När rykten cirkulerade om en Canon EOS R1 bestämde kameragiganten att kasta en kurvkula genom att meddela utvecklingen av Canon EOS R3.

Canon har sagt det EOS R3 kommer att vara en "professionell högpresterande kamera" som kommer att introducera en "ny kategori i EOS R-systemet". Sedan, Vad betyder detta för Canon EOS R1?

Lyckligtvis ser det ut som att vi så småningom kommer att få båda kamerorna. Canon rykten om att vi äntligen kommer att få se en Canon EOS R1 flaggskeppsmodell, med den varning att du inte bör "lägg av pengar till det här nu" eftersom "det kommer inte att hända snart."

Anledningen är att Canon EOS R3, som är officiellt eMellan Canon EOS R5 och Canon EOS 1D X Mark III, är den spegellösa sportkameran som kommer att vara Canons huvudfokus inför OS i Tokyo.

Canon noterade dock också att EOS R3 inte är dess flaggskeppskamera, vilket kan lämna ett utrymme för Canon EOS R1 fylls senare i år eller 2022.

Och med ryktena som tyder på funktioner som Quad Pixel AF och till och med en allmän slutareDet kan vara värt att vänta. Här är det allt vi vet hittills om Canon EOS R1, plus vår analys av hur den har utvecklats från sin potentiella rival, Sony A1.

Släppdatum och pris för Canon EOS R1

 • Det ryktas att det är på gång, men «kommer inte att bli publicerad".
 • Inga prissänkningar ännu, men det är troligtvis i det grova Sony A1-steget
 • Sony A1 kostar $6.500 6.500 / €10.500 XNUMX / AU $ XNUMX XNUMX

I januari 2021, Spekulationer från Canon Rykten indikerade att Canon EOS R1 skulle komma "under andra halvan av 2021". Men med ankomsten av Canon EOS R3-utvecklingsmeddelandet har dessa uppskattningar nu skjutits tillbaka.

Nyligen, Canon Rykten antydde att EOS R1 fortfarande är på väg, men "det kommer inte att hända snart". Detta är vettigt, eftersom Canon EOS R3, en spegellös sportkamera, sannolikt kommer att vara Canons favoritobjektiv före och under OS i Tokyo, som börjar i juli.

Med tanke på de tidiga specifikationerna för EOS R3 kan det mycket väl bli Canons största lansering 2021, vad skulle föra Canon EOS R1 tillbaka till 2022. Men det är bara spekulationer vid det här laget.

Naturligtvis kommer ultrahög prestanda och ny teknik förmodligen inte vara billigt. Det har inte varit någon prisläcka än, men vi förväntar oss inte att Canon EOS R1 säljs för mindre än Canon 1D X Mark III eller Sony Alpha A1, vilket skulle innebära ett pris på minst 6,500 6.500 $ / 10,500 XNUMX € / XNUMX XNUMX AU$.

Det är konstigt att tänka att Canon EOS R5 såg dyr ut när den kom för $3,899 4,199 / €6,899 2020 / AU$ XNUMX XNUMX i juli XNUMX, men det verkar som att priset på A1 nu är ett vattenmärke för en kamera.

Canon EOS R1: Kommer den att ha en global slutare?

 • Canon EOS R1 ryktas ha en global slutare
 • Det skulle hjälpa till att eliminera rullgardins förvrängningsproblem.
 • Men de utmaningar som är förknippade med globala strömmar gör att detta inte är säkert.

En este momento, Rykten förutspår att Canon EOS R1 kommer att använda en global slutare. Detta hjälper till att eliminera distorsion som orsakas av rörelse när du fotograferar med alternativet en rulljalusi.

Digitala SLR-kameror använder en rullande elektronisk slutare när du spelar in video eller stillbilder i Live View-läge. Spegellösa kameror använder en rullande slutare för det mesta, såvida de inte använder ett mekaniskt slutarläge. Hur som helst använder DSLR:er och spegellösa kameror fortfarande en rullslutare bakom kulisserna.

En rulljalusi "läser" sensorn en rad pixlar i taget, uppifrån och ned. Detta sker väldigt snabbt, men inte tillräckligt snabbt för att undvika snabbrörliga förvrängningar. När avläsningen når botten av sensorn har det faktiska tillståndet för objektet du fotograferar ändrats, vilket resulterar i några konstiga förvrängningar i den slutliga bildramen.

Sensor

(Bildkredit: framtid)

Vad är en global komponent?

Till skillnad från en rullande slutare, som läser av kamerasensorn en rad pixlar i taget, uppifrån och ned, en global slutare fångar information från alla pixlar (eller fotodioder) på sensorn samtidigt. Detta kan hjälpa till att eliminera bildförvrängning associerad med rulljalusier (tänk skeva byggnader), vilket är anledningen till att en global slutare används på vissa avancerade videokameror. Men de kommer också med tillhörande problem, såsom lägre infödd känslighet.

Skyskrapor kan böja i panoramabilder, och om sensoravläsningen synkroniseras med en snabb rörelse kan du sluta med helikopterrotorblad som verkar helt statiska i videon eller kraftigt förvrängda i bilderna.

Denna typ av förvrängning är mindre märkbar i stillbilder när en mekanisk slutare används, eftersom slutaren blir den styrande faktorn för vad sensorn ser. Det spelar ingen roll om rullgardinen är långsammare när en fysisk "vägg" effektivt kontrollerar exponeringen.

Den globala slutaren som erbjuds av Canon EOS R1 fångar information från alla pixlar på sensorn, alla dina fotodioder, samtidigt. Bildförvrängning med rullande slutare är helt eliminerad, varför en global slutare används på vissa avancerade videokameror, som Canon EOS C700 GS PL och Red Komodo.

