BG-R10 batterihandtaget erbjuder också ett alternativ för dem som vill använda mer än ett batteri utan att behöva byta ut det.

Canon EOS R5 vs EOS R6: Målgrupp

När du utvärderar skillnaderna mellan dessa till synes lika kameror, det är tydligt att de riktar sig till väldigt olika fotografer.

Canon EOS R6 är en fullformatskamera med en något mer fokuserad stillbild för sportevenemang eller bröllopsfotografer, eller passionerade amatörer som har en varierad fotografisk regim som inkluderar en videosida.

20.1-megapixelupplösningen kan tyckas lite låg för stillbilder, men i kombination med 4K UHD-videoprestanda är detta en kamera som bekvämt borde kunna fånga "pro-looking" media trots allt, DSLR Canons flaggskepp EOS-1D X Mark III har en identisk sensor. Den har också potentiella fördelar jämfört med R5 när det gäller arbetsflödeshastighet, prestanda i svagt ljus och skottmotstånd.

Canon EOS R5, å andra sidan, riktar sig helt klart till proffs som kräver mycket av sin utrustning, inklusive mycket detaljerade stillbilder och lika detaljerade videobilder. Dess 45 MP-sensor och 8K obearbetade videomaterial suddar ut gränserna mellan fotograf, videograf och filmskapare, särskilt när du använder C-Log.

Det är dessa extra när det gäller funktionalitet och prestanda som Canon hoppas kunna motivera det högre priset på R5 för skapare som skjuter professionellt för att försörja sig. Vi vet säkert i våra fullständiga recensioner av de två kamerorna snart.

Dela detta