Brave har meddelat en uppdatering av sin integritetsfokuserade sökmotor som den säger kommer att ge användare ett sätt att övervinna fördomar i resultat.

För att markera den fullständiga offentliga lanseringen av Brave Search har företaget släppt en ny experimentell funktion som heter Goggles, som tillåter användare att definiera en uppsättning regler som kan tillämpas på deras sökresultat.

Verktyget låter dig faktiskt omklassificera resultaten efter vilka typer av innehåll som användaren vill komma åt. I ett exempel från Brave var resultaten för söktermen "politik" inställda på att prioritera innehåll från tekniska bloggar som annars skulle kunna trängas ut av vanliga media.

"Sedan lanseringen för ett år sedan har Brave Search prioriterat oberoende och innovation för att ge användarna den integritet de förtjänar. Webben förändras och vår otroliga tillväxt visar att det finns en efterfrågan på en ny aktör som sätter användarna först”, säger Josep M. Pujol, forskningschef på Brave.

"Idag lanserar vi Goggles för att förändra hur sökning traditionellt har gjorts och äntligen ge användarna kontroll. Världen är för mångfaldig för en enda rankning, så Goggles öppnar upp rankning och sökfiltrering på ett transparent sätt för alla att använda, dela och förbättra.

Brave Search lämnar beta

Brave Search, som lanserades i betaversion för exakt ett år sedan, har sett en imponerande tillväxt hittills, som drivs av den växande populariteten för företagets webbläsare.

Under det första året bearbetade Brave Search mer än 2500 miljarder frågor; ett steg som tagits på en fjärdedel av den direkta rivalen DuckDuckGos tid. Jämförelsen är inte helt rättvis, eftersom attityden till integritet har förändrats avsevärt sedan DuckDuckGos lansering i slutet av året, men siffrorna ser lovande ut för Brave.

Den officiella lanseringen sammanfaller också med en period då DuckDuckGo (vars sökmotor är baserad på Microsoft Bing) upplever en improviserad avmattning, efter att det visade sig att företagets mobilwebbläsare inte filtrerar Microsofts spårare i enlighet med ett avtal med Redmond-jätten. .

Däremot framhåller Brave sin sökmotor som det enda integritetsfokuserade alternativet på marknaden som verkligen är oberoende av Big Tech, som drivs av sitt eget proprietära webbindex.

Enligt denna författares erfarenhet är kvaliteten på Braves sökresultat också ganska hög, även om du ibland behöver vända dig till Google för komplexa frågor. Att helt överge Google för Brave Search skulle kräva en viss kompromiss.

Brave tror dock att det kan täppa till gapet med marknadsledarna utan att tillgripa invasiva övervakningsmetoder, genom mekanismer som tillåter användare att lämna kommentarer och tillhandahålla sina webbläsardata anonymt.

"Visst, integritet, oberoende och innovation är trevligt. Men sökandet lever och dör i precision. Från början satte vi oss för att skapa en sökmotor som erbjuder den kvalitet, nyans och djup som människor förväntar sig av Google och Bing", förklarade företaget.

"För att säkerställa fri tillgång till information är det absolut nödvändigt att vi har flera sökleverantörer: inget val, ingen frihet. Sökmotorer som är starkt eller uteslutande beroende av Big Tech är föremål för dess censur, partiskhet och redaktionella beslut. Brave bygger ett alternativ, inte ett skinn över det som redan finns.

Dela detta