Låter perfekt eller hur? Men en global slutare ställer till vissa problem.

Den första är ganska lätt att förstå. Med en vanlig rullande slutare måste kameran hantera en ström av data som dumpas i en buffert, ett mycket snabbt minnes-"chip" som innehåller information innan den bearbetas och överförs till ditt minne, ditt minneskort.

Canon EOS-C700

(Bildkredit: Canon)

En global slutare sätter mycket mer press på denna pipeline eftersom den måste kunna hantera hela sensordatabelastningen på ett ögonblick. Sensordesignen är också mycket mer komplex, eftersom ytterligare transistorer behövs på chippet för att koppla pixellinjerna så att de kan läsas samtidigt och skickas till bufferten.

Och detta bandbreddskrav ökar bara med sensorupplösning och maximal bildhastighet.

Det finns ett annat problem som Canon EOS R1 borde hantera. Globala slutarsensorer har en lägre inbyggd känslighet. Eller titta på det från en annan vinkel, mindre naturligt dynamiskt omfång och mer bildbrus. Detta beror delvis på de extra ledningar som krävs på chipet, vilket minskar det ljuskänsliga området som finns tillgängligt på varje fotoplats. Aktuella globala slutarsensorer har en lägre "fyllningsfaktor", för att använda den tekniska termen.

I en global slutare återställs även sensorns fotodioder efter exponering, för att ladda ur dem. Hela sensorn sätts i ett avstängt läge, där detta kan ske rad för rad på en rulljalusi, vilket möjliggör en kontinuerlig avläsning av sensorn vid behov.

En teknik som kallas CDS (Correlated Double Sampling) kan användas för att kompensera för eventuell restladdning på sensorns fotodioder i en global slutare. Detta innebär att ta ytterligare en avläsning från sensorn i dess "av"-läge. Du tar avläsningen "på" tillstånd, subtraherar avläsningen "av" som brus.

Självklart, detta ger fler problem för Canon EOS R1. Varje sensor har en maximal sensoravläsningshastighet. Genom att använda hälften av dessa läsningar för CDS-processen halverar du den faktiska bildhastigheten och fördubblar mängden data som bufferten och processorn måste hantera på mycket kort tid.

Inte konstigt att globala slutarkameror är så dyra: Dessa saker låter som en huvudvärk. Vilket betyder att, trots ryktena, det är verkligen inte givet att EOS R1 har en global slutare. Istället kan Canon spela det säkert genom att använda 45 MP-sensorn som finns i Canon EOS R5.

Autofokus: Revolutionerande fyra-pixel AF förväntas

 • Canon EOS R1 förväntas ha ett nytt Quad Pixel AF-system
 • Detta kan möjliggöra förbättrad autofokus på de horisontella och vertikala axlarna.
 • Det borde förbättra fokus på motiv med kanter som är parallella med din kamera

Autofokus är ett annat område där Canon EOS R1 sannolikt kommer att vara innovativ. I slutet av 2020 såg vi patent som beskriver ett Quad Pixel AF-system som lovar att förbättra autofokusprestandan.

Canons nuvarande AF-system för spegellösa kameror är Dual Pixel AF. Detta är fasdetektering för spegellösa kameror, som inte har de separata AF-modulerna för fasdetektering av traditionella DSLR-kameror.

Canon EOS R1 fyra pixlar

(Bildkredit: Canon)

Sensorns subpixlar är uppdelade i två fotodioder, vars avläsning kan jämföras. Ju närmare de är samma sak, desto närmare kommer kameran att vara perfekt fokus, eftersom dessa ljussensorer är placerade bredvid varandra.

Men i ett Dual Pixel AF-arrangemang är dessa fotodioder placerade sida vid sida horisontellt, så fokus bedöms alltid i detta plan. Om Canon EOS R1 har detta Quad Pixel AF-system att erbjuda kommer den att ha fyra fotodioder per subpixel. Dessa är arrangerade i ett 2x2 rutnät, vilket gör att fasdetektering kan göra sitt jobb på både den horisontella och vertikala axeln.

Lägg till det till Canons senaste (och utan tvekan nyligen förbättrade) ögon-, ansikts- och djurspårningsalgoritmer, och du kommer förmodligen få AF-prestanda i världsklass i samma veva som Sonys spårnings-AF i realtid.

Design: Större batteri, större kropp?

Canon EOS R1 kommer sannolikt att ha en större kropp och ett mycket större batteri än Canon EOS R5. Detta beror inte bara på tekniken den behöver integreras i, utan också på grund av dess roll som hybridkraftverk.

Canon EOS-R5

(Bildkredit: Canon)

Vi förväntar oss att se ett inbyggt vertikalt batterigrepp och konturer utformade för att balansera vikten av tunga linser. Det innebär mycket grepp och en relativt hög kroppsvikt.

Sensor: Vad är den förväntade upplösningen på EOS R1?

 • För närvarande finns det inget verkligt samförstånd om upplösningen av Canon EOS R1
 • Möjligheterna inkluderar en 45MP, 21MP eller till och med 90MP-sensor
 • Det senare kan vara mer troligt nu, beroende på upplösningen på EOS R3.

Ryktet kan inte avgöra vilken sensorupplösning vi får med Canon EOS R1.

Vissa föreslår att den kommer att ha en 45 MP-sensor, liknande Canon EOS R5, som i sin tur skulle se den nära Sony A1.. Andra sajter tror att den kommer att ha en sensor på runt 21MP. Det finns ännu lite mer optimistiska förslag om Canon EOS R1